Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ανάλυση Financial Times: Γιατί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν θα προκαλέσει μια κρίση όπως του 2008

Eίναι ένα πρόβλημα κερδοφορίας, δεν είναι μια απειλή για τη φερεγγυότητα στο στυλ της κρίσης του 2008, γράφουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα Financial Times παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, δεν είναι προάγγελος μιας κρίσης παρόμοιας με αυτή του 2008.

Στο δημοσίευμα που υπογράφει ο αναλυτής της κορυφαίας οικονομικής εφημερίδας Ρόμπερτ Άρμστρονγκ, ξεκαθαρίζει ότι "η Silicon Valley Bank έχει καταρρεύσει. Με περιουσιακά στοιχεία 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την Τετάρτη, είναι μακράν η μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση".

"Η Silicon Valley Bank ήταν μια πραγματική τράπεζα και η κατάρρευσή της θα έχει πραγματικές οικονομικές συνέπειες", σημειώνει για να υπογραμμίσει αμέσως μετά ότι, "είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, αντί να εξισώσουμε την αποτυχία της με τον κακό δανεισμό, τα ανεπαρκή κεφάλαια και τις κρυφές αλληλεξαρτήσεις που χαρακτήρισαν τη συστημική κρίση το 2008".

Πώς ξεκίνησαν τα προβλήματα για την SVB


Στο δημοσίευμα γίνεται μια εκτενής παρουσίαση των προβλημάτων που άρχισαν με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς η SVB ήταν η τράπεζα που εξυπηρετούσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Καλιφόρνια, "πλημμύρισε από δισεκατομμύρια καταθέσεις από νέες εταιρείες που κι αυτές ξεχείλιζαν από τα μετρητά των επενδυτών. Υπήρχαν τόσα πολλά χρήματα - σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες καταθέσεις το 2020 και το 2021 - που η SVB δεν μπορούσε να τα διοχετεύσει όλα στον δανεισμό", αναφέρουν οι FT.

Τι έκαναν; Όπως εξηγεί η εφημερίδα, "επένδυσαν μεγάλο μέρος των χρημάτων σε μακροπρόθεσμα ομόλογα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα ομόλογα δεν έχουν πιστωτικό κίνδυνο".

Όμως, η αλλαγή των επιτοκίων από την FED ως μέτρο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, κατέστησε τις καταθέσεις πολύ πιο ακριβές. "Μόλις το προηγούμενο έτος, το κόστος καταθέσεων της SVB αυξήθηκε από 0,14% σε 2,33%. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων της δεν υποχώρησαν. Μια συμπίεση κέρδους διαφαινόταν" εξηγούν οι FT.

Πώς η τράπεζα σχεδίαζε να λύσει το πρόβλημα


"Η τράπεζα σχεδίαζε να λύσει το πρόβλημα πουλώντας ορισμένα μακροπρόθεσμα ομόλογα και επανεπενδύοντας σε μικρότερης διάρκειας με υψηλότερες αποδόσεις. Οι ζημίες που θα από μια τέτοια πώληση θα υποκαθίστανται με νέα, ίδια κεφάλαια. Όμως οι επενδυτές και οι καταθέτες δεν περίμεναν να δουν αν το σχέδιο θα λειτουργούσε. Οι μετοχές και τα ομόλογα της SVB ξεπούλησαν την Πέμπτη. Την ίδια μέρα, οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους - στο ποσό των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις 24 ώρες - αναγκάζοντας την Federal Deposit Insurance Corporation να παρέμβει".

"Η αποτυχία της μπορεί να αλλάζει τα πράγματα στο τραπεζικό σύστημα. Μετά την κατάρρευση της SVB, η εμπιστοσύνη των καταθετών είναι κλονισμένη, ενδέχεται να απαιτούν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων συμπιέζοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα κερδοφορίας, δεν είναι μια απειλή για τη φερεγγυότητα στο στυλ της κρίσης του 2008. Ο κίνδυνος μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα φαίνεται να είναι περιορισμένος​​" καταλήγουν οι FT.

ΠΗΓΗ thetoc

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου