Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ο Χριστοδουλίδης στο Στρασβούργο και ο Ερντογάν στα κατεχόμενα

Υπάρχει άραγε ακόμα ελπίδα Κυπριακό; Μπορεί αυτός ο τόπος να ελπίζει σε ένα διαφορετικό αύριο; Την εβδομάδα που διανύουμε, τα ερωτήματα αυτά στροβιλίζουν ως προβληματισμοί, ακόμα πιο έντονα στο μυαλό κάποιων ανθρώπων. Όχι όλων βέβαια, αλλά κάποιων που ακόμα επιμένουν πεισματικά να αγωνιούν για το αύριο αυτής της χώρας και για το μέλλον αυτού του λαού.

Την Δεύτερα ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε στα κατεχόμενα, στο πρώτο μετά την εκλογή του ταξίδι, στέλνοντας μέσα από τις δηλώσεις του διάφορα μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Δεν μας είπε κάτι νέο. Επανέλαβε όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν, όλα αυτά που μας έλεγε και το προηγούμενο διάστημα. Είπε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπριων. Ζήτησε επίσης αναγνώριση του ψευδοκράτους για να υπάρξει επιστροφή στις συνομιλίες.

Το ανησυχητικό βέβαια δεν είναι τόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων, όσο το γεγονός ότι οι δηλώσεις του, συνοδεύονταν και από τις γνωστές εξαγγελίες έργων. «Στις συναντήσεις που κάναμε σήμερα με τον κ. «πρόεδρο» (σ.σ. εννοεί τον Τατάρ) συζήτησα με λεπτομέρειες όλα τα θέματα. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό μας βήμα η μεταφορά ηλεκτρισμού στην βόρεια Κύπρο με καλώδιο από την Τουρκία αναφορικά με το πρόβλημα στον ηλεκτρισμό και με αυτό πρώτα ο Θεός δεν θα απομείνει κάποιο πρόβλημα όπως οι διακοπές στον ηλεκτρισμό στην βόρεια Κύπρο», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στους Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα για τους οποίους θα επιτύχουν, όπως είπε, να έχουν τις ίδιες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας με τους πολίτες στην Τουρκία. «Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή 1192 μονάδων κοινωνικής κατοικίας στην περιοχή της Δερύνειας. Η κατασκευή και η τοποθέτηση καλωδίου αμφίδρομης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας», πρόσθεσε.

Στον τομέα των μεταφορών, έχουν κατασκευάσει, ανέφερε, συνολικά 630 χιλιόμετρα κεντρικών δρόμων μέχρι στιγμής, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή 5 ξεχωριστών οδικών έργων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων. Σύντομα θα διαθέσουν στους παραγωγούς το νερό που φέρνουν από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης, δήλωσε.

Θα προκηρυχθούν ανακοίνωσε προσφορές για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία 500 κλινών. Τις εργασίες, ανέφερε θα επιβλέπει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ιδιαίτερα την ολοκλήρωση των εργασιών στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ευχήθηκε τα προβλήματα εκεί να ξεπεραστούν και ο ίδιος να προσγειωθεί στις 20 Ιουλίου στο «νέο αεροδρόμιο». «Θα τα πούμε στις 20 Ιουλίου», είπε.

Συνεπώς, το τι δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν ως θέσεις στο Κυπριακό είναι το ένα. Το τι εξαγγέλλει ως έργα στα κατεχόμενα, είναι το άλλο. Όταν όμως η ανάγνωση γίνεται ταυτόχρονα, τα συμπεράσματα που εξάγονται, είναι ξεκάθαρα. Η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό δεν αλλάζει και ούτε υπάρχει και διάθεση αυτή τη στιγμή να αλλάξει.

Στην άλλη εξέλιξη της εβδομάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρέθηκε την επομένη της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, στο Στρασβούργο ξεδιπλώνοντας τη δική του πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

«Η πρότασή μου προνοεί ουσιαστικά ενισχυμένη εμπλοκή και ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες τόσο για άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου όσο και στο πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών». Συνέχισε λέγοντα πώς, «δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, που είναι πάντα τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν και τη δική μας ασφαλιστική δικλείδα έναντι της τουρκικής θέσης περί «2 κρατών». Ούτε επιθυμούμε η ΕΕ να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Αντίθετα, επιθυμούμε η ΕΕ να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά προς τον ΟΗΕ. Αναφέρθηκε στην πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, δηλώνοντας έτοιμος αν συζητήσει «ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση».

Τα μηνύματα από πλευράς Βρυξελλών, όπως αφήνεται να νοηθεί από πλευράς Κυβέρνησης, είναι ενθαρρυντικά. Το αποτέλεσμα θα φανεί βέβαια σύντομα και μακάρι να είναι αυτό που αναμένουμε.

Η αντιπαραβολή όμως των δύο αυτών ξεχωριστών γεγονότων, δείχνει πώς στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες για δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης διαπραγματεύσεων με θετική προοπτική, είναι σχεδόν μηδαμινή. Εκτός και εάν κάποιος τρίτος παράγοντας, αποφασίσει να μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Ποιος θα είναι αυτός όμως και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Σκέψεις απλά προς προβληματισμό…

 
ΠΗΓΗ philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου