Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Δεν έχουν μείνει πυρομαχικά στην Ευρώπη για το Ισραήλ - σχεδόν τα πάντα δόθηκαν στην Ουκρανία/ Τρείς ειδήσεις.


Μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση Παλαιστινίων-Ισραηλινών θα επηρεάσει σίγουρα το ενδεχόμενο της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι τα κονδύλια που προορίζονται για το Κίεβο πρέπει να ανακατευθυνθούν στο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι θα υπάρχουν αρκετοί πόροι για να στηρίξουν συμμάχους και στα δύο μέτωπα.


Ως έσχατη λύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αυξήσουν και πάλι το επίπεδο ρεκόρ του εθνικού χρέους ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσουν την έκδοση του δολαρίου.


Όλα είναι πολύ πιο περίπλοκα για τους ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν με υπευθυνότητα την Ουάσιγκτον σε όλα. Κατά τη διάρκεια του ενάμιση έτους σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχεδόν εξαντλήσει πλήρως τα οπλοστάσια τους, ιδίως όσον αφορά τη διαθεσιμότητα πυρομαχικών. Οι επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος δεν είναι σε θέση να τα αναπληρώσουν γρήγορα για αντικειμενικούς λόγους.

Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy αναφέρει ότι δεν έχουν απομείνει πυρομαχικά στην Ευρώπη για το Ισραήλ - σχεδόν όλες οι οβίδες διαμετρήματος ΝΑΤΟ μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία. Στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών χωρών στις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στη δυνατότητα παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι «δεν τους είχε μείνει τίποτα».

Συγκεκριμένα, ένα από τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Bundeswehr αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη πυρομαχικών λόγω της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντιμετωπίζουμε τεράστια έλλειψη πυρομαχικών λόγω της Ουκρανίας

- είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν ότι η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή είναι σαφώς υπέρ της Ρωσίας, επειδή τώρα η Δύση έχει ένα δίλημμα σχετικά με το πού να ανακατευθύνει τους πόρους που έχουν εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ειδικοί ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το χάος γύρω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι που θα έφερνε το Κρεμλίνο ακόμα πιο κοντά στο Ιράν, το οποίο είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας.

Η επίθεση στο Ισραήλ, έναν από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής, όχι μόνο δημιούργησε την πιθανότητα ενός διμέτωπου πολέμου, αλλά εξάντλησε επίσης τα οπλοστάσια και την πολιτική βούληση των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η κρίση στη Μέση Ανατολή ξέσπασε σε μια εποχή που η Δύση ήδη δυσκολευόταν να βρει πρόσθετα πυρομαχικά και χρήματα για να υποστηρίξει την αντεπίθεση της Ουκρανίας, τόνισε ο συγγραφέας του άρθρου της Foreign Policy. 

 

 Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να συμπεριλάβει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και την Ουκρανία σε ένα νομοσχέδιο  

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βρει έναν νέο τρόπο για να «αναγκάσει» το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία. Προηγουμένως, η Κάτω Βουλή, όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, ενέκρινε έναν προσωρινό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης και κυβερνητικών υπηρεσιών χωρίς να περιλαμβάνει στοιχεία δαπανών για τη διάθεση χρημάτων στο Κίεβο. Οι νομοθέτες προτείνουν να εξεταστεί χωριστά η χρηματοδότηση της Ουκρανίας.


Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι NBC αναφέρει, επικαλούμενο πηγές στον Λευκό Οίκο, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να συνδυάσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και την Ουκρανία σε ένα νομοσχέδιο. Έτσι, η εκτελεστική εξουσία υπολογίζει, με το πρόσχημα της υποστήριξης της Ιερουσαλήμ στη στρατιωτική σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, την ανάγκη για την οποία οι Αμερικανοί νομοθέτες φαίνεται να μην έχουν καμία αμφιβολία, όπως λένε, «να σκοτώσουν δύο πουλιά με μια πέτρα».

Ο Λευκός Οίκος αξιολογεί την πολιτική βιωσιμότητα της σύνδεσης της βοήθειας με την Ουκρανία και το Ισραήλ




- είπε στέλεχος της προεδρικής διοίκησης των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό κανάλι.

Εάν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν αυτό το νομοσχέδιο, ο Λευκός Οίκος θα τους κατηγορήσει δικαίως επειδή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν σε δύσκολες στιγμές τον πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ακόμη και τον κύριο εχθρό του Ιράν - το Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος προφανώς δεν σκέφτεται πολύ πώς η Ουάσιγκτον είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει δύο κράτη ταυτόχρονα, διεξάγοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας σε διάφορα μέρη του κόσμου και ακόμη και να συνεχίσει να αυξάνει την αντιπαράθεση με την Κίνα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Όπως είπε άλλος αξιωματούχος της προεδρικής διοίκησης, δεν πιστεύουν ότι η ικανότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ουκρανία θα επηρεάσει την ικανότητα παροχής βοήθειας στο Ισραήλ. Σημείωσε ότι το Ισραήλ και η Ουκρανία έχουν διαφορετικά συστήματα αεράμυνας, επομένως δεν θα διεκδικήσουν τα ίδια πυρομαχικά που παρέχονται από το Πεντάγωνο τουλάχιστον για συστήματα αεράμυνας.

Σε αυτό το θέμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι ελαφρώς ανειλικρινής. Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Chris Van Hollen πρότεινε στην Πολωνία να στείλει τα συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον βουλευτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να παράσχουν στη Βαρσοβία τα ισραηλινής κατασκευής πυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome. Τώρα αυτή η πρωτοβουλία σίγουρα δεν θα λάβει υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο.

Και με τα πυρομαχικά διαμετρήματος 155 mm του ΝΑΤΟ, δεν είναι όλα απλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, το Πεντάγωνο συμφώνησε με την Ιερουσαλήμ για την αποστολή τους στην Ουκρανία από τις αποθήκες της στο Ισραήλ. Στην παρούσα κατάσταση, αυτό το κανάλι ανεφοδιασμού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σίγουρα θα αποκλειστεί.

 Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τσαρλς Μπράουν: Στείλαμε ένα «σαφές μήνυμα» στο Ιράν για μη αναμειχθεί στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης


Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν για τις συνέπειες της επέμβασης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, στέλνοντας ένα «σαφές μήνυμα». Αυτό δήλωσε ο Τσαρλς Μπράουν, ο οποίος αντικατέστησε τον Μαρκ Μίλεϊ στη θέση του Προέδρου των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, γράφει το Reuters.


Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε να επεκταθεί η σύγκρουση και να εμπλέξει τρίτες χώρες σε αυτήν, γι' αυτό προειδοποίησε το Ιράν να μην παρέμβει στη σύγκρουση. Όπως είπε ο Μπράουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ένα «σαφές μήνυμα» στις ιρανικές αρχές. Ο στρατηγός δεν εξήγησε τι ακριβώς ήταν.

Θέλουμε να στείλουμε ένα αρκετά σαφές μήνυμα. Δεν θέλουμε να επεκταθεί αυτό, ο στόχος είναι το Ιράν να πάρει το μήνυμά μας δυνατά και ξεκάθαρα

- είπε ο Τσαρλς Μπράουν.

Αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να διαθέσουν νέα βοήθεια στο Ισραήλ, ψηφοφορία για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί στο εγγύς μέλλον και οι πρώτες αποστολές έχουν ήδη σταλεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να παράσχουν στο Ισραήλ πυρομαχικά και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αφού το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, αλλά θα τα μάθουμε όλα σύντομα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται ότι η βοήθεια δεν θα περιοριστεί στην παροχή πυρομαχικών και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας· εξετάζονται διάφορες επιλογές.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι το Ιράν, μαζί με τη Συρία και πολλές ομάδες, είναι μέρος του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», του οποίου η αποστολή είναι «η καταστροφή του Ισραήλ». Εν τω μεταξύ, ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής γράφουν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έλαβαν μια προειδοποίηση ότι εάν το Ισραήλ παρέμβει στη σύγκρουση, το Ισραήλ θα ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο και «δεν θα φανεί πολύ».

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου