Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Ο πόλεμος στη Γάζα και ο φόβος για την ασφάλεια της Ευρώπης


Η Ευρώπη οφείλει να μελετήσει προσεκτικά τα νέα δεδομένα και να σχεδιάσει μία νέα αποτρεπτική στρατηγική πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών.

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Ουκρανία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, άλλος ένας πόλεμος ξεκίνησε στη γειτονιά της Ευρώπης με ιδιαίτερα επώδυνες συνέπειες για το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας.

Η ειδοποιός διαφορά αυτού του πολέμου συνίσταται στο γεγονός ότι η έναρξη του σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από μία φονταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία τυγχάνει της άμεσης υποστήριξης αραβικών ισλαμικών κρατών με αυταρχικά-θεοκρατικά καθεστώτα οπως το Ιράν και το Κατάρ..

Οι βαρβαρότητες της Χαμάς που διαπράχθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα, δείχνουν ότι το Ισραήλ ξεκινά ένα ανελέητο και συνάμα μακροχρόνιο πόλεμο, ειδικά αν εμπλακούν και άλλες αραβικές χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου.

Η Ευρώπη έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξη της στο Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ εμπλέκονται πλέον ενεργά με αποστολή πολεμικού εξοπλισμού προς ενίσχυση των Ισραηλινών επιχειρήσεων, γεγονός που προϊδεάζει την απαρχή σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Το παζλ της διεθνούς ασφάλειας ως συνέπεια αυτής της σφοδρής εμπόλεμης σύρραξης δυσκολεύει επικίνδυνα, καθόσον η Ρωσία διαβλέπει μία εξαιρετική και απρόσμενη ευκαιρία που θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο νέο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ ο εξ ανατολών γείτονας εκδηλώνει για άλλη μία φορά την αποστασιοποίηση του από την κοινή υποστηρικτική στάση του δυτικού κόσμου προς το Ισραήλ.

Ωστόσο, η σημαντικότερη διάσταση της ενδεχόμενης επιδείνωσης του πολέμου στη Γάζα, είναι η επαναδραστηριοποίηση όλων των εν υπνώσει θυλάκων του ISIS στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη.

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι ευνόητο ότι η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας απειλής εκδήλωσης τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον στόχων πρωτίστως ισραηλινών και αμερικανικών ενδιαφερόντων.

Το γεγονός ότι η Χαμάς, μία αμιγώς ισλαμιστική οργάνωση, εξελέγη το 2006 και ανέλαβε τη διοίκηση της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, δεν την κάνει δημοκρατική ούτε λιγότερο ριζοσπαστική. Και είναι βέβαιο ότι άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις θα προστρέξουν σε παροχή βοήθειας με οποιοδήποτε τρόπο κατά τη διαρκεια του πολέμου.

Τούτων δοθέντων, η Ευρώπη οφείλει να μελετήσει προσεκτικά τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην παρούσα κατάσταση και να σχεδιάσει μία νέα αποτρεπτική στρατηγική πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών.

Επίσης η Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται πολύ κοντά στο θέατρο των εξελίξεων και γι’ αυτό χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και από τις δύο κυβερνήσεις.

Εν κατακλείδι, το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην αιχμή του δόρατος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, με τις επώδυνες συνέπειες των τρομοκρατικών χτυπημάτων του πρόσφατου παρελθόντος στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ακόμη νωπές στη μνήμη των ευρωπαίων πολιτών.-

****

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

ΠΗΓΗ https://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου