Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς, ισοπεδώνεται η Ασκελόν - Νεκρός Παλαιστίνιος υπουργός [όλες οι εξελίξεις]


Πόλεμος στο Ισραήλ: Καταιγισμός ρουκετών κατά της νότιας πόλης Ασκελόν του Ισραήλ και των κοινοτήτων που συνορεύουν με τη Γάζα, λίγο αφότου έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς.

Αυτός είναι ο χάρτης των περιοχών που βομβαρδίζονται

Πηγές της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσαν στο Sky News ότι η «επιχείρηση» του Σαββάτου υπό σχεδιασμό για περισσότερο από ένα χρόνο.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (07/10) σκόπιμα για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά. Η πηγή συνέχισε επίσης λέγοντας ότι αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διευρύνει το μέτωπο θα το κάνει και η Χαμάς και οι σύμμαχοι της Χαμάς «δεν θα αφήσουν τη Χαμάς μόνη της σε αυτή τη μάχη».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυστηρή προειδοποίηση στην Αίγυπτο

Σκληραίνει τη στάση της η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς σε αμάχους. Το ισραηλινό κανάλι 12 μεταδίδει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους Αιγύπτιους ομολόγους τους κατά της παροχής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι θα πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές σε φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες στην περιοχή.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, αυτοκινητοπομπές με φορτηγά με καύσιμα και αιγυπτιακά αγαθά που επρόκειτο να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του νότιου συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο «υποχώρησαν από το πέρασμα της Ράφα», αναφέρει το Κανάλι 12. Το πέρασμα είναι κλειστό επ’ αόριστον.

Ηγέτης Χαμάς – Καμιά ανταλλαγή ομήρων πριν το τέλος

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας, αξιωματούχος της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα. Μια απώλεια σε υψηλόβαθμο επίπεδο μετράει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τους μαζικούς βομβαρδισμούς των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός αλλά και πολλά διεθνή ΜΜΕ ο Ζαουάντ Αμπού Σαμάλα ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς είναι νεκρός από τους βομβαρδισμούς στην Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Ο Σαμάλα πέθανε κατά την διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό ο υπουργός Οικονομίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο πλαίσιο του ρόλου του, διαχειριζόταν τα οικονομικά της οργάνωσης και διέθετε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Προηγουμένως κατείχε θέσεις ασφαλείας στην τρομοκρατική οργάνωση και ως μέρος του ρόλου του ηγήθηκε αρκετών επιχειρήσεων σκοπός των οποίων είναι να βλάψουν πολίτες στο κράτος του Ισραήλ. Νεκρός είναι και το μέλος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς Ζακαρία Αμπού Μααμάρ.

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ «στραγγαλίζει» τη Γάζα καθώς έχει αποκλείσει τη Λωρίδα με 35 τάγματα να έχουν αναπτυχθεί πλέον στα σύνορα.

Όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης (10/10/2023) εκπρόσωπος των IDF, κοντά στη λωρίδα της Γάζας έχουν αναπτυχθεί 35 τάγματα ενώ παράλληλα δημιουργούνται υποδομές «για μελλοντικές επιχειρήσεις».

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, δε, έγινε γνωστό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την κινητοποίηση 360.000 εφέδρων, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 60.000 σε σχέση με τις πληροφορίες της Δευτέρας.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελεσίγραφο από τη Χαμάς για την Ασκελόν

Τελεσίγραφο δόθηκε από τη Χαμάς στους κατοίκους της Ασκελόν να εγκαταλείψουν τις οικείες τους έως τις 17:00.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα η επίθεση αυτή θα γίνει «ως απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει το λαό μας».

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση στόχος είναι «να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».

Η Χαμάς έκανε γνωστό και το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης, θέλοντας να προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, με σκοπό να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων.

«Δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης της Ασκέλον προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις πέντε το απόγευμα» συμπληρώνει η ανακοίνωση του Αμπού Ουμπάιντα.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ρουκέτες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν – Διαψεύδουν οι Ισραηλινοί

Εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διέψευσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο επλήγη από ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, βομβάρδισαν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές με στόχο αμάχους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκτελέσεις, απαγωγές, αιχμάλωτοι και βίντεο που συγκλονίζουν

Το κράτος υπέστη «ανεπανόρθωτη ήττα» και διαψεύδει πως η Τεχεράνη βρισκόταν πίσω από την επίθεση της Χαμάς. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε σήμερα πως «το σιωνιστικό καθεστώς» υπέστη μια ανεπανόρθωτη ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών με την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Ο Χαμενεΐ διέψευσε πως η χώρα του βρισκόταν πίσω από την επίθεση της Χαμάς, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξη του Ιράν «προς την Παλαιστίνη».

«Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος και άλλα πρόσωπα κυκλοφόρησαν τις δύο-τρεις τελευταίες ημέρες φήμες, μεταξύ των οποίων και ότι το ισλαμικό Ιράν βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την ενέργεια. Είναι ψευδείς», τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία που εκφώνησε σε στρατιωτική ακαδημία.

Στην πρώτη τηλεοπτική ομιλία του μετά την επίθεση, ο αγιατολάχ δήλωσε: «Φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς».

Άνδρες της Χαμάς παίρνουν ομήρους 4 Ισραηλινούς και τους εκτελούν

Τουλάχιστον τέσσερις Ισραηλινοί που αιχμαλωτίστηκαν όμηροι από τη Χαμάς , κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στο Ισραήλ το Σάββατο και σκοτώθηκαν αμέσως μετά την αιχμαλωσία, σύμφωνα με βίντεο της Washington Post.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram στις 8 Οκτωβρίου και επαληθεύτηκε από τη Washington Post, δείχνει πολλά πτώματα στο δρόμο στο Be’eri, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου κινηματογραφήθηκαν μαχητές της Χαμάς να περπατούν με αρκετούς αμάχους που φαίνεται να είναι αυτοί ίδιοι όμηροι.

Το αρχικό βίντεο των ομήρων , το οποίο γυρίστηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης, ήταν ένα από τα πρώτα οπτικά στοιχεία που έδειχναν τους μαχητές της Χαμάς να αιχμαλωτίζουν 4 Ισραηλινούς αμάχους.

Στο βίντεο, οι πολίτες φαίνεται να έχουν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους και οδηγούνται από άνδρες με στρατιωτικά ρούχα που κουβαλούν όπλα τύπου AR σε έναν οικιστικό δρόμο. Κάποιοι περπατούν ξυπόλητοι. Μαύρος καπνός φουντώνει από μακριά. Το άτομο που κινηματογραφεί φωνάζει προς την ομάδα καθώς πλησιάζουν σε μια διασταύρωση που φυλάσσεται από μια πύλη, που οδηγεί έξω από το Be’eri προς τη Γάζα.

Τουλάχιστον τέσσερα πτώματα είναι ορατά κοντά σε αυτήν την πύλη, σε ένα δεύτερο γραφικό βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram στις 8 Οκτωβρίου, το οποίο επαληθεύτηκε ανεξάρτητα μέσα.

Όπως γράφει η Washington Post, τα τέσσερα πτώματα που καταγράφει το βίντεο φαίνεται να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως μαλλιά και ρούχα, με τους τέσσερις πολίτες που εμφανίζονταν ζωντανοί στο προηγούμενο βίντεο και είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.

Τα δύο βίντεο, τα οποία τραβήχτηκαν σε απόσταση μόλις ενός μέτρου το ένα από το άλλο, βρίσκονται και τα δύο κατά μήκος του ίδιου δρόμου. Μάλιστα, όπως αναφέρει και η WP, διακρίνονται τα ίδια καμένα αυτοκίνητα, το κράσπεδο, ενώ υπάρχουν τα ίδια σπίτια. Στο τέλος του πρώτου βίντεο οι όμηροι είναι ζωντανοί, ενώ, όταν η κάμερα γυρίζει στο τέλος του δεύτερου βίντεο, φαίνονται νεκροί.

Ο Josh Wander, διεθνής εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης ZAKA, επιβεβαίωσε ότι «μεγάλες ομάδες μάζευαν πτώματα όλη την ημέρα από το κιμπούτς Be’eri», ενώ ανέφερε ότι εντόπισαν τουλάχιστον 108 σορούς.

«Έχουμε ανασύρει πτώματα δεκάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο Wander. «Είναι σαφές ότι όταν η Χαμάς μπήκε στην περιοχή, ουσιαστικά απλώς θέριζε και δολοφονούσε όποιον έβρισκε, όπως τον έβρισκε – μέσα σε αυτοκίνητα και σπίτια».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι ισραηλινές δυνάμεις προτείνουν στους πολίτες του παλαιστινιακού θύλακα, να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρότειναν σήμερα να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

Ισραήλ: Τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο ένα κτίριο κατοικιών κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε συνδικάτο δημοσιογράφων και ένας δημόσιος λειτουργός.

Το τοπικό συνδικάτο των δημοσιογράφων ανέφερε σε ανακοίνωση πως “τρεις δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης που είναι σε εξέλιξη”. Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς για τα μέσα ενημέρωσης Σαλάμεχ Μααλούφ ανακοίνωσε τα ονόματα των θυμάτων: Σαΐντ αλ-Ταουίλ, Μοχάμεντ Σομπόχ και Χισάμ Ναουαϊχάχ.

Τέσσερις Γάλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επίθεση της Χαμάς – Η Κίνα ερευνά τις πληροφορίες περί Κινέζων θυμάτων

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι έχει βρει “περίπου 1.500 πτώματα” μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ μετά την επίθεση το Σάββατο το πρωί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος από τη Λωρίδα της Γάζας.

“Περίπου 1.500 πτώματα (μαχητών) της Χαμάς έχουν βρεθεί στο Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, οι δηλώσεις του οποίου μαρτυρούν το εύρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής ο στρατός έκανε λόγο για περίπου χίλιους μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.

Την σημερινή τέταρτη ημέρα των εχθροπραξιών, “ο στρατός έχει λίγο πολύ ανακτήσει τον έλεγχο του φράκτη στα σύνορα” με τη Γάζα, “αλλά ακόμη μπορούν να υπάρξουν διεισδύσεις”, πρόσθεσε ο Χεχτ.

Ωστόσο “γνωρίζουμε ότι από τη χθεσινή νύχτα, κανείς δεν εισήλθε” στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Ο στρατός έχει “σχεδόν ολοκληρώσει” την εκκένωση 24 τοποθεσιών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, την απομάκρυνση των κατοίκων των οποίων είχε αποφασίσει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι έχει βρει “περίπου 1.500 πτώματα” μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ μετά την επίθεση το Σάββατο το πρωί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος από τη Λωρίδα της Γάζας.

“Περίπου 1.500 πτώματα” μαχητών της Χαμάς έχουν βρεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

“Περίπου 1.500 πτώματα (μαχητών) της Χαμάς έχουν βρεθεί στο Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, οι δηλώσεις του οποίου μαρτυρούν το εύρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής ο στρατός έκανε λόγο για περίπου χίλιους μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.

Την σημερινή τέταρτη ημέρα των εχθροπραξιών, “ο στρατός έχει λίγο πολύ ανακτήσει τον έλεγχο του φράκτη στα σύνορα” με τη Γάζα, “αλλά ακόμη μπορούν να υπάρξουν διεισδύσεις”, πρόσθεσε ο Χεχτ.

Ωστόσο “γνωρίζουμε ότι από τη χθεσινή νύχτα, κανείς δεν εισήλθε” στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Ο στρατός έχει “σχεδόν ολοκληρώσει” την εκκένωση 24 τοποθεσιών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, την απομάκρυνση των κατοίκων των οποίων είχε αποφασίσει.

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει ισραηλινούς ομήρους

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε χθες Δευτέρα το βράδυ να εκτελέσει ισραηλινούς ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας που πολλαπλασιάστηκαν, την τρίτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η μαζική και αιφνιδιαστική επίθεση του, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 1.600 νεκρούς, με βάση επίσημες ανακοινώσεις της μιας και της άλλης πλευράς, μέσα σε τρεις ημέρες.

Η απειλή ακολούθησε την ανακοίνωση του Ισραήλ πως έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα τον οποίο ελέγχει η Χαμάς από το 2007. Σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από το Σάββατο, από γη, θάλασσα κι αέρα, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, που συγκρίνεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Χθες ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε τον «έλεγχο» κοινοτήτων στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου επιτέθηκαν παλαιστίνιοι μαχητές και σήμερα διαβεβαίωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο «των συνόρων» με τη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε πως ο έλεγχος της μεθορίου με τον παλαιστινιακό θύλακα ανακτήθηκε και ότι τοποθετούνται νάρκες σε τμήματα του «φράκτη» (του τείχους) στη μεθόριο που κατεδαφίστηκαν από τους μαχητές της Χαμάς. Ο ανώτατος αξιωματικός διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε καμιά νέα παρείσφρηση μαχητών από χθες και διέψευσε φήμες πως οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν υπόγειες διασυνοριακές σήραγγες.

«Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας, αλλά αυτή δεν είναι παρά η αρχή (της)», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθυνόμενος σε ανώτερους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ, εκεί όπου έγινε η επίθεση της Χαμάς. «Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…) θα τους νικήσουμε με την ισχύ, με τεράστια ισχύ», τούς υποσχέθηκε.

Από την πλευρά της όμως η Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ: «Κάθε φορά που ο λαός μας θα γίνεται στόχος απροειδοποίητα, αυτό θα οδηγεί στην εκτέλεση κάποιου από τους άμαχους ομήρους (…). Ο εχθρός δεν καταλαβαίνει την ανθρωπιστική και ηθική γλώσσα, επομένως θα τού μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνει», διεμήνυσε.

Σχεδόν 150 άνθρωποι απήχθησαν στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς, τουλάχιστον σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, κυρίως πυρομαχικά, και διέταξαν αεροναυτική δύναμη κρούσης να πλεύσει προς την κατεύθυνσή του στη Μεσόγειο, ξεκαθάρισαν χθες βράδυ πως δεν έχουν «καμιά πρόθεση» να αναπτύξουν στρατεύματα «στο πεδίο» διά στόματος εκπροσώπου του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον διαβεβαίωσε πως εργάζεται για να αποτρέψει τον κίνδυνο «επέκτασης» της σύρραξης, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Σφαγή»

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάνω από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έκανε λόγο για 2.616 τραυματίες.

Πάνω από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε ρέιβ πάρτι σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. «Σφαγίασαν κόσμο εν ψυχρώ κατά τρόπο εντελώς αδιανόητο», δήλωσε ο Μοτί Μπουκτζίν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Zaka, η οποία συμμετείχε στην περισυλλογή των πτωμάτων.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 687 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.727, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακα όπου ζουν υπό ασφυκτικές συνθήκες 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ είχε αποσύρει τα στρατεύματά του και είχε απομακρύνει τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, αφού κατείχε την συγκεκριμένη περιοχή από το 1967. Όμως διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων κι επιβάλλει αποκλεισμό από το 2007, ελέγχοντας αυστηρά τις κινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων προς τη μια και προς την άλλη πλευρά.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση περί «πολιορκίας» στη Γάζα το Ισραήλ διέταξε την «άμεση διακοπή» της ύδρευσης του θύλακα, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και των παραδόσεων τροφίμων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες βράδυ ο κ. Νετανιάχου κάλεσε «τους ηγέτες της αντιπολίτευσης» να συμφωνήσουν «να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας (και) εκτάκτου ανάγκης χωρίς προϋποθέσεις».

Ο ισραηλινός στρατός λογαριάζει ότι στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, αυτή που εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «εισβολή στο Ισραήλ», πήραν μέρος περίπου χίλιοι μαχητές.

Ανέφερε εξάλλου ότι σκότωσε «ύποπτους ένοπλους» που εισέβαλαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες πως βομβάρδισε δυο στρατόπεδα του Ισραήλ σε αντίποινα για τους θανάτους τριών μελών του στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε παραμεθόρια περιοχή στον νότιο Λίβανο, με φόντο τις ανησυχίες πως θα ανοίξει κι άλλο μέτωπο.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε ακριβώς 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1973, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής».

Ενώ η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τη Δύση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση χθες βράδυ τονίζοντας πως «υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ για να αμυνθεί» και καταδικάζουν τη Χαμάς απερίφραστα.

Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον ενδεχόμενης επίθεσης «αδιακρίτως» εναντίον των αμάχων στη Γάζα, καθώς απλώς θα «χειροτερέψει τα δεινά» τους και θα επιτείνει «την κλιμάκωση της βίας στην περιφέρεια».

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου