Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Υπ. Ενέργειας: «Το Ισραήλ θα ψάξει λύσεις σε φίλιες χώρες στο ενεργειακό» (Βίντεο)


Για το πώς επηρεάζονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου μίλησε ο Γ. Παπαναστασίου - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των επιδοτήσεων καυσίμων λόγω των αλυσιδωτών συνεπειών της σύρραξης Ισραήλ - Χαμάς

Ως σημείο καμπής και αλλαγή του ενεργειακού πεδίου εκτιμά ο Υπουργός Ενέργειας πως θα αποτελέσει για την Κύπρο η τραγικότατη σύγκρουση που ξέσπασε το σαββατοκύριακο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπαναστασίου εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ θα επισπεύσει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο, επιλέγοντας να την αξιοποιήσει ως πύλη εξόδου προς τις διεθνείς αγορές για την εξαγωγή του φυσικού του αερίου, εν μέσω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί. 

Κληθείς να σχολιάσει, στο πλαίσιο παρέμβασής του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, “Μεσημέρι και Κάτι”, για το κατά πόσον ανατρέπονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου, στους οποίους το Ισραήλ διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως αντιθέτως, η όλη κατάσταση ενδέχεται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο αναζήτησης νέων ενεργειακών συμμαχιών, αφού το Ισραήλ θα αναζητήσει πιο επιτακτικά να βρει λύση για τις εξαγωγές του μέσω.. “φίλων”. 

Σημειώνοντας πως το θέμα ενέργεια συνδέεται άμεσα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως “αυτή τη στιγμή υπάρχει μία γεωπολιτική εξέλιξη, η οποία έχει τη μορφή μίας σύρραξης στην περιοχή μας”, προσθέτοντας πως ως Κύπρος “είχαμε προσφέρει μία εναλλακτική στο Ισραήλ για σκοπούς εξαγωγής του φυσικού του αερίου”.  

Γιατί η Κύπρος 

Όπως εξήγησε η πρώτη επιλογή για την γείτονα χώρα ήταν η Αίγυπτος, λόγω της ύπαρξης υποδομών και σταθμών υγροποίησης φυσικού αερίου, ωστόσο, διευκρίνισε πως “μία χώρα που θέλει να έχει ουδετερότητα από τις εξελίξεις θα ήθελε να έχει και μία δεύτερη δίοδο προς τις διεθνείς αγορές και αυτή την δίοδο προσφέραμε εμείς ως Κύπρος”. 

“Με τις εξελίξεις τις συγκεκριμένες”, συμπλήρωσε, “κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Ισραήλ θα επιλέξει να επισπεύσει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο”. 

Αναφερόμενος στους λόγους πίσω από αυτό, ο Υπουργός Ενέργειας στάθηκε στο γεγονός ότι από τις γείτονες χώρες του Ισραήλ, η πιο φιλική είναι η Κύπρος. 

“Η λύση της διόδου μέσω αγωγού φυσικού αερίου το οποίο θα υγροποιείται στην Κύπρο και μετά θα επανεξάγεται στις διεθνείς αγορές νομίζω ότι είναι μια λύση η οποία προσφέρει λύσεις στα θέματα τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έστω και εάν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση”, περιέγραψε.  

Παράλληλα, δήλωσε πως “δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η σύγκρουση αλλά είμαι σίγουρος ότι το Ισραήλ θα ήθελε να δει πιο επιτακτικά τη λύση της εξόδου μέσω Κύπρου”. 

Πώς επηρεάζεται ο Euroasia Interconnector

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε πως η υλοποίηση του Euroasia Interconnector, θα βρίσκεται πιο επιτακτικά στο τραπέζι για το λόγο ότι και αυτή η ηλεκτρική διασύνδεση προσφέρει μία ενεργειακή απεξάρτηση από τις γείτονες χώρες. 

“Αυτό ισχύει και για την Κύπρο, αλλά ισχύει και για το ίδιο το Ισραήλ”. Όπως ανέφερε, μπορεί το Ισραήλ να μην είναι νησί αλλά υπάρχει μία ενεργειακή απομόνωση λόγω ακριβώς των πολιτικών καταστάσεων και των σχέσεων που υπάρχουν. “Οπόταν”, σημείωσε “και πάλι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει μία λύση ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ μέσω της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη”. 

Τέλος ‘23 επιβεβαιωτική γεώτρηση στον “Κρόνο” - Ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες ΦΑ στο τεμάχιο 5 

Ερωτηθείς για το πότε να αναμένουμε επιτέλους φυσικό αέριο, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έκανε δεκτή τροποποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης για το κοίτασμα “Αφροδίτη” από τη διαχειρίστρια εταιρεία, που θα έφερνε την εξόρυξη φυσικού αερίου τέλος του 2028, αρχές του 2029. 

Όπως επισήμανε η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να δει υποδομές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για το λόγο αυτό γίνονται διαβουλεύσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου με τη διαχειρίστρια εταιρεία. 

“Το πρώτο φυσικό αέριο που θα δούμε από το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι μέσα στο 2029”, σημείωσε, ωστόσο, διευκρίνισε πως υπάρχουν άλλες εξελίξεις με τα κοιτάσματα “Ζεύς”, “Κρόνο” και “Γλαύκο”. 

Όπως είπε, “θα έχουμε τέλος του 2023 επιβεβαιωτική γεώτρηση στον Κρόνο και αναμένονται εξελίξεις στο νέο τεμάχιο 5 που έχει αναλάβει η Exxon Mobil,ι το οποίο φαίνεται να δίνει καλές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ποσοτήτων φυσικών αερίου”, λέγοντας πως οι προσδοκίες αυτές δημιουργούνται από τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες που διενεργεί η εταιρεία.  

Αναμένονται αυξήσεις στα καύσιμα 

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται κατά κανόνα από τις γεωπολιτικές κρίσεις. Προηγουμένως, ανέφερε πως δεδομένου ότι η Μέση Ανατολή σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή αργού πετρελαίου αναμένεται περαιτέρω αύξηση. 

“Ήδη είδαμε κάποιες αυξήσεις, οι οποίες σχετίζονται με την μείωση της παραγωγής και την αύξηση της κατανάλωσης”, σημείωσε, προσθέτοντας πως αναμένεται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί απότομα καθώς, με τον πανικό που προκαλείται στις αγορές, τα κράτη θα φροντίσουν να αποθηκεύσουν το προϊόν αυτό ή και διυλισμένα προϊόντα για σκοπούς κάλυψης των αναγκών τους σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή στην προμήθεια. 

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει κάποια αποθέματα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που αποκοπεί η οποιαδήποτε προμήθεια, ενώ επισήμανε πως τα διυλισμένα προϊόντα στην Κύπρο προέρχονται από δύο πηγές: το διυλιστήριο στη Χάιφα και διυλιστήρια στην Ελλάδα.  

Όπως είπε είναι λογικό να δούμε αύξηση στο αργό πετρέλαιο λόγω της κρίσης, την οποία θα δούμε στα επόμενα φορτία των διυλισμένων προϊόντων που θα έρθουν στην Κύπρο. 

Στο τραπέζι επιδοτήσεις;

Απαντώντας για την πιθανότητα επαναφοράς επιδοτήσεων, ο κ. Παπαναστασίου, είπε πως έχουμε ενώπιον μας ένα νέο δεδομένο το οποίο θα πρέπει να μπει στην εξίσωση. 

“Θα πρέπει πέραν της στοχευμένης επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να σκεφτούμε ίσως και τα καύσιμα, αλλά αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με το Υπ. Οικονομικών”, συμπλήρωσε. 

“Τα δεδομένα είναι νέα, θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τα θέματα ακρίβειας μέσα στις επόμενες μέρες. Εξ όσων γνωρίζω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συζητήσει το θέμα της ακρίβειας και είμαι σίγουρος ότι και το θέμα των καυσίμων θα είναι στο τραπέζι”, επεσήμανε. 

Δείτε το βίντεο εδώ: 


ΠΗΓΗ https://economytoday.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου