Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΝΑΤΟ: 5ετές πακέτο 100 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια για την ασφάλεια της χώρας για αρκετά χρόνια

Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από τη σύσταση του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο Νορβηγός γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρότεινε χθες στην εαρινή σύνοδο των 32 ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ένα ολοκληρωμένο πενταετές πακέτο οικονομικής συνδρομής 100 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Φθάνοντας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ για την κρίσιμη διήμερη συνάντηση των ΥΠΕΞ χθες το πρωί, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παρέχεται η βοήθεια στην Ουκρανία. Επεσήμανε ότι οι αξιωματούχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για το συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού για το Κίεβο μέσα από ένα πολυετές πακέτο (δισ. ευρώ).

«Η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες – οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης τη στιγμή που μιλάμε», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε τη δυναμική της συλλογικής υποστήριξής μας». Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία για αρκετά χρόνια ώστε να βασιζόμαστε λιγότερο σε εθελοντικές συνεισφορές των κρατών-μελών και περισσότερο σε ολοκληρωμένες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, λιγότερο σε βραχυπρόθεσμες προσφορές και περισσότερο σε πολυετείς δεσμεύσεις. Ως εκ τούτου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού ως και της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της μαχόμενης Ουκρανίας.

Η υπουργική σύνοδος στοχεύει στην επίτευξη συναίνεσης σε αυτά τα θέματα, καθώς η Ατλαντική Συμμαχία προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν το 99% της συνολικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Επεσήμανε ότι αν κάνουμε περισσότερα υπό το ΝΑΤΟ, θα κάνουμε τις προσπάθειές μας πιο αποτελεσματικές. Ερωτηθείς για την πρότασή του, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι σύμμαχοι συζητούν πώς να θεσμοθετήσουν την υποστήριξη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πώς να το κάνουν πιο προβλέψιμο. Η σοβαρή μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας απαιτεί προβλεψιμότητα, ως και δίκαιη κατανομή των πόρων. Οι χώρες του ΝΑΤΟ μοιράστηκαν το βάρος του πολέμου στο Αφγανιστάν με συγκρίσιμους όρους για σχεδόν 20 χρόνια και οι οικονομίες τους είναι σε θέση να παράγουν επαρκείς πόρους, κάτι που μπορεί να ακολουθηθεί και με την Ουκρανία.

Ξεχωριστή συνάντηση είχε χθες ο Στόλτενμπεργκ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν (που έφθασε στη βελγική πρωτεύουσα από το Παρίσι, όπου είχε κρίσιμες συνομιλίες με τον πρόεδρο Μακρόν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας για την Ουκρανία και την υποσαχάριο Αφρική),ενώ συνεδρίαζε το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, και είναι σε εξέλιξη οι επαφές ΝΑΤΟ-Ε.Ε., με τη παρουσία του αρμόδιου για θέματα διπλωματίας και ασφάλειας της Ε.Ε. Ισπανού επιτρόπου Μπορέλ. Σήμερα επίσης πραγματοποιείται ειδική συνάντηση των 32 υπουργών με τους ομολόγους τους από τα φιλοδυτικά κράτη Ασίας-Ειρηνικού (Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Νότιας Κορέας και Νέας Ζηλανδίας).Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι θα εξεταστούν οι σχέσεις με την Κίνα, τονίζοντας εμφατικά ότι υπάρχει «ζεύξη συμφερόντων και εξελίξεων Ατλαντικού-Ινδο/Ειρηνικού». 

Η Μόσχα επιχειρεί να παρασύρει το Μινσκ σε πόλεμο

Σύμφωνα με έκθεση αξιωματούχου κορυφαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, στις 29 Μαρτίου, το Κρεμλίνο εργάζεται για να ενορχηστρώσει τρομοκρατικές επιθέσεις σε λευκορωσικό έδαφος, και να επιρρίψει την ευθύνη στο «Σύνταγμα Καλινόφσκι», μια μονάδα που διάκειται εναντίον του αυταρχικού ηγέτη της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο και η οποία μάχεται εναντίον της Ρωσίας ως σύμμαχος με τα ουκρανικά στρατεύματα. Ετσι, το Κρεμλίνο σκοπεύει να «κατασκευάσει» ακόμη ένα πρόσχημα για να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι υποστηρίζει τρομοκρατικά δίκτυα και αποσταθεροποιητικές ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Η Μόσχα επιδιώκει εδώ και καιρό να παρασύρει τη Λευκορωσία σε πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Στις 2 Απριλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Γκρόντνο (συνοριακή πόλη της Λευκορωσίας), ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι «η χώρα του προετοιμάζεται για πόλεμο». Πρόσθεσε ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα εκπαιδεύονται, ενώ περισσότερος εξοπλισμός φθάνει σε στρατιωτικές μονάδες. Η δήλωση υποδηλώνει ότι το καθεστώς προετοιμάζει το κοινό στη Λευκορωσία για έναν πραγματικό πόλεμο. Η προσέλκυση της Λευκορωσίας στον πόλεμο θα δημιουργούσε τοπικούς θύλακες εχθροπραξιών κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας – Λευκορωσίας, κάτι που θα ανάγκαζε το Κίεβο να αποσύρει ορισμένες από τις εφεδρικές δυνάμεις και να τις μεταφέρει στη ζώνη μάχης στα σύνορα με τη Λευκορωσία. (περιοχή Τσομορμπίλ κ.ά.)

Ως αποτέλεσμα, οι Ρώσοι θα ελίσσονταν με τα στρατεύματά τους προς τις κατευθύνσεις Χάρκοβο ή Σούμι στη Βορειοανατολική Ουκρανία. Αυτό το σενάριο επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις για μια πιθανή ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η προσέλκυση της Λευκορωσίας στον πόλεμο επιδιώκει την υλοποίηση πολυεπίπεδων στόχων. Οπως, αναγκάζοντας τον Λουκασένκο να σταθεί εναντίον της Ουκρανίας (είτε επίσημα είτε ανεπίσημα) ως και ότι το Κίεβο μέσω υποστήριξης στο «Σύνταγμα Καλινόφσκι» αποσταθεροποιεί τη Λευκορωσία, και τον πλήρη έλεγχο της χώρας αναλαμβάνει η Μόσχα. Αναλυτές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επισημάνει κινήσεις της Ρωσίας που προετοιμάζεται να απορροφήσει εδαφικά τη Λευκορωσία και να φέρει στην εξουσία ένα καθεστώς απόλυτα δικό της.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου