Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Πώς μπορεί να μοιάζει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη σφηκοφωλιά της Γάζας: Μια πόλη – ναρκοπέδιο για τον πανίσχυρο στρατό του Ισραήλ [videos]


FILE PHOTO: Πυκνός καπνός από την γειτονιά Αl-Shejaeiya της Γάζας, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. EPA/MOHAMMED SABER

Η προοπτική χερσαίας ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα είναι κάτι περισσότερο από πιθανή μετά την αιφνιδιαστική πρωτοφανή εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά, αλλά καθώς η κλίμακα της τρέχουσας σύγκρουσης είναι ιστορικών διαστάσεων, δικαίως αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να μοιάζει μια νέα ισραηλινή επιδρομή στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή Γάζα τώρα.

Τί μας δείχνουν προηγούμενες επιχειρήσεις στη Γάζα

Το μοτίβο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς σπανίως έχει επιφυλάξει εκπλήξεις στο παρελθόν: Όλες οι κατά καιρούς χερσαίες εισβολές του Ισραήλ ξεκίνησαν μετά από μπαράζ επιθέσεων της Χαμάς συνήθως με ρουκέτες κατά μεθοριακών περιοχών.

Το Ισραήλ επίσης κάνει χρήση ισχυρής αεροπορικής δύναμης και βομβαρδισμών από το πυροβολικό καθώς και από ναυτικές κανονιοφόρους στην πρώτη φάση των εκστρατειών κατά των θέσεων τρομοκρατών στη Γάζα στοχεύοντας κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα, παράκτιες εγκαταστάσεις κατοικίες και αρχηγεία ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς.

Όμως, ενώ το Ισραήλ έχει τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το μέγεθος του στρατού, της τεχνολογίας, των οπλικών συστημάτων και της επιμελητείας του, η Χαμάς έχει προσαρμοστεί σημαντικά με τα χρόνια προκειμένου να εκμεταλλευτεί το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας. Πράγματι, η εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη Γάζα, είναι μια “σφηκοφωλιά” που εύκολα μπορεί να μετατραπεί με θανάσιμη παγίδα για τους επιτιθέμενους.

 

Η σφηκοφωλιά της Γάζας

Η γεωγραφία της Γάζας είναι περιοριστική για τις ισραηλινές επιχειρήσεις και γι’ αυτό οι ισραηλινές δυνάμεις τείνουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες διαδρομές προσέγγισης.

Υπάρχουν αγροτικές περιοχές καλλιεργήσιμων εκτάσεων δίπλα στο πέρασμα Ερέζ στο μακρινό βόρειο τμήμα της Γάζας, γύρω από το Μπουρέι νότια της πόλης της Γάζας, όπου υπάρχει κορυφογραμμή με θέα στο κέντρο της Γάζας, και στα ανατολικά του Χαν Γιουνίς στα νότια, όπου τα τανκ και τα τεθωρακισμένα μπορούν να κινηθούν περισσότερο εύκολα και να καταλάβουν θέσεις βολής.   Ένα άλλο σημείο πρόσβασης είναι γύρω από τη διαδρομή Φιλαντέλφι κοντά στη Ράφα, στο νότο.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν θέσεις με θέα στην κεντρική Γάζα για να προσπαθήσει να διακόψει τις επικοινωνίες μεταξύ της πόλης της Γάζας και του νότου.

Η Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα γνωρίζουν ότι πρόκειται για διαδρομές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις και συχνά αναπτύσσουν  τις πρώτες γραμμές άμυνάς τους σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες έχουν αποτελέσει σκηνή σφοδρών μαχών στο παρελθόν.

Καθώς μετά την αμμώδη ύπαιθρο εμφανίζονται οι  αστικές περιοχές, το έδαφος γίνεται πιο δύσκολο για το Ισραήλ. Τα πολυώροφα οικιστικά τετράγωνα σε μέρη όπως η Τζαμπαλίγια και η Μπεϊτ Λάχια  έχουν θέα στις βόρειες προσεγγίσεις προς την πόλη της Γάζας, ενώ ο κύριος δρόμος βορρά-νότου συνορεύει με βιομηχανικές περιοχές τις οποίες η Χαμάς χρησιμοποίησε ως σημεία άμυνας στο παρελθόν.

Το πεδίο στο κέντρο της Γάζας και ανατολικά του Χαν Γιουνίς είναι πιο ανοιχτό, αλλά χωριά και ψηλότερα κτίρια κατά μήκος των δρόμων προσέγγισης προσφέρουν κάλυψη στη Χαμάς.

Μέχρι πού θα φτάσουν οι Ισραηλινοί;

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεχθεί βαριές επιθέσεις προσπαθώντας να προχωρήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες χρησιμοποίησαν αντιαρματικές νάρκες, κατευθυνόμενους πυραύλους και πυρά όλμων.

Σε μια νύχτα μαχών στην κατοικημένη περιοχή της Σουγείγια κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, το Ισραήλ έχασε 13 στρατιώτες σε ενέδρα με αντιαρματική νάρκη και πυρά  πολυβόλων.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει πράγματι εμπειρία από μάχες με τεθωρακισμένα σε παλαιστινιακές πόλεις, κυρίως στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, η Χαμάς πιστεύεται τώρα ότι έχει ένα μεγάλο απόθεμα αντιαρματικών πυραύλων Kornet που έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά κυρίως από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, εναντίον ισραηλινών κύριων αρμάτων μάχης.

Η Χαμάς έχει επίσης αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυρομαχικά σαν κι αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία και τα οποία μπορούν να ρίχνουν βόμβες σε οχήματα και στρατεύματα.

Πώς θα απαντήσει η Χαμάς;

Η Χαμάς έχει πολυετή εμπειρία πολεμώντας τον ισραηλινό στρατό και έχει γίνει μια προσαρμόσιμη και αποτελεσματική δύναμη πολέμου σε αστικό πεδίο.

  • Έχει έναν πυρήνα έμπειρων πολεμικών ηγετών που είναι εξοικειωμένοι με τον ισραηλινό τρόπο μάχης, μερικοί από τους οποίους μιλούν εβραϊκά και έχουν μελετήσει σε βάθος τον ισραηλινό στρατό.

Ένα σημαντικό πρόβλημα για το Ισραήλ σε οποιαδήποτε απόπειρα χερσαίας επίθεσης είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει προετοιμασμένες θέσεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων μάχης που αναπτύχθηκαν εκτενώς με το πέρασμα των χρόνων  και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξοπλισμένες με συστήματα επικοινωνίας.

Εκεί που τα δίκτυα των τούνελ της Χαμάς ήταν κάποτε υποτυπώδη, οι μηχανικοί της έχουν τώρα σημαντική εμπειρία στην κατασκευή σκληρών και καλά κρυμμένων υπόγειων τοποθεσιών προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως κέντρα διοίκησης και για την εκπαίδευση ενόπλων μαχητών.

Και ενώ το Ισραήλ κάποτε είχε σαφές πλεονέκτημα επιτήρησης της Γάζας, φθηνά και άμεσα διαθέσιμα πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέκτησε η Χαμάς έχουν ισοπεδώσει αυτό το πλεονέκτημα, επιτρέποντας στους τρομοκράτες  να παρατηρούν τις ισραηλινές γραμμές προσέγγισης.

 

Μπορεί το Ισραήλ να ξανακατακτήσει τη Γάζα;

Ενώ το Ισραήλ έχει πιθανώς τη στρατιωτική ικανότητα και τη θέληση μετά την επίθεση του Σαββάτου, το κόστος είναι πιθανό να είναι βαρύ για τον ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστίνιους πολίτες, με επίσης τεράστιο κίνδυνο να κρατηθούν ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα.

Μια πλήρης εκ νέου κατάληψη της Γάζας θα ήταν πολύ προκλητική και πιθανώς πέρα ​​από την ικανότητα του Ισραήλ να τη διαχειριστεί μακροπρόθεσμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε πλήρη εισβολή ο στόχος του είναι πιο πιθανό να είναι μια συνολική ήττα της Χαμάς.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου