Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Ο Βλαδίμηρος μας λέει, ετοιμαστείτε

Του Κώστα Στούπα 

Τι μας λέει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέπληξε τους πάντες προχθές, αναφέροντας πως προτιμά για πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν γιατί είναι προβλέψιμος.

Η  αλήθεια είναι πως ο Μπάιντεν είναι περισσότερο προβλέψιμος από τον Ντόναλντ Τραμπ που συχνά παρουσιάζει θυμικές εκρήξεις και μεταπτώσεις.

Λίγους μήνες από την ημέρα που χαρακτήριζε τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας "πυραυλάκια" και πως αν χρειαστεί ο ίδιος διαθέτει περισσότερους και μεγαλύτερους πυραύλους, δεν δίστασε να τον συναντήσει προσφέροντάς του διεθνή αναγνώριση.

Η τελευταία δήλωση του "ισόβιου" πρόεδρου της Ρωσίας επιδιώκει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Δια των αντιθετικών αντανακλαστικών της αμερικανικής κοινής γνώμης επιθυμεί να στηρίξει τον αντίπαλο του Μπάιντεν. Καθώς μια μεγάλη μερίδα διστάζει να ψηφίσει τον Τραμπ, επειδή τον θεωρεί ρωσόφιλο, προσποιείται πως προτιμά τον Μπάιντεν για να κάμψει τους δισταγμούς.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάκερ Κάρλσον.

Η συνέντευξη που πήρε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και προπαγανδιστής των τραμπικών ιδεών πριν από λίγες μέρες από πολλούς επικρίθηκε.

"Έδωσε βήμα σε κάποιον που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, να προπαγανδίσει τις θέσεις του στην κοινή γνώμη των δημοκρατικών της Δύσης" υποστήριξαν οι επικριτές.

Η άποψη αυτή είναι λάθος. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί δομικό στοιχείο του DNA των δημοκρατιών. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να μεταφέρουν τη γνώμη οποιουδήποτε θεωρούν πως ενδιαφέρει την κοινωνία. Η σημασία της δημοκρατίας έγκειται στην απρόσκοπτη κυκλοφορία και των απόψεων που δεν μας αρέσουν ή δεν μας συμφέρουν. Αλλιώς κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Η συνέντευξη του ανθρώπου που κυβερνά τη Ρωσία για πάνω από 20 χρόνια αλλά δυσανασχετεί στον όρο δικτάτορας, έχει ενδιαφέρον από άλλη οπτική γωνία.

Κατ’ αρχήν έχει σημασία η επιλογή να δώσει συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον και όχι σε κάποιον άλλο από τους πολλούς που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στο Κρεμλίνο.

Υπάρχουν πολλά αιτήματα, παραδέχθηκε ο Ν. Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνέντευξη.

Μέσω του Τάκερ Κάρλσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε να απευθυνθεί στη μερίδα των Αμερικανών συντηρητικών γερουσιαστών και ψηφοφόρων προκειμένου να ενισχύσει το μέτωπο των απομονωτιστών.

Κατ’ αρχήν ήθελε να ενθαρρύνει τους συντηρητικούς γερουσιαστές και βουλευτές να επιμείνουν στη μη έγκριση της οικονομικής και αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Έτσι ελπίζει πως θα εξαναγκάσει την Ουκρανία να πάει σε διαπραγματεύσεις με τις οποίες θα παραδεχθεί τις εδαφικές της απώλειες.

Κατά δεύτερο απευθύνεται στη μερίδα των συντηρητικών Αμερικανών ψηφοφόρων που είναι απομονωτιστές.

Παραδοσιακά υπάρχει μια ισχυρή μερίδα στην αμερικανική κοινωνία η οποία πιστεύει πως οι ΗΠΑ κακώς έχουν αναλάβει τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, ξοδεύοντας ανθρώπινες ζωές και χρήματα.

Προκειμένου να καθησυχάσει ο Πούτιν όσους αρχίζουν να δυσανασχετούν με την οικονομική αιμορραγία της Δύσης προς την Ουκρανία, διαβεβαίωσε πως μετά την Ουκρανία δεν έχει βλέψεις για εισβολή σε άλλες χώρες.

Ο Πούτιν ανέφερε ευθαρσώς πως δεν ενδιαφέρεται να επεκτείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Λετονία.

"Μόνο σε μία περίπτωση, (σ.σ. Θα πάμε σε πόλεμο με την Πολωνία) αν η Πολωνία επιτεθεί πρώτη στη Ρωσία. Γιατί; Επειδή δεν έχουμε κανένα συμφέρον για την Πολωνία, τη Λετονία ή οπουδήποτε αλλού. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Απλώς δεν έχουμε κανένα συμφέρον".

Ο τρόπος που απευθύνθηκε ο Ρώσος πρόεδρος στο συντηρητικό κοινό της Δύσης έχει ενδιαφέρον.

"Δεν καταλαβαίνω γιατί Αμερικανοί στρατιώτες πρέπει να πολεμήσουν στην Ουκρανία", είπε στον Τάκερ Κάρλσον.

"Υπάρχουν μισθοφόροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο μεγαλύτερος αριθμός μισθοφόρων προέρχεται από την Πολωνία, με τους μισθοφόρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θέση και τους μισθοφόρους από τη Γεωργία στην τρίτη θέση.

Λοιπόν, αν κάποιος έχει την επιθυμία να στείλει τακτικά στρατεύματα, αυτό σίγουρα θα έφερνε την ανθρωπότητα στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής παγκόσμιας σύγκρουσης. Αυτό είναι προφανές.

Το χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες; Για ποιο λόγο; Χιλιάδες μίλια μακριά από την εθνική σας επικράτεια. Δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε; Έχετε προβλήματα στα σύνορα. Ζητήματα με τη μετανάστευση, θέματα με το εθνικό χρέος. Περισσότερα από 33 τρισεκατομμύρια δολάρια".

Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα θα μπορούσε να είχε εκφράσει και ο Χίτλερ στον β’ Π.Π. ή ο Κάιζερ στον α’ Π.Π. Η συμμετοχή των Αμερικάνων στον τελευταίο πόλεμο διαμόρφωσε το μεταπολεμικό πλαίσιο εδραίωσης της δημοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη και αργότερα και στην Ανατολική.

Ο Πούτιν προσπαθεί να ενισχύσει το στρατόπεδο των απομονωτιστών προκειμένου να υπερισχύσουν στις επικείμενες εκλογές μέσω υποψηφίων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο στόχος είναι οι ΗΠΑ να αφήσουν κατ΄αρχήν στο έλεος της Ρωσίας την Ουκρανία και μετά τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ο Πούτιν θεωρεί πως πρέπει να ανήκουν στη ρωσική σφαίρα επιρροής, αδιαφορώντας για τις επιθυμίες των λαών τους.

Ο Πούτιν επιδιώκει με μια νίκη του Τραμπ, που έχει εκφράσει σχετικούς προβληματισμούς, οι ΗΠΑ μέσω της αδρανοποίησης του ΝΑΤΟ να αφήσουν την Ευρώπη εκτός της αμυντικής ομπρέλας των ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή του στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου ήδη υπάρχουν ισχυρά φιλορωσικά κόμματα όπως το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία και το AfD στη Γερμανία.

Το κόμμα των απομονωτιστών στις ΗΠΑ κατά το παρελθόν ήταν πολύ ισχυρότερο απ’ ό,τι είναι σήμερα. Κατά την αρχή του β’ Π.Π. είχε υπερισχύσει επιβάλλοντας την αυστηρή ουδετερότητα των ΗΠΑ σε σχέση με τον  πόλεμο των δημοκρατιών εναντίον του Χίτλερ στην Ευρώπη. Επιφανής εκπρόσωπος των απομονωτιστών τότε ήταν ο διάσημος αεροπόρος Τσαρλς Λίντεμπεργκ.

Το μέτωπο των απομονωτιστών διαλύθηκε μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ, προκειμένου να εξουδετερώσει την παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Οι απομονωτιστές αφελώς θεωρούν πως οι ΗΠΑ είναι αρκετά μακριά, προστατευμένες από δυο ωκεανούς, για να χρειάζεται να προστατεύουν την ανεξαρτησία και την ισχύ τους με παρουσία στρατευμάτων στην Ευρώπη και την Ασία. Οι γεωπολιτικοί αναλυτές όπως ο Tζώρτζ  Κέναν και η Χάλφορντ  Μακίντερ έχουν αποδείξει όμως πως αυτή η αντίληψη είναι αφελής και πως οι ηπειρωτικές δυνάμεις της Ασίας αν κυριαρχήσουν στο ένα ημισφαίριο θα επιδιώξουν να κυριαρχήσουν και στο άλλο.

Πολλούς μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές ο Πούτιν με προσωπικές παρεμβάσεις επιχειρεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και στις επικείμενες ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου