Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Politico: Η Κύπρος μεταξύ των χωρών που μπλοκάρουν την αγορά όπλων για την Ουκρανία

Στέλιος Μαραθοβουνιώτης

Η Κύπρος, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο να επιτραπεί η χρήση Ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την αγορά οπλισμού εκτός Ε.Ε. ως μέτρο έκτακτης στήριξης προς την Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή το Politico επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Αυτή η εξέλιξη προέκυψε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας που διεξάγεται στο Μόναχο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό έως τον Μάρτιο του 2024.

Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο αγοράς πυρομαχικών που παράγεται εκτός Ε.Ε..

Το Politico γράφει ότι μια μικρή ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία εμποδίζει τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν χρήματα της Ε.Ε. για την αγορά όπλων από το εξωτερικό.

Ο λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων χρειάζονται παραγγελίες για να δικαιολογήσουν την αύξηση της παραγωγής τους, πρόσθεσε.

Η Γαλλία έχει τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας όπλων της ηπείρου. Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εγχώριες στρατιωτικές δαπάνες της κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις Η.Π.Α. στη συνολική οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, με ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου