Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Αποχωρεί η Βικτόρια Νούλαντ πρόσωπο-κλειδί για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία


Αποσύρεται η διπλωμάτης που είχε κομβικό ρόλο στις εξελίξεις ήδη από το 2014. Ερώτημα αν επίκειται αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ στο ουκρανικό ζήτημα.

Η Βικτόρια Νούλαντ, η διπλωμάτης των ΗΠΑ που είναι γνωστή για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, θα παραιτηθεί από υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις τις επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Νούλαντ θα αντικατασταθεί από τον Τζον Μπας, υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα διαχείρισης, γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με μια δήλωση με την οποία επαίνεσε θερμά τη Νούλαντ, διπλωμάτη καριέρας που νωρίτερα υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του υπουργείου, κορυφαίος διπλωμάτης για την Ευρώπη και πρέσβης στο ΝΑΤΟ.

«Είναι η ηγεσία της στην Ουκρανία που διπλωμάτες και φοιτητές εξωτερικής πολιτικής θα σπουδάζουν τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο Μπλίνκεν στη γραπτή δήλωση, αναφερόμενος στην υποστήριξη της Νούλαντ στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

«Οι προσπάθειές της ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πλήρους κλίμακας εισβολής (του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία, συγκροτώντας έναν παγκόσμιο συνασπισμό για να διασφαλίσει τη στρατηγική του αποτυχία», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ρόλος-κλειδί

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης υπήρξε πρόσωπο-κλειδί και στις εξελίξεις και ταραχές του 2014, που οδήγησαν σε αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία, την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους και στον πόλεμο του Ντονμπάς. Παρέμεινε πρόσωπο-κλειδί και επί προεδρίας Μπάιντεν, σε όλη την περίοδο πριν και μετά τη ρωσική εισβολή, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους βασικούς αρχιτέκτονες της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια του Μπλίνκεν, δύσκολα η αποχώρησή της θα θεωρηθεί ασύνδετη με τη δυσάρεστη τροπή που έχουν λάβει από καιρό οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Είναι παντρεμένη με τον Ρόμπερτ Κέιγκαν, έναν από τους θεωρητικούς της εξάπλωσης της Δημοκρατίας, ακόμη και με τα όπλα (liberal interventionism), που αποτέλεσε χαρακτηριστικό της πολιτικής των ΗΠΑ για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στην πράξη, η αποχώρησή της ήδη δημιουργεί ερωτήματα στους ειδικούς για το ενδεχόμενο αλλαγών στην αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου