Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Με ελληνική «βούλα»: Οπλισμένα σαν «αστακοί» για τις ειδικές επιχειρήσεις τα ξεχωριστά Black Hawk αποκτούν διαφορετική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα…


Τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων έχουν εξοικείωση με τα ελικόπτερα Black Hawk και γνωρίζουν την αξία τους, μέσα από διμερείς εκπαιδεύσεις με τον USArmy. Η εικόνα είναι από το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο που Έλληνες και Αμερικανοί έχουν καθιερωμένο πλέον εκπαιδευτικό ραντεβού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πηγή: Hellasjournal

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Με τέσσερα συν τέσσερα ελικόπτερα η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων θα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από την Αεροπορία Στρατού και να φτάνει σε οποιοδήποτε σημεία της επικράτειας για την απόρρητη αποστολή που έχει λάβει από το Γενικό Επιτελείο.

Η εναέρια δύναμη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου χωρίζεται σε τέσσερα, από τα πολύπαθα- λόγω της έως τώρα έλλειψης Follow On Support- ΝΗ-90.

Το τρίτο ελικόπτερο για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής από τη ΔΕΠ, διότι σε εθνικό επίπεδο το ελικόπτερο έχει παραληφθεί από το ΓΕΣ.

Και επιπλέον τέσσερα Black Hawk «αστακούς», που θα μπορεί τα επόμενα χρόνια να υπολογίζει το επιτελείο των SOF και το ΓΕΕΘΑ για κάθε είδους επιχείρηση.

Τόσο τα ΝΗ-90 ειδικών επιχειρήσεων, όσο και τα Black Hawk, ιδίου ρόλου, θεωρούνται τα ελικόπτερα που έχουν ξεχωριστές δυνατότητες και βαρύ οπλισμό.

Η προμήθεια των 35 UH-60 Black Hawk ψηφίστηκε το απόγευμα της Τρίτης από την αρμόδια επιτροπής στο κοινοβούλιο και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις, όπως το ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων στην τελική διαπραγμάτευση και
υπογραφή της συμφωνίας, πιθανά ως τα τέλη της εβδομάδας.

Και με τον τρόπο αυτό δίδεται το νεύμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Sikorsky στο Palm Beach της Florida των Ηνωμένων Πολιτείων, να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής να εργάζεται και για την ελληνική αεροπορία στρατού.

Η αεροπορία στρατού και στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου κατά την διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά, έχουν λάβει την διαβεβαίωση ότι τα «SOF» Black Hawk θα έχουν την πιο ισχυρή διαμόρφωση για τις ανάγκες αποστολών ειδικών επιχειρήσεων, ακόμη κι αυτή του Combat SAR.

Με ελληνική «βούλα» τα SOF Black Hawk

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι μέσω της σκληρής γραμμής που διατήρησαν οι επιτελείς και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών πέτυχαν να υπάρξει υποκατασκευαστικό έργο για ελληνικές εταιρείες, οι οποίες θα προχωρήσουν σε εργασίες που έχουν να κάνουν με την ειδική διαμόρφωση των τεσσάρων ελικοπτέρων που αφορούν την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Οι ιδίες πηγές ομιλούν για πλήρες πακέτο οπλισμού, αντιμέτρων, διαλειτουργικότητας, ηλεκτρονικών και επικοινωνιακών συστημάτων.

Το γεγονός της εμπλοκής ελληνικών εταιρειών και παράλληλα των τεχνικών της αεροπορίας στρατού θεωρούνται κέρδος τεχνογνωσίας για το σύγχρονο ελικόπτερο που από τα τέλη του 2025 θα βρίσκεται στον στόλο της αεροπορίας στρατού, δίνοντας σταδιακά «απολυτήριο» στα ελικόπτερα του Βιετναμ, UH-1.

Το M -134 MINIGUN είναι ένα από τα βασικά όπλα των τεσσάρων Black Hawk. Επιπλέον τα ελικόπτερα θα έχουν ασύρματες επικοινωνίες UHF/VHF καθώς και SATCOM.

Στα συν περιλαμβάνεται το Identify Friend or Foe (IFF) για την αναγνώριση πτητικών μέσων που βρίσκονται στο πεδίο.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ξεχωρίζει το σύστημα αυτοπροστασίας (Chaffs & Flares) που ανήκει στην τελευταία γενιά, τα δορυφορικά συστήματα, αλλά και η δικτυοκεντρική επικοινωνία που δύναται να έχει ώστε να ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα μέσα στο πεδίο.

Για τις ανάγκες των μεταφερόμενων τμημάτων προβλέπεται το Fast Rope Insertion Extraction System και Casualty Evacuation, δηλαδή συλλογή εκκένωσης τραυματιών.

Τα τέσσερα ειδικά νέα ελικόπτερα θα έχουν και εσωτερικές δεξαμενές καυσίμων.

Η αυτονομία των Black Hawk μπορεί να είναι άνω των τεσσάρων ωρών, αλλά όταν πρόκειται για ειδική επιχείρηση πρέπει να εξετάζονται όλες οι παράμετροι της αποστολής, ακόμη και οι πιο απρόβλεπτες.

Αυτός είναι ο λόγος της προσθήκης που θα γίνει στην Ελλάδα και αφορά τις εσωτερικές δεξαμενές, ενώ τα τέσσερα Black Hawk αναμένεται να έχουν και σύστημα εναέριου εφοδιασμού με καύσιμα.

Και είναι σαφές ότι τον ρόλο του «ανεφοδιαστή» δεν μπορεί να έχει άλλο μέσο παρά τα Chinook στα οποία πιθανά προστίθεται ένας επιπλέον ρόλος.

Αρκετά από τα παραπάνω θα προστεθούν στο ελληνικό έδαφος και μετά από την επιπλέον μελέτη που θα κάνει η αεροπορία στρατού σε συνεργασία με την Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων και την ΔΕΠ.

Ξεχωρίζει το M -134 MINIGUN που θα φέρουν τα τέσσερα νέα ελικόπτερα Black Hawk τα οποία προορίζονται για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και την Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Πηγή: Lockheed Martin

Διαπιστευτήρια μέσα από πολεμικά πεδία

Σ’ ότι έχει να κάνει με τη δύναμη πυρός του ελικοπτέρου και την ενίσχυσή του με πυραύλους ή κάλαθους ρουκετών ή ακόμη και με τους Spike Nlos, επιτελείς της αεροπορίας στρατού επισημαίνουν ότι ναι μεν μπορούν όλα τα παραπάνω να συμπεριληφθούν, πλην όμως αυτό μπορεί να απασχολήσει περισσότερο το όπλο αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιθετικά ελικόπτερα.

Τέτοια ελικόπτερα με την παραπάνω διαμόρφωση που έχουμε περιγράψει, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαπραγματευτεί οι επιτελείς της αεροπορίας στρατού, έχουν πετάξει για ειδικές επιχειρήσεις στο Σουδάν, ενώ το Black Hawk έχει δοκιμαστεί πολάκις σε πολεμικά μέτωπα στη Μ. Ανατολή αλλά και τον Περσικό Κόλπο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 84% απαιτητικών αποστολών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έγιναν με ελικόπτερα αυτού του τύπου.

Από την ημέρα που θα υπογραφθεί η σύμβαση, η κλεψύδρα γυρίζει ανάποδα με ορίζοντα τα τέλη του 2025 για την άφιξη των τεσσάρων πρώτων Black Hawk σε ελληνικό έδαφος, ενώ τα υπόλοιπα θα φτάνουν στη χώρα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως το 2027.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου