Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Οι ΗΠΑ αγοράζουν οβίδες από την Τουρκία για την Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται άμεσα να αγοράσουν βλήματα πυροβολικού από την Τουρκία για να ενισχύσουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να προμηθεύσει το Κίεβο με τουρκικές οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών, αλλά ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη η ποσότητα.

Η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις (η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε την Τουρκία και την Ουκρανία), είπε στο CNN Turk ότι η Ουάσιγκτον «άρχισε να εργάζεται ξανά με την υπολογίσιμη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παράγει τώρα πυρομαχικά 155 χλστ. Τα χρειαζόμαστε πολύ αυτά.

Η Ουκρανία τα χρειάζεται πάρα πολύ. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και θα υπάρξουν εξελίξεις». Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε παρόμοιες συνομιλίες με την Ελλάδα για αγορά 75.000 βλημάτων πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων από την Αθήνα για την αναπλήρωση των ουκρανικών αποθεμάτων, τα οποία εξαντλούνται γρήγορα λόγω της φύσης του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια.

Η τουρκική κρατική εταιρία Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKE) έχει σχεδόν μονοπώλιο την παραγωγή οβίδων 155 χιλιοστών και οι αριθμοί που παράγει παραμένουν εμπιστευτικοί (σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα). Η Τουρκία βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας από την αρχή του πολέμου, πουλώντας οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Η Αγκυρα κρατά ως επί το πλείστον κρυφές τις πωλήσεις όπλων της στην Ουκρανία ( μέχρι να αποκαλυφθούν μέσω διαρροών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν επίσης σε μεγάλο βαθμό τα βλήματα των 155 χιλιοστών στα οβιδοβόλα T-155 Firtina στις διασυνοριακές τους επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Εχει όμως η Τουρκία αρκετά πυρομαχικά για να εξάγει τέτοιους γύρους; Ειδικοί αναλυτές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εξαγάγει μια ορισμένη ποσότητα πυρομαχικών 155 χιλιοστών στην Ουκρανία (αν ήθελε). «Οι αριθμοί δεν θα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για τον τουρκικό αμυντικό τομέα να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς.

Πηγή από την Αγκυρα που γνωρίζει τα επίπεδα παραγωγής ανέφερε στον υπογράφοντα ότι θα ήταν δύσκολο να εξαχθεί μια εντυπωσιακή ποσότητα των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία αλλά η Αγκυρα έχει ήδη στείλει οβίδες των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία, Η ίδια πηγή ανέφερε πέρυσι στον υπογράφοντα ότι η Αγκυρα παρέδωσε 110.000 οβίδες των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία (τον Μάιο του 2023).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου