Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Η υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων ένδειξη νέας “αντεπίθεσης”;


Απροσδόκητα, ένα αδρανές τμήμα της γραμμής αντιπαράθεση, δυτικά της Γκόρλοβκα, προς την κατεύθυνση του Τορέτσκ, άρχισε να δραστηριοποιείται. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν νέες τακτικές που εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη προέλαση. 

Από την άλλη, δεν υπάρχουν ενδείξεις στιβαρής άμυνας από την πλευρά των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Οι θέσεις των Ουκρανών στην περιοχή των πόλεων Νέα Υόρκη – Τορέτσκ (Ντζερζίνσκ) – Σέβερνογιε (Κίροβο) παρέμεναν αμετάβλητες από το 2014. Αυτή είναι η καρδιά του Ντονμπάς με ορυχεία, σωρούς απορριμμάτων και χωματερές, που χαρακτηρίζουν την περιοχή αυτή των εξορύξεων. Γύρω απ’ όλα αυτά επί δέκα χρόνια χτίστηκε η γραμμή άμυνας των Ουκρανικών Δυνάμεων. Οι κατοικημένες περιοχές έχουν ουσιαστικά συγχωνευθεί σε έναν οικισμό (μόνο η Νέα Υόρκη ξεχωρίζει).

Του Γιεβγένι Κρούτικοφ
ΠΗΓΗ vz.ru

(σ.σ. DP: Πρόκειται για μετάφραση από ρωσική πηγή, οπότε οι χαρακτηρισμοί “εχθρός” αφορούν την οπτική γωνία του συγγραφέα)

Απροσδόκητα, ένα αδρανές τμήμα της γραμμής αντιπαράθεση, δυτικά της Γκόρλοβκα, προς την κατεύθυνση του Τορέτσκ, άρχισε να δραστηριοποιείται. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν νέες τακτικές που εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη προέλαση. Από την άλλη, δεν υπάρχουν ενδείξεις στιβαρής άμυνας από την πλευρά των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Οι θέσεις των Ουκρανών στην περιοχή των πόλεων Νέα Υόρκη – Τορέτσκ (Ντζερζίνσκ) – Σέβερνογιε (Κίροβο) παρέμεναν αμετάβλητες από το 2014. Αυτή είναι η καρδιά του Ντονμπάς με ορυχεία, σωρούς απορριμμάτων και χωματερές, που χαρακτηρίζουν την περιοχή αυτή των εξορύξεων. Γύρω απ’ όλα αυτά επί δέκα χρόνια χτίστηκε η γραμμή άμυνας των Ουκρανικών Δυνάμεων. Οι κατοικημένες περιοχές έχουν ουσιαστικά συγχωνευθεί σε έναν οικισμό (μόνο η Νέα Υόρκη ξεχωρίζει).

Το Τορέτσκ ήταν το κέντρο αυτής της περιοχής την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, με πάνω από 50 χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν εκεί και η εταιρεία Dzerzhinskugol θεωρείτο μια πολύ μεγάλη επιχείρηση. Τριγύρω βρίσκονται μικρότερα χωριά και περιοχές με ντάτσες (εξοχικές κατοικίες). Ο μεγαλύτερος οικισμός – ένα προάστιο του Τορέτσκ – είναι το Σέβερνογιε. Η Νέα Υόρκη αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές κατοικίες εκτός από τα ερείπια μιας κοινοτικής φάμπρικας, ενός εργοστασίου φαινόλης και ενός κλαμπ.

Μάλιστα, αυτό είναι και το πραγματικό ιστορικό όνομα του χωριού, χωρίς διάθεση να κάνουμε χιούμορ. Ιδρύθηκε από Μεννονίτες (στμ. προτεσταντική χριστιανική ομάδα, που προέρχεται από τους Αναβαπτιστές) κατά την περίοδο της μαζικής μετανάστευσης των Ευρωπαίων Προτεσταντών στην περιοχή της Νέας Ρωσίας, υπό την Αικατερίνη την Μεγάλη. Η σοβιετική κυβέρνηση μετονόμασε την Νέα Υόρκη σε Νοβγκορόντοφκα το 1951, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η ουκρανική κυβέρνηση επέστρεψε το αρχικό όνομα στο χωριό με την ελπίδα προσέλκυσης επενδύσεων. Οι Μεννονίτες εκδιώχθηκαν από την περιοχή και εξορίστηκαν στην περιοχή του Αμούρ στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Με μια ευρεία έννοια, η γραμμή αντιπαράθεσης άρχισε να κινείται κατά μήκος ενός μεγάλου τμήματος από την Οζαριάνοφκα στα νοτιοδυτικά προς το χωριό Ντρούζμπα, ένα προάστιο του Κίροβο στα βορειοδυτικά. Η άμυνα του εχθρού φαινόταν σοβαρή, αφού είχε οικοδομηθεί πριν από πολύ καιρό και βασιζόταν σε τεχνητούς λόφους – σωρούς απορριμμάτων και χωματερές κοντά σε παλιά ορυχεία. Ως εκ τούτου, υποτίθεται ότι είτε δεν θα υπήρχε καθόλου επιθετική επιχείρηση κατά του οικισμού Τορέτσκ, είτε θα πραγματοποιείτο μέσω μιας προσπάθειας κάλυψης του οικισμού από τα βόρεια. Ταυτόχρονα, ο οικισμός Τορέτσκ βρίσκεται επί μιας διαδρομής που οδηγεί απευθείας προς την Κονσταντίνοφκα, η οποία θεωρείται βασικό σημείο υλικοτεχνικής υποστήριξης για ολόκληρο το αμυντικό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, από το Οτσερέτινο έως το Τσάσοφ Γιάρ.

Δυτικά του Οτσερέτινο, η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζεται προς τα δυτικά και βορειοδυτικά επίσης προς την κατεύθυνση του αυτοκινητόδρομου Ποκρόφσκ – Κονσταντίνοφκα – Τσάσοφ Γιάρ. Μέχρι τη Δευτέρα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έφτασαν στην Γιεβγκένοφκα. Οι δασικές φυτείες και οι χαράδρες στα δυτικά του Νετάιλοβο και του Ουμάνσκογιε εκκαθαρίζονται σταδιακά. Μάχες διεξάγονται στην Κάρλοφκα και η βόρεια όχθη του ταμιευτήρα νερού έχει ήδη καταληφθεί. Από την περιοχή του Οτσερέτινο, απομένουν οκτώ χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή μέχρι τη διαδρομή ανεφοδιασμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (μέσω του χωριού Βοζντβίζενκα).

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν την πρώτη τους προώθηση την περασμένη εβδομάδα από το σημείο ελέγχου Μαγιόρσκ και τον σιδηροδρομικό σταθμό Μαγιόρσκαγια προς την κατεύθυνση του χωριού Ντρούζμπα. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, καταλήφθηκε το μικρό χωριό Σούμι, η κύρια αξία του οποίου είναι τα δύο ύψη που κυριαρχούν σε ολόκληρο τον οικισμό – τον σωρό απορριμμάτων του ορυχείου Βοστότσναγια και τη χωματερή του ορυχείου Σέβερναγια με τις πρώην οχυρωμένες περιοχές του εχθρού πάνω τους. Στη συνέχεια, εκκαθαρίστηκαν οι δασικές φυτείες βόρεια του Σούμι και η γραμμή επαφής έφτασε στους πρώτους δρόμους του Κίροβο και της Ντρούζμπα.

Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Τορέτσκ αντέδρασε παθητικά σε όλα αυτά τα γεγονότα, πιστεύοντας ότι αφού τίποτα δεν είχε συμβεί τόσα χρόνια, τίποτα δεν θα συμβεί και στο μέλλον. Με τον ίδιο τρόπο σκέφτηκαν και στην Αβντέγιεφκα, κρυμμένοι πίσω από τσιμεντένιες οχυρώσεις. Στα νότια του Σούμι, τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε άλλο προάστιο – τον οικισμό Λενίνσκογιε (τώρα Σέβερνογιε -Πίβντενογιε). Σύμφωνα με ακόμη ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, έως και το ήμισυ του οικισμού έχει ήδη καταληφθεί και οι μάχες έχουν μετατοπιστεί σε έναν άλλο γειτονικό οικισμό – το Αρτιόμοβο (τώρα Ζαλίζνογιε, δηλαδή, Σιδερένιο στα ουκρανικά). Αυτές οι τοπογραφικές αναφορές είναι σχετικοί, αφού όλοι οι οικισμοί του πρώην μεταλλευτικού οικισμού έχουν συγχωνευθεί σε έναν μεγάλο οικισμό αστικού τύπου, όπου τα σημεία στήριξης ήταν σωροί απορριμμάτων, σιδηροδρομικές ράγες και αρκετοί τεχνητοί πασσάλοι από πρώην λατομεία.

Λίγο πιο δυτικά, στην περιοχή μεταξύ Σιρόκαγια Μπάλκα και Νέας Υόρκης, η κατάσταση είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Από το κέντρο της Νέας Υόρκης, εκτείνεται προς το νότο μια ζώνη «ημι-παραθερεστική», κατά μήκος των οχθών του ποταμού Κριβόι Τόρετς. Στην άλλη όχθη του ποταμού υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή. Η ίδια η Νέα Υόρκη βρίσκεται στα πεδινά. Στην περιοχή αυτή διεξάγονται σφοδρές μάχες. Σε λίγες μόνο ώρες, ο εχθρός έχασε την κύρια αμυντική θέση του οικισμού Τορέτσκ – την περιοχή Σούμι και δύο κυρίαρχους σωρούς απορριμμάτων.
Αλλά για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδο βαθύτερα στον οικισμό, είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλιστούν τα πλευρά, γεγονός που καθιστά την κατάσταση προς την κατεύθυνση της Νέας Υόρκης θεμελιωδώς σημαντική. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό η περαιτέρω προέλαση απευθείας προς το Κίροβο και το Τορέτσκ να επιβραδυνθεί, όπως συνέβη με την Αβντέγιεφκα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο εχθρός δεν προσπαθεί καν να ενισχύσει όλες αυτές τις περιοχές που χάνει, συνεχίζοντας να συσσωρεύει ενισχύσεις νότια του Βολτσάνκσ και των Λίπτσοι (στο Χάρκοβο), καθώς και στην κατεύθυνση της Ζαπορόζιε. Δεν έχουν γίνει προσπάθειες σταθεροποίησης του μετώπου σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους τομείς [που πιέζεται ο ουκρανικός στρατός] με μεταφορά εφεδρειών για τουλάχιστον τρεις μήνες. Και αυτό δεν μοιάζει πλέον με ψυχολογικό νοκ ντάουν, αλλά με ένα πλήρες στρατιωτικό-πολιτικό διακύβευμα. Η κατάληψη της Ραζντόλοφκα στην κατεύθυνση Σέβερσκι από τις ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή και η προέλαση εκεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής πέρασαν εντελώς απαρατήρητες. Επίσης, το Σαββατοκύριακο, τα ρωσικά στρατεύματά κατέλαβαν μια μεγάλη περιοχή ανατολικά του Σταρομαγιόρσκι και γενικά προχώρησαν προς την κατεύθυνση Ουγκλεντάρ.

Υπάρχει κινητικότητα προς την κατεύθυνση Τόρσκογιε, πάνω από το 60% του Κρασνογκόροφκα είναι ήδη κατειλημμένο. Στον τομέα του Κουράχοβο, οι μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της Μαξιμιλιάνοβκα. Το Τσάσοφ Γιάρ έχει καταληφθεί σχεδόν πλήρως, αλλά το διαμέρισμα Κανάλ δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί, το Καλίνοβο εκκαθαρίζεται και οι δασικές περιοχές γύρω από το Κανάλ το ίδιο. Σε τακτικό επίπεδο, δεν υπάρχει επίσης καμία επιθυμία να αντιταχθεί κάτι στο νέο τακτικό σχέδιο του ρωσικού στρατού (γρήγορες παρακάμψεις οχυρωμένων περιοχών από ομάδες πεζικού). Ως αποτέλεσμα, ακόμη και εκείνες οι γραμμές άμυνας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που ο εχθρός κατάφερε να εξοπλίσει αποτυγχάνουν.

Προφανώς, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν επικεντρώνεται στη στρατηγική άμυνα, αλλά στις προσπάθειες οργάνωσης μιας νέας «αντεπίθεσης», και μάλιστα, ταυτόχρονα σε δύο τμήματα της γραμμής επαφής. Μια ακόμη επιβεβαίωση αυτού, πέραν της συγκέντρωσης μεγάλων εφεδρειών (κάτι που είναι προφανές), είναι και τα κτυπήματα των ρωσικών θέσεων αεράμυνας με τη βοήθεια δυτικών πυραυλικών συστημάτων. Εξ ου και οι μαζικές επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία και στο Μπέλγκοροντ.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο επόμενος μήνας στη ζώνη των συγκρούσεων θα χαρακτηριστεί από δύο τάσεις. Η πρώτη είναι η συνέχιση της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα με την απειλή μιας στρατηγικής κατάρρευσης του μετώπου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Δεύτερον, ο εχθρός θα συνεχίσει να δημιουργεί εφεδρεία στην κατεύθυνση Σλομποζάνσκογιε (Χάρκοβο) και στην περιοχή Οριέχοφ (Ζαπορόζιε) στο νότο. Εάν, όντως, για πολιτικούς λόγους, το Κίεβο σκοπεύει να πραγματοποιήσει «αντεπιθέσεις» τον επόμενο μήνα, τότε αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να εξολοθρεύσει ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό, παρά τις προμήθειες όπλων από τη Δύση.

Μετάφραση Σ.Δ.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου