Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαρτίου/4 Απριλίου 1821: Ελευθερώνεται η Καλαμάτα, η πρώτη πόλη στο Μωριά


Στάθης Βασιλείου

Δυνάμεις των Ελλήνων επαναστατών υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν τους λόφους γύρω από την Καλαμάτα και άλλα τμήματα υπό τους Παπαφλέσσα, Νικηταρά και Αναγνωσταρά βοηθούν στον αποκλεισμό της και την απελευθερώνουν από τους Τούρκους με πανουργία.


Σημαντική για τις πρώτες μέρες τη επανάστασης ήταν η επικράτηση των επαναστατών στις πόλεις. Ενώ η ύπαιθρος χώρα ήταν κάπως πιο εύκολο να ελεγχθεί, αν οι Τούρκοι κατόρθωναν και κλείνονταν στις οχυρωμένες πόλεις, θα μπορούσαν να ελέγχουν σημαντικές εκτάσεις μέχρι την έλευση ενισχύσεων. Η Καλαμάτα ήταν ο πρώτος στόχος. Κοντά στην πρακτικά αυτοδιοικούμενη επικράτεια της Μάνης, σημαντικό λιμάνι της Πελοποννήσου και πλούσια, θα επέτρεπε τον έλεγχο όλης της νότιας Πελοποννήσου.

Στρατηγικός νους πίσω από την εκπόρθησή της ήταν ο Παπαφλέσσας. Αφού συγκάλεσε τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς της περιοχής να κινηθούν εναντίον της πόλης, έσπειρε φήμες πως η περιοχή είχε γεμίσει ληστές. Ο διοικητής της Καλαμάτας, Σουλεϊμάν πασάς Αρναούτογλου, κάλεσε τους προκρίτους για να ενημερωθεί και αυτοί, δασκαλεμένοι από τον Παπαφλέσσα, τον βεβαίωσαν πως οι “χιλιάδες” ληστές απειλούσαν την πόλη και ο ίδιος με 150 στρατιώτες δεν θα μπορούσε να κρατήσει. Έτσι ο Αρναούτογλου πείστηκε να ζητήσει την βοήθεια του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τότε Μπέη της Μάνης.

Λίγες μέρες νωρίτερα, πλοίο ναυλωμένο από Έλληνες Φιλικούς έφτασε στη Μάνη φορτωμένο πολεμοφόδια και όπλα. Η κίνηση που οργανώθηκε από τον Παπαφλέσσα, εξέθετε τον Πετρόμπεη, ο οποίος αμφιταλαντευόταν για την έναρξη της επανάστασης με τέτοιους όρους. Αν οι Τούρκοι μάθαιναν πως οι Μαυρομιχαλαίοι εμπλέκονταν σε λαθρεμπόριο όπλων με τους επαναστάτες, σίγουρα θα ξεσπούσαν πάνω στην ιστορική οικογένεια.

Με αυτές τις συνθήκες, το βράδυ της 3ης Απριλίου (22 Μαρτίου με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο) οι δυνάμεις των Κολοκοτρώνη, Μούρτζινων, Κουμουντουράκηδων, Κυβέλλων, Χρηστέηδων και του Παναγιώτη Βενετσανάκου κατέλαβαν τα υψώματα έξω από την πόλη για να συμπληρωθούν από τα σώματα των Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Κεφάλα και  Αναγνωσταρά. Την επομένη, με τον Αρναούτογλου να προσπαθεί να οργανώσει την άμυνα της μικρής φρουράς του σε μια μικρή συνοικία, οι επαναστάτες μπήκαν στην πόλη και μετά από διαπραγματεύσεις την κατέλαβαν αναίμακτα. Ο Αρναούτογλου παραδόθηκε ενώ του δόθηκαν εγγυήσεις για τη ζωή των ανδρών του.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε δοξολογία ενώπιον των προκρίτων, ιερέων, των 2.000 επαναστατών και των οπλαρχηγών και πλήθους λαού. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας είναι μια σημαντική αρχική επιτυχία που επετεύχθη γρήγορα και χωρίς αιματοχυσία, χάρη στα στρατηγήματα του Παπαφλέσσα. Θα επισκιαστεί από την άλωση της Τριπολιτσάς αλλά εκεί ο αγώνας θα είναι σκληρός και το αίμα άφθονο.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου