Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Aπειλεί o εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας: Ο χάρτης της Ανατολικής Μεσογείου θα αλλάξει


«Ιδού ο χάρτης που φοβίζει την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Türkiye, όπου ο αρθρογράφος ακολουθεί τα λεγόμενα του εμπνευστή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, πρώην ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, o οποίος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να συσπειρώσει τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τα κατεχόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο,  υπερτονίζοντας ότι «μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αλλάξει τον γεωπολιτικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο δημοσίευμα, όπου γίνεται επίκληση στη σημασία του Γιαϊτζί στη θέσπιση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», υπογραμμίζεται ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12ετή απουσία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «έλαβε ευρεία κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής και άλλων χωρών του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Νότια Κύπρο».

«Κάναμε μια συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη και η θαλάσσια γραμμή που προέκυψε από αυτή τη συμφωνία αποκλήθηκε ‘τουρκική Ασπίδα’ από τους Δυτικούς, ειδικά τη διοίκηση της Νότιας Κύπρου και Ελλάδα.

Είναι πιθανό να γίνει κάτι παρόμοιο με την Παλαιστίνη. Όταν κοιτάμε τον χάρτη, βλέπουμε ότι η Παλαιστίνη είναι ο γείτονας της Τουρκίας από τη θάλασσα. Αυτή θα είναι η ‘Τουρκική Ασπίδα’ στα ανατολικά.

Η αποφασιστικότητα και η επιβεβαίωση της θαλάσσιας γειτονίας της Τουρκίας με την Παλαιστίνη είναι σημαντική όσον αφορά την απόκτηση θαλάσσιων περιοχών από την Τουρκία και τη διατάραξη του ελληνοκυπριακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Γιαϊτζί.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου