Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Iron Dome: Ποια είναι η αμυντική «ασπίδα» του Ισραήλ – Πως λειτουργεί ο «Σιδερένιος Θόλος» που σώζει ζωές - Ποια είναι η αντιεροπορική άμυνας της Ελλάδα


Το Iron Dome, είναι το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ και εξολοθρεύει τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς. Ο «Σιδηρούς Θόλος» είναι ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ και η αποστολή του είναι να «παρεμβαίνει» σε επιθέσεις στο Ισραήλ από παλαιστινιακά εδάφη και περιοχές του Λιβάνου -που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ.

Το Iron Dome, το οποίο έχει ρόδες, μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα, όπως μεταδίδει το CNN της Ινδονησίας.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη αναχαίτιση ρουκέτας από τη Γάζα τον Απρίλιο του 2011. Έκτοτε, έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες.

Η εντυπωσιακή δράση του υπερόπλου κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντικείμενα όπως πύρινες σφαίρες συγκρούστηκαν μεταξύ τους και «έβαψαν» τον ουρανό κόκκινο.


Πώς λειτουργεί το σύστημα «Iron Dome»

Οπως αναφέρει το Deutsche Welle, το «Iron Dome», αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους. Κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα. Και έτσι άλλωστε πρέπει να είναι, επειδή ανάλογα με την απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν μόνο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν από έναν πύραυλο που πλησιάζει και να προστατευτούν.

Το τρίτο στοιχείο είναι οι εκτοξευτές πυραύλων. Υπάρχουν τρεις έως τέσσερις πύραυλοι ανά σύστημα, ο καθένας με χωρητικότητα για 20 ρουκέτες. Ένας αμυντικός πύραυλος εκτοξεύεται μόνο όταν είναι σαφές ότι το βλήμα κατευθύνεται σε κατοικημένη περιοχή. Ο πύραυλος- αναχαιτιστής δεν χτυπά άμεσα το άλλο βλήμα, αλλά εκρήγνυται κοντά του, καταστρέφοντάς το. Ωστόσο, τα συντρίμμια που πέφτουν μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και υλικές ζημίες.

Πόσο κοστίζει

Η αξία ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και μία μονάδα εκτιμάται ότι μπορεί να προστατεύσει περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι τελικές δοκιμές του είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2010 και έναν χρόνο μετά τέθηκε σε λειτουργία.

Σήμερα, ο «Σιδηρούς Θόλος» παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική άμυνας του Ισραήλ.

Επίσης, αυτό το ισχυρό όπλο μπορεί να ξεχωρίσει πότε μία ρουκέτα απειλεί κατοικημένη περιοχή και πότε όχι.

Τα αντιεροπορικά συστήματα της Ελλάδας

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι εξοπλισμένη με τα ακόλουθα συστήματα αεράμυνας:

Πηγή: ΑΠΕ

  • Patriot

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
το Ραντάρ (Radar Set)
το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).
Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Χαρακτηριστικά Ραντάρ AN/MPQ-65 Radar Set
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος
Τύπος: PHASED ARRAY
Κάλυψη: 120°
Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χλμ

  • S-300

Το σύστημα Κ/Β S-300 PMU1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2000.

Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα).

Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι
Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post/CP)
Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar/RSR)
Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar/SSR)
Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station/MMGS)
Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers/TTL)
Πύραυλοι Ε/Α τύπου 48Ν6Ε

  • ΒΕΛΟΣ 

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι Ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Χαρακτηριστικά
Έχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων, και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (τέσσερα (4) με βλήματα και δύο (2) με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 ΚΜ με 4 ΚΜ αντίστοιχα).

  • Crotale NG/GR

Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι Γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

  • TOR M1 

Το σύστημα TOR-M1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2001.

Είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα έχει ενσωματωμένα το Radar έρευνας με εμβέλεια 25χλμ, το Radar/TV CAMERA εγκλωβισμού με εμβέλεια 25χλμ και το σύστημα εκτόξευσης με δύο POD των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστο.

  • Stinger

Το STINGER είναι ένα φορητό όπλο αεράμυνας (MANPAD), Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής κατασκευής. Είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση Α/Φ ή ελικοπτέρων ιπταμένων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη.

Το σύστημα εγκλωβίζει τους στόχους μέσω IR All Aspect Seeker, και επιτυγχάνει την καταστροφή τους με την πρόσκρουση σ’ αυτούς.

  • Rheinmetall

Το αντιαεροπορικό πυροβόλο MK 20-MOD.RH είναι όπλο Γερμανικής κατασκευής. Η ταχυβολία του όπλου και η ακρίβεια βολής, επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων.

Το δραστικό βεληνεκές για εναέριους στόχους ανέρχεται στα 1,2 χλμ μέτρα ενώ για επίγειους στόχους ανέρχεται στα 2,5 χλμ.

Το σκοπευτικό του όπλου διαθέτει υπολογιστή ο οποίος τροφοδοτείται, κατά προσέγγιση, με τα στοιχεία του στόχου (απόσταση – ταχύτητα) από τον χειριστή του όπλου.

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου