Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Πρέσβειρα Ισραήλ στην Άγκυρα: Μας εκπλήσσουν οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων


Οκτώβριος 10, 2023. Ελλάδα.

Η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Άγκυρα, Ιρίτ Λίλιαν, δήλωσε ότι θεωρεί ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων είναι υποστηρικτικές (προς την Χαμάς) και «ορισμένες μάλιστα μας εκπλήσσουν» .

Η Λίλιαν, η οποία συναντήθηκε με δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης μαζί με τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Ραμί Χατάν, έκανε αξιολογήσεις σχετικά με την επίθεση στο Ισραήλ από το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς και την αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ. 

Απαντώντας στο ερώτημα πώς οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο θα επηρεάσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, η πρέσβειρα είπε:

«Βρήκαμε κάποιες από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και των Τούρκων πολιτικών πολύ υποστηρικτικές και ακατάλληλες. Κάποια από αυτές μας εξέπληξαν λίγο. «Επειδή η Τουρκία είναι μια χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τι είναι τρομοκρατία, περιμέναμε περισσότερη συνειδητοποίηση», είπε.

Ανέφερε ότι της έγιναν ερωτήσεις και για την παρουσία της Χαμάς στην Τουρκία, η πρέσβειρα του Ισραήλ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό όνομα της Χαμάς που δραστηριοποιείται στην Τουρκία είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου, Σαλίχ Ελ Αρούρι.

 Δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Αρούρι ζει κυριολεκτικά στην Τουρκία:

 «Πιστεύουμε ότι πηγαινοέρχεται μεταξύ του Λιβάνου, ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας. Μερικές φορές τον βλέπουμε σε διάφορες τελετές και εκδηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία. «Θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε.

Σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί για αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών δεν μπορούν να συζητηθούν τώρα και ότι δεν υπάρχει χρόνος να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι.

Η πρέσβειρα είπε σχετικά με τη μεσολάβηση της Τουρκίας: «Είναι καιρός να απαντήσουμε στις επιθέσεις. «Μπορούμε να μιλήσουμε για διαμεσολάβηση αργότερα», είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Χατάν αποκάλυψε επίσης την έκταση της ήττας που υπέστησαν οι Ισραηλινοί με τη δήλωση: «Κάθε νοικοκυριό στο Ισραήλ θρηνεί για το θάνατο ενός συγγενή».

«Εάν το Ιράν ενθαρρύνει άλλους οργανισμούς, η απάντησή μας θα είναι μεγάλη»

Ο Χατάν είπε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν ενθαρρύνει άλλη τρομοκρατική οργάνωση να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ. Γιατί η αντίδρασή μας σε αυτό θα ήταν πολύ μεγάλη», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή, ο Χατάν τόνισε ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει διάφορες οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ στην περιοχή και είπε: «Παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε όλα τα μέτωπα. «Αν συμβεί κάτι, η απάντησή μας θα είναι πολύ σκληρή», είπε.

Ο Χατάν ισχυρίστηκε ότι θα καταστρέψουν ολόκληρη την υποδομή της Χαμάς, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου