Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Η Άγκυρα αντιστρέφει τα βέλη: Ζητά αποκατάσταση των τζαμιών στην Ελλάδα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας εγείρουν τώρα ζήτημα «αμοιβαιότητας» σχετικά με την αποκατάσταση τζαμιών στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας ειδικά στα ιστορικά τζαμιά της Λέσβου

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας εγείρουν τώρα ζήτημα «αμοιβαιότητας» σχετικά με την αποκατάσταση τζαμιών στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας ειδικά στα ιστορικά τζαμιά της Λέσβου. Το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού καταγγέλλει ότι, παρά τις διμερείς συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας να αποκαθιστά εκκλησίες, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται, αφήνοντας τα τζαμιά παραμελημένα. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών μεταφέρεται τώρα στην πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά δικαιώματα.

 «Η Ελλάδα δεν αποκαθιστά ούτε βρύση!»

Στην ειδική ηλεκτρονική έκδοση του κρατικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού «Διακρίσεις/Δικαιώματα» δημοσιεύεται άρθρο, το οποίο καταγγέλλει συγκεκριμένα ότι «η Τουρκία έχει αποκαταστήσει πάνω από 80 εκκλησίες και τις ανοίγει για λειτουργία σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, παρά το γεγονός ότι στις περιοχές όπου βρίσκονται δεν υπάρχουν πλέον “πιστοί”. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν αποκαθιστά ούτε βρύση!».

Ο Λέκτορας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Νεβάλ Κονούκ, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΑΑ σχετικά με την κατάσταση των ιστορικών τζαμιών στο νησί της Λέσβου, δήλωσε ότι το 2010, στο πλαίσιο συμφωνίας αμοιβαίας αποκατάστασης, επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ του δήμου του Αϊβαλί και του νησιού της Λέσβου, για την αποκατάσταση τριών ιστορικών τζαμιών στο νησί ως ανταπόδοση για την αποκατάσταση της Εκκλησίας του Ταξιάρχη, της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη και της Εκκλησίας του Αγιάσματος στο Αϊβαλί.

«Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ο Δήμος του Αϊβαλί ολοκλήρωσε την αποκατάσταση των τριών εκκλησιών, ενώ η Ελλάδα, παρά την πάροδο σχεδόν 14 ετών, δεν έχει ακόμα αποκαταστήσει τα τζαμιά». Ο Κονούκ ανέφερε ότι το Yali τζαμί του 1805 στο νησί της Λέσβου χρησιμοποιείτο ως κρεοπωλείο μέχρι τη δεκαετία του 2000 και σήμερα χρησιμοποιείται ως γραφείο γεωργικών υλικών. Επισήμανε δε ότι η αποκατάσταση του Valide τζαμιού, του 1615, ενός άλλου σημαντικού τζαμιού στο νησί, επιβραδύνθηκε μετά τα εγκαίνια του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, ενώ και μετά την ολοκλήρωσή του προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως δημοτική βιβλιοθήκη ή μνημείο.

«Υπάρχουν πολλά οθωμανικά τεχνουργήματα στο νησί, ιδίως σελατινικά τζαμιά (σ.σ. της οθωμανικής περιόδου), το κυβερνείο, τα λουτρά, το σχολείο θηλέων και τα κρατητήρια (karakol) που χτίστηκαν από μέλη της οθωμανικής δυναστείας. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί κανένα από τα μνημεία που χτίστηκαν μετά το 1821, ημερομηνία της ελληνικής ανεξαρτησίας, ως οθωμανικά. Τα έργα που έγιναν πριν από αυτή την ημερομηνία καταγράφονται ως μεταβυζαντινά, ενώ τα οθωμανικά αρχιτεκτονικά έργα αντιμετωπίζονται προκατειλημμένα και παραμελούνται».

Το Γενί τζαμί στη Λέσβο μένει έκθετο στην εξωτερική φθορά εδώ και 15 χρόνια

Ο Κονούκ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκαταστήσει τα ιστορικά τζαμιά παρά την αρχή της αμοιβαιότητας και τις συμφωνίες αμοιβαίας αποκατάστασης και ότι το Γενί τζαμί, το Valide τζαμί και το Yali τζαμί, που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, είναι παραδείγματα της κατάστασης «Είναι αδύνατον να μιλήσουμε για οιαδήποτε αμοιβαιότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά την αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και ιστορικών ναών», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι «οι τουρίστες που έρχονται από την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να εκκλησιάζονται εδώ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ενώ οι τουρίστες που μεταβαίνουν από την Τουρκία στη Λέσβο και σε άλλα νησιά, παρά το γεγονός ότι συναντούν πολλά οθωμανικά μνημεία, βρίσκουν τα μνημεία αυτά παραμελημένα και σε κατάσταση ‘αναμονής για αποκατάσταση’».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου