Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Τουρκία: "Μπλόκο" στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια του Ιράκ λόγω "διείσδυσης" Κούρδων μαχητών

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που εκτελούν πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια, στην κουρδική περιοχή του Ιράκ, με την αιτιολογία ότι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Κούρδοι αυτονομιστές.

Η "διείσδυση" στο αεροδρόμιο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, απειλεί την ασφάλεια των πτήσεων, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη. Το κλείσιμο προβλέπει να ισχύσει έως τις 3 Ιουλίου.

Το PKK, το οποίο επιδιώκει την αυτονόμηση των Κούρδων της Τουρκίας, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Η δε κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θεωρεί μεγάλη απειλή. Μάλιστα η υποτιθέμενη υποστήριξη που παρέχει η Σουηδία στο PKK είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εγκρίνει τη διαδικασία ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν και η κυβέρνηση της Βαγδάτης συμφώνησαν την Τρίτη να ξεκινήσουν εκ νέου τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας μετά από νομική διαμάχη που είχε οδηγήσει στην αναστολή των εξαγωγών, αλλά ακόμη αυτές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. 

ΠΗΓΗ capital

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου