Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Οι Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ», με Έλληνα Υποναύαρχο, λύνουν κάβους τέλη Φεβρουαρίου: Το προσαυξημένο επίδομα και η αναγνώριση θέσης ευθύνης


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει ετοιμαστεί πλήρως και το πλήρωμά της αναμένει το πράσινο φως για να λύσει κάβους με προορισμό της Ερυθρά Θάλασσα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η ναυτική αρμάδα της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Ελλάδα θα χει όπως φαίνεται πρωταγωνιστικό ρόλο, πιθανά θ’ αποπλεύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου κι έπειτα.

Οι διαδικασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η επίσημη επικύρωση της συμφωνίας, για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο υπουργός εθνικής άμυνας, καθώς και το κομμάτι εκείνο των κοινών αποφάσεων σε τακτικό επίπεδο (σ.σ. Ευρωπαϊκοί κανόνες εμπλοκής, πλάνο επιχειρήσεων, κ.α.) επιβραδύνουν το λύσιμο των κάβων για τα πλοία- «ΑΣΠΙΔΕΣ», τοποθετώντας το από τα τέλη Φεβρουαρίου ή ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Μάρτη.

  • Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τόσο στο ναυτικό επιτελείο, όσο και στον στόλο προσπαθούν να περιορίσουν μικρές «διαρροές» στο πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ. Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη του πολεμικού ναυτικού, «πάντοτε πριν από έναν τόσο ιδιαίτερο απόπλου, υπάρχουν οι δεύτερες σκέψεις για το διάστημα της απουσίας.»

Πάντως θεωρείται θέμα ημερών να ξεκαθαρίσει και το τοπίο που έχει να κάνει με την ημερήσια αποζημίωση που θα λαμβάνει το πλήρωμα. Η κοινή υπουργική απόφαση αναμένεται ότι θα δώσει πολλές απαντήσεις σ’ ότι έχει να κάνει με την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ενώ όπως επισημαίνεται από γνώστες της κατάστασης, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη μια κίνηση που σκοπό έχει να μπει το αναζητούμενο ανάχωμα στις παραιτήσεις.

  • Εκτός από τα 120 ευρώ, που αφορούν το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ που θα ταξιδέψει στην Ερυθρά Θάλασσα, κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ότι ταυτόχρονα θα «κλειδώσει» μια ακόμη κίνηση που μελετάται και αφορά το επίδομα «ευθύνης» για στελέχη που υπηρετούν στα πολεμικά πλοία.

Πολλά απ’ όσα είχαν προταθεί από την τότε ηγεσία του ναυτικού, πριν λίγα χρόνια στον πρωθυπουργό και είχαν λάβει την έγκρισή του, επανεξετάστηκαν πολύ γρήγορα. Τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Νίκος Δένδιας, παραδέχτηκαν στον δημόσιο διάλογο ότι το «επίδομα στόλου» δόθηκε με εντελώς λανθασμένο τρόπο.
Στην αναπροσαρμογή μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η μέριμνα για αξιωματικούς/ υπαξιωματικούς που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (σ.σ. κυβερνήτης, ύπαρχος, Α’ μηχανικός, Υπόλογοι βασικών επιστασιών, κ.ο.κ.) στις ναυτικές μονάδες.

Η επίσπευση και γνωστοποίηση με θεσμικό τρόπο, εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, ότι θ’ αναχαιτίσουν τις «διαρροές», οι οποίες ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια το πολεμικό ναυτικό και ιδιαίτερα τον στόλο.

Project μεγατόνων για την Ελλάδα και το ΠΝ

Σ’ ότι έχει να κάνει με τις «ΑΣΠΙΔΕΣ» και από την στιγμή που η χώρα μας αναλαμβάνει τον επιχειρησιακό έλεγχο της αποστολής, στο πολεμικό ναυτικό επισημαίνουν, ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί και κάνουν λόγο για ένα «project μεγατόνων».

  • Και επειδή η 3μηνη παραμονή στην εν πλω υπηρεσία είναι χρονικό διάστημα που περνά γρήγορα (σ.σ. μόνο για όλους όσοι είναι εκτός πλοίου) , στο ναύσταθμο προετοιμάζουν και την δεύτερη φρεγάτα που θα είναι ικανή ν’ ανταποκριθεί στις δυσκολίες της Ερυθράς Θάλασσας. «Όπως στην ΥΔΡΑ, έτσι και στην φρεγάτα ΨΑΡΑ, γίνεται το face lift που μπορεί να κρατήσει τα καράβια αξιοπρεπώς σ’ ένα τόσο απαιτητικό πεδίο, όπως είναι της Ερυθράς Θάλασσας», έλεγε με νόημα στρατιωτική πηγή, δηλαδή, ότι επιπλέον σύστημα «φορτώθηκε», έστω και ως stand alone στην ΥΔΡΑ, το ίδιο έχει «κουμπώσει» και στην φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Η 19η Φεβρουαρίου, ημέρα αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται καταλυτική, διότι όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας, η Ευρώπη δεν θα έχει προτάξει τόσες «ΑΣΠΙΔΕΣ» ουδέποτε στην ιστορία της.

Γαλλία, Ιταλία, «ερίζουν» για την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης, καθώς πρόκειται για δυο ισχυρότατες Ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις, με παράδοση αιώνων. Παράλληλα υφιστάμενο Ευρωπαϊκό στρατηγείο της Λάρισας, με Έλληνα Υποναύαρχο επικεφαλής της αποστολής, θα έχει όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και έλεγχο των «ΑΣΠΙΔΩΝ».

Πέραν από τις τρεις χώρες, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Κύπρος, χωρίς ναυτική μονάδα, αναμένεται ότι θα σηκώσουν την σημαία της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου