Μαρία Κολώνα

Τους χειρότερους βομβαρδισμούς στα 75 χρόνια που διαρκεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη βιώνει η αποκλεισμένη Γάζα, καθώς οι Ισραηλινοί θέλουν να απαντήσουν με πυγμή στην αιφνιδιαστική επίθεση από τη Χαμάς, που έφερε ένα ισχυρό και απρόσμενο πλήγμα στο γόητρο της χώρας τους και αναζωπύρωσε τον κίνδυνο ανάφλεξης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.  

Οι νεκροί πλησιάζουν τους 1800, 1000 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 770 Παλαιστίνιοι με τους τραυματίες και των δύο πλευρών να είναι χιλιάδες.

Οι όμηροι - στρατιωτικοί και πολίτες - που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 150.

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Όμηροι για την τύχη των οποίων η Χαμάς δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει αν δεν λήξουν οι εχθροπραξίες έχοντας ήδη απειλήσει ότι αρχίσουν να τους σκοτώνουν.

Η Χαμάς δεν σταματά εκεί καθώς έστειλε τελεσίγραφο στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στους κατοίκους της πόλης Ασκελόν να φύγουν έως τις 17:00 το απόγευμα ενώ συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων. Η Ασκελόν βρίσκεται δίπλα στη Γάζα.

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει τον λαό μας και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης του Ασκελόν προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις 5 το απόγευμα σήμερα», ανέφερε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφορικά με το θέμα των ομήρων ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για τους ομήρους μέχρι να τελειώσουν οι μάχες.

AP Photo/Fatima Shbair

«Έχουμε ενημερώσει όλα τα μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας σχετικά με τους αιχμαλώτους του εχθρού που κρατούνται από την αντίσταση ότι αυτός ο φάκελος δεν θα ανοίξει πριν από το τέλος της μάχης», λέει.

«Και θα γίνει δεκτό μόνο με ένα τίμημα που θα δεχτεί η αντίσταση (Χαμάς)».

Πληροφορίες ήθελαν Κατάρ και Αίγυπτο να έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το πρωί της Τρίτης, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 1.500 νεκροί μαχητές της Χαμάς εντός των εδαφών της χώρας.

Την ίδια στιγμή η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων συνεχίζεται με πολεμικά μεταγωγικά αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας να επιστρατεύονται για να μπορέσουν να επαναπατρίσουν τους Ισραηλινούς που είναι στο εξωτερικό.

Παράλληλα με την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων εφέδρων στα σύνορα με τη Γάζα το Ισραήλ ενισχύει και το βόρειο μέτωπο με το Λίβανο φοβούμενο ενδεχόμενη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στην σύρραξη που θα το ανάγκαζε να πολεμά σε δύο μέτωπα.

Όλα αυτά υπό την προοπτική ότι το Ισραήλ θα επιλέξει να πραγματοποιήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα γίνει εφιάλτης όχι μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους Παλαιστίνιους. Οι τελευταίοι ήδη ζουν μία καθημερινότητα τρόμου στον θύλακα αυτό που ελέγχεται από τη Χαμάς, χωρίς να σφυροκοπούνται από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και χωρίς να βλέπουν Ισραηλινούς στρατιώτες στις πόρτες τους.

AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Η αλήθεια είναι ότι η θέση του Ιραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει να ζυγίσει αν μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, που θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στη Χαμάς αξίζει το ρίσκο ακόμη και αν αυτό σημαίνει μεγάλες απώλειες για τον ισραηλινό στρατό και πιθανότητα μη επιστροφή των ομήρων. Αυτό γιατί οι απώλειες είναι ήδη δυσθεώρητες για το Ισραήλ από την ολομέτωπη επίθεση της Χαμάς.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν που θα οδηγηθεί η κατάσταση. Η μοναδική βεβαιότητα είναι ότι η ένοπλη αυτή διαμάχη αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα

Διπλωματικές πρωτοβουλίες και από την Ελλάδα

Έντονο είναι και το διπλωματικό παρασκήνιο, με τη διεθνή κοινότητα από τη Μέση Ανατολή μέχρι τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατέθεσε στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου στο Μουσκάτ την Τρίτη (10/10), ένα σχέδιο πέντε σημείων για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

AP Photo/Fatima Shbair

Ο υπουργός αφού πρώτα επεσήμανε πως «καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου» τόνισε πως «πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης. Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να συνεργαστούμε».

Πέντε προτάσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή

  • Ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.
  • Άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.
  • Αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.
  • Αιασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.
  • Σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Πιστεύω, ειλικρινά, ότι είναι θέμα άμεσης δράσης και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε καταλήγοντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση είχαν προσκληθεί από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να τον ενημερώσει για την κατάσταση στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής περιμένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία του ταξιδιού του στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν o οποίος στην πρώτη του αντίδραση για τις εξελίξεις κάνει λόγο για αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr