Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Το “STEALTH”… του μέλλοντος; Τα “νέφη πλάσματος” θα μειώνουν το ίχνος των α/φών στα ραντάρ – RCS;


Ασπίδες πλάσματος θα καθιστούν τα μαχητικά αεροπλάνα αόρατα από ραντάρ μελλοντικά; – Σύμφωνα με το Interesting Engineering, Κινέζοι επιστήμονες και μηχανικοί ισχυρίζονται ότι ότι έχουν αναπτύξει σύστημα παραγωγής πλάσματος (ιονισμένο αέριο) το οποίο θα καθιστά τα μαχητικά αεροσκάφη μη εντοπίσιμα από συστήματα ραντάρ στο εγγύς μέλλον. 

Μέχρι σήμερα πειραματικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί, πέτυχαν την ηλεκτρομαγνητική απόκρυψη ολόκληρων αεροσκαφών. Το νέο σύστημα, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα έχει μικρότερη ισχύ παραγωγής πλάσματος μεν, αλλά αυτή θα μπορεί να κατευθύνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένα τμήματα του μαχητικού-φορέα, προκειμένου να περιορίζεται σημαντικά το RCS του. Το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος δηλαδή.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Τμήματα όπως η εισαγωγή του κινητήρα με τις πρώτες βαθμίδες του συμπιεστή, η κεραία του ραντάρ ενός μαχητικού κάτω από τον διηλεκτρικό κώνο του ρύγχους, αλλά και η κοιλότητα του πιλοτηρίου, έχουν σημαντική συμβολή στην αντανάκλαση μεγάλου μέρους της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει ένα σύστημα ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού. Τα τμήματα αυτά μπορούν να αποκρυφτούν μέσω της δημιουργίας νεφών πλάσματος.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία προέρχεται από τα δεδομένα και τα στοιχεία που προέκυψαν και συλλέχθηκαν κατά τις δοκιμές πολυηχητικών (Hypersonic) όπλων και πυραύλων. Οι δοκιμές αυτές αποκάλυψαν ότι λόγω των εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν τα πολυηχητικά όπλα και αεροχήματα, δημιουργούν μέσω της ακαριαίας και βίαιης συμπίεσης του αέρα μπροστά από αυτά, νέφη πλάσματος που απορροφούν και διαταράσσουν (διαχέουν) τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των εκπομπών ραντάρ. Κατά συνέπεια ο εντοπισμός αυτών των όπλων και αεροχημάτων είναι δυσχερής.

“Ασπίδες” Πλάσματος
Βέβαια, ενώ σε πειραματικό επίπεδο όλα αυτά έχουν δοκιμαστεί και αξιολογηθεί, η δυνατότητα παραγωγής αποτελεσματικών και αξιόπιστων συστημάτων δημιουργίας ασπίδων πλάσματος, παραμένει ζητούμενο. Επί παραδείγματι, είναι προς το παρόν αμφίβο
λο αν μπορεί επάνω σε ένα μαχητικό αεροπλάνο να εξασφαλιστεί η παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας για την επαρκή τροφοδοσία συστημάτων δημιουργίας νεφών πλάσματος, διαφορετικής πυκνότητας και σε διαφορετικά τμήματα του.

Ο Κινέζος επιστήμονας Tan Chang με σημαντική εμπλοκή στο εν λόγω πρόγραμμα, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι σε σχέση με την ισχύουσα σήμερα τεχνολογία που περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), η νέα τεχνολογία αξιοποίησης νεφών ιονισμένου αερίου (ionized gas), παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ορισμένα από αυτά, πέρα από την αξιοποίηση συμβατικής σχεδίασης αεροσκαφών με έμφαση στην αεροδυναμική και τη μεταφορική ικανότητα και την κατάργηση των υλικών RAM, είναι η δυνατότητα παραγωγής νέφους πλάσματος μεγάλης πυκνότητας και η ικανότητα διαχείρισης αποθεμάτων ισχύος.

Όσο για το νέο σύστημα που προς το παρόν ονομάζεται “Σύστημα κλειστού κύκλου εκπομπής ηλεκτρονίων” (Closed electron beam plasma stealth device), οι Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακριβώς επειδή η παραγωγή των νεφών πλάσματος γίνεται μέσω της εκπομπής ακτινών ηλεκτρονίων με δυνατότητες εστίασης σε συγκεκριμένα τμήματα του μαχητικού – φορέα, οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι χαμηλές, όπως και το βάρος των αναγκαίων υποσυστημάτων. Επιμένουν δε ότι το σύστημα θα ενταχθεί σε παραγωγή στο εγγύς μέλλον!

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου