Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Ο ασύλητος "Τάφος του Κέρβερου" βρέθηκε στην Ιταλία


                                                                    [Credit: Italian Ministry of Culture]


Οι αρχαιολογικές έρευνες για το υδραυλικό σύστημα των Φλεγραίων Πεδίων στην περιοχή Giugliano, ένα προάστιο της Νάπολης, αποκάλυψαν έναν ανέγγιχτο θαλαμοειδή τάφο με νωπογραφίες στις οροφές και στους τοίχους σε άριστη κατάσταση.

Οι νωπογραφίες παριλαμβάνουν μυθολογικές μορφές και διακοσμητικά μοτίβα και διακοσμούν και τους τέσσερις τοίχους του τάφου. Βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση και εξακολουθούν να διατηρούν το λαμπερό τους χρώμα. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις χρονολογούν τον τάφο πριν από περίπου 2.000 χρόνια.




[Credit: Italian Ministry of Culture]


Ο τάφος βρέθηκε σε γεωργική γη κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής έρευνας για το υδρευτικό σύστημα των Φλεγραίων Πεδίων. Μια δοκιμαστική ανασκαφή αποκάλυψε την παρουσία πολυάριθμων αρχαίων ταφών που καλύπτουν τουλάχιστον 400 χρόνια από την εποχή των Ρεπουμπλικανών έως την Αυτοκρατορική εποχή. Στην άκρη της νεκρόπολης, οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν τοίχο opus incertum (τοιχοποιία με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη άκοπης πέτρας). Αποδείχτηκε ότι ήταν ο εμπρόσθιος τοίχος θαλαμοειδούς τάφου και όπως και το εσωτερικό, ήταν επίσης σε εξαιρετική κατάσταση, σφραγισμένος με μια βαριά πλάκα, κατασκευασμένη από τούφα, πάνω από την τετράγωνη είσοδο. Η κορυφή του τάφου ήταν χαραγμένη για να δημιουργήσει ένα άνοιγμα που μπλοκαρίστηκε με κεραμίδια μόλις ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες και τα ταφικά τελετουργικά.

Οι αρχαιολόγοι έφτασαν στον θαλαμοειδή τάφο αφαιρώντας τις πλάκες που καλύπτουν το άνοιγμα της οροφής. Βρήκαν το περιεχόμενο εντελώς ανέγγιχτο και σε άψογη κατάσταση. Οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με διακοσμητικά μοτίβα και μυθολογικές σκηνές. Η εντυπωσιακή τοιχογραφία που έδωσε στον τάφο το όνομά του (ονομάστηκε ο "Τάφος του Κέρβερου") απεικονίζει τον 12ο και πιο επικίνδυνο από τους Άθλους του Ηρακλή: όταν κατέβηκε στον Άδη με οδηγό τον Ερμή για να συλλάβει τον Κέρβερο, τον τρικέφαλο σκύλο. Στον μπροστινό τοίχο απεικονίζονται οι Ιχθιοκένταυροι, ένα ζευγάρι θαλάσσιων θεοτήτων που έχουν ανθρώπινο άνω μέρος σώματος, τα μπροστινά πόδια ενός αλόγου και τις μακριές, φιδίσιες ουρές ενός ψαριού, που κρατούν ανάμεσά τους ένα clypeus (μια στρογγυλή ασπίδα), να κρατούν δύο Ερωτιδείς.


[Credit: Italian Ministry of Culture]

Μέσα στον τάφο υπήρχαν επίσης τρεις ζωγραφισμένες κλίνες (βωμοί) για την φύλαξη αγγείων που χρησιμοποιούνταν για τη σπονδή, και ακόμη πιο αξιοσημείωτο, οι ίδιοι οι νεκροί, τοποθετημένες σε νεκρικές κλίνες δίπλα σε πλούσια ταφικά κτερίσματα. Η ανασκαφή του θαλαμωτού τάφου βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να ερευνήσουν και τη μεγαλύτερη νεκρόπολη.

Πηγή: The History Blog, Heritage Daily

ΠΗΓΗ anaskafi

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου