Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Ο «Εβρος» της Τουρκίας στο προεκλογικό παιχνίδι

 Γιάννης Παπαδάτος 

Στον Εβρο, η Τουρκία είναι η επιτιθέμενη του υβριδικού πολέμου, άρα δεν έχει λόγο να υψώνει τείχη στη δική της πλευρά. Στα ανατολικά της σύνορα όμως αντιμετωπίζει ανάλογο μεταναστευτικό πρόβλημα. Κι εκεί υψώνει τα δικά της τείχη, στα μέρη όπου, κατ’ αναλογία, βρίσκεται ο αντίστοιχος «Εβρος».

Η γειτονική χώρα έχει 534 χιλιόμετρα κοινής οριογραμμής με το Ιράν, τα οποία, μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, έχουν γίνει ιδιαίτερα πορώδη. Για να αναχαιτίσουν, λοιπόν, τις αυξημένες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν, οι Τούρκοι ξεκίνησαν την κατασκευή ενός φράχτη 243 χιλιομέτρων στην ιρανική μεθόριο.

Η τουρκική αντιπολίτευση βλέπει «ψωμί» στην υπόθεση και φυσικά ο Κιλιτσντάρογλου δεν παρέλειψε να εκμεταλλευτεί το θέμα, απευθυνόμενος στο στρατό.

«Υπάρχουν νέα, ότι παράτυποι Αφγανοί μετανάστες μπαίνουν στη χώρα μας. Απευθύνω έκκληση στο στρατό μας. Αυτή είναι η πατρίδα μας και τα σύνορα είναι η τιμή μας. Κάντε τη δουλειά σας όσο καλύτερα ξέρετε», τόνισε ο αντίπαλος του Ερντογάν στο Twitter.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη μεταναστευτική συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε., κάτι που βρίσκει σύμφωνη την τουρκική κοινή γνώμη. Οι 4 εκατομμύρια Σύροι και άλλοι μετανάστες δαιμονοποιούνται από πολλούς πολιτικούς ως κύρια πηγή των κοινωνικοοικονομικών δεινών της τουρκικής κοινωνίας. Ετσι, η Τουρκία διαπράττει κατά κόρον αυτό για το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα και τη Frontex στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Human Rights Watch, επαναπροωθεί με συνοπτικές διαδικασίες στο Ιράν ή και απευθείας στο Αφγανιστάν χιλιάδες μετανάστες, αδιαφορώντας αν πληρούν τα κριτήρια παροχής ασύλου.

Η τουρκική υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών αυξήθηκαν κατά 160% το 2022, αγγίζοντας τις 120.000. Μάλιστα, οι 66.500 στάλθηκαν απευθείας πίσω στο Αφγανιστάν, προκειμένου να μην επιχειρήσουν να ξαναπεράσουν σύντομα τα τουρκικά σύνορα από το Ιράν. Ολα αυτά είναι σημάδια ότι, λόγω των τεράστιων προβλημάτων της μετά τους σεισμούς, η Τουρκία έχει πάψει να εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό ως εκβιαστικό ατού απέναντι στην Ευρώπη, θεωρώντας το -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα.

ΠΉΓΗ eleftherostypos

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου