Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Πως η Τουρκία με τα drone Bayraktar “άλωσε” την Αφρική


Αύγουστος 28, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η Άγκυρα έχει γίνει ένας ισχυρός παίκτης στην Αφρική με τις στρατιωτικές συμφωνίες και τις οικονομικές επενδύσεις που υπέγραψε εμφανιζόμενη ως «ήπια δύναμη» σε όλη την ήπειρο, γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σημειώνοντας το οριακό σημείο της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στη Σομαλία το 2011.

Μάλιστα η ονομασία ‘İstanbul’, έχει γίνει ένα ολοένα και πιο δημοφιλές όνομα κοριτσιών στη Σομαλία καθώς η επιρροή της Τουρκίας στην ήπειρο έχει αυξηθεί σταδιακά, από τα τζαμιά που χτίζονται έως τους χαλαρωμένους περιορισμούς έκδοσης βίζας. Αλλά κανένας δεν είναι τόσο μεγάλος δείκτης όσο οι βαθιές συμμαχίες ασφάλειας, επισημαίνει τουρκικό δημοσίευμα.

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρθηκε εκτενώς στην αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική σημειώνοντας ως παράδειγμα τη συνάντηση Σομαλών και Αιθίοπων διπλωματών στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ενεργώντας ως διαιτητής ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έπεισε  τους Σομαλούς και τους Αιθίοπες να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη για να επιλύσουν την εχθρική διαμάχη που απειλεί να μετατρέψει σε γενικό πόλεμο των χωρών της Ανατολικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση και στις δύο πλευρές στην ένταση της ναυτικής βάσης μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας.

Υπογραμμίζεται ο μεσολαβητικός ρόλος της Άγκυρας για το Μογκαντίσου και την Αντίς Αμπέμπα και πώς η Τουρκία έχει αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική τα τελευταία 20 χρόνια.

Η εφημερίδα σχολίασε ότι η Άγκυρα έχει τοποθετηθεί ως ισχυρός παίκτης σε παρά πολλές χώρες, εγκαθιδρύοντας ισχυρές πολιτικές, εμπορικές σχέσεις και συμμαχίες ασφαλείας με τις χώρες της ηπείρου, και ανέφερε τις ΗΠΑ και την Κίνα ως ανταγωνιστές σε άρθρο της με τίτλο «Η διευρυνόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική».

Η κατακόρυφη αύξηση των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Αφρική

Τονίζεται ότι η Τουρκία έχει σχεδόν τετραπλασιάσει τον αριθμό των πρεσβειών στην αφρικανική ήπειρο που αριθμούν ήδη 44 από τότε που το Κόμμα του AKP ανέλαβε την εξουσία.

Η προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Οι Financial Times σημείωσαν ότι η Τουρκία έχει γίνει σημαντικός παράγοντας στον αμυντικό τομέα σε όλη την ήπειρο, καθώς και μια αναπτυσσόμενη αεροπορική γραμμή. Η εν λόγω αεροπορική γραμμή υλοποιήθηκε συνδέοντας την Κωνσταντινούπολη με δεκάδες αφρικανικές πόλεις που εξυπηρετούνται από λίγες μόνο διεθνείς εταιρείες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιρροή της Τουρκίας, η οποία έχει γίνει πιο εμφανής τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ιδιαίτερα στο ημίξηρο Σαχέλ νότια της Σαχάρας.

Ο Ulf Laessing, διευθυντής προγράμματος Sahel της γερμανικής δεξαμενής σκέψης ‘Konrad Adenauer Foundation’, συνόψισε την τρέχουσα κατάσταση λέγοντας: «Η Άγκυρα προετοίμασε το έδαφος ανακηρύσσοντας την Αφρική προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Οι Financial Times έγραψαν ότι η Άγκυρα έχει επεκτείνει την επιρροή της εν μέσω της εσωτερικής αναταραχής και των προβλημάτων ασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ και ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ορίζονται ως μεσαίες δυνάμεις, έχουν επίσης αυξήσει την επιρροή τους στην περιοχή.

Ο Κάμερον Χάντσον, πρώην αξιωματικός της CIA τώρα στο κέντρο σκέψης Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) με έδρα την Ουάσιγκτον, περιγράφει την Αφρική ως ένα ανταγωνιστικό μέρος όπου πολλοί ξένοι παλεύουν για επιρροή. «Ενώ οι αφρικανικές χώρες βουρκώνουν για δεκαετίες γαλλικών, βρετανικών και αμερικανικών παρεμβάσεων στην ήπειρο, έχουν νέες ευκαιρίες και συνεργάτες με αυτές τις χώρες μεσαίας δύναμης», λέει ο Hudson.

Εμπόριο 32 δις δολαρίων Τουρκίας – Αφρικής

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέρυσι σημειώθηκε εμπόριο 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και αφρικανικών χωρών, κάτι που σήμαινε αύξηση σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια.

Τούρκοι εργολάβοι έχουν συμμετάσχει σε 1.800 έργα υποδομής σε όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως ο Νίγηρας, από τους οποίους οι δυτικές εταιρείες συχνά απέχουν για λόγους ασφαλείας. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν αεροδρόμια, δρόμους και ξενοδοχεία.

Ο ερευνητής του CSIS Cameron Hudson τονίζει ότι δεν είναι τυχαίο ότι τουρκικές εταιρείες επενδύουν στην Αφρική.

Διείσδυση μέσω της Θρησκείας

Το μεγάλο τζαμί στην Γκάνα- τουρκικό έργο

Η Άγκυρα πραγματοποιεί επενδύσεις «ήπιας δύναμης» για να κερδίσει καρδιές και μυαλά καθώς και την οικονομία, γράφουν οι Financial Times προσθέτοντας ότι η θρησκεία παίζει ιδιαίτερο ρόλο εδώ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Τουρκία έχτισε ένα παρόμοιο τζαμί με το Μπλε Τζαμί, το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης, στην Άκρα, την πρωτεύουσα της χώρας της Δυτικής Αφρικής, Γκάνα, και ότι τα τζαμιά αυξάνονται επίσης σε χώρες όπως το Μάλι, το Σουδάν και το Τζιμπουτί.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι επίσημος τουρκικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT ξεκίνησε μια αφρικανική υπηρεσία ειδήσεων το 2023, οι Financial Times δήλωσαν ότι η Άγκυρα έχει επίσης χαλαρώσει τους περιορισμούς έκδοσης βίζας για πολλές ηπειρωτικές χώρες.

Αναφερόμενη σε τουρκικά σχολεία και νοσοκομεία στη Σομαλία, η εφημερίδα έγραψε ότι φοιτητές από τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής σπουδάζουν στην Τουρκία με υποτροφίες.

Ισχυρό μέσο διείσδυσης τα τουρκικά UAV

Σύμφωνα με τους Financial Times, πάνω από όλα, το βάθος των συμμαχιών ασφαλείας είναι ο μεγαλύτερος δείκτης της πρόσβασης της Τουρκίας στην Αφρική.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Άγκυρα πουλά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε πολλές χώρες, από τον Νίγηρα στην περιοχή του Σαχέλ μέχρι τη Σομαλία και την Αιθιοπία στο ανατολικό άκρο της ηπείρου, τα εν λόγω UAV και UCAV έχουν αποδείξει την ικανότητά τους στο πεδίο της μάχης και είναι φθηνότερα από τους ανταγωνιστές τους.

Περιγράφοντας το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 ως τον κύριο πυλώνα της στρατιωτικής επίθεσης έλξης της Τουρκίας κατά των αφρικανικών χωρών, η εφημερίδα έγραψε ότι χώρες όπως το Μάλι αγόρασαν επίσης UCAV από την Τουρκία.

Η Τουρκία αναδιοργανώνει τον στρατό του Σουδάν

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία εξάγει επίσης τεθωρακισμένα οχήματα, ελαφρά όπλα, οχήματα εκκαθάρισης ναρκών και ελικόπτερα σε ηπειρωτικές χώρες, οι Financial Times σχολίασαν ότι η σύνδεση μεταξύ Άγκυρας και Αφρικής υπερβαίνει τις πωλήσεις όπλων.

 Μιλώντας στην εφημερίδα, Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει αυξήσει τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας με σχεδόν όλες τις αφρικανικές χώρες, ανέφερε ως παράδειγμα τη Σομαλία, όπου ιδρύθηκε ο νέος στρατός και είπε ότι και άλλες χώρες ζήτησαν από την Τουρκία να παράσχει εκπαίδευση στους στρατιώτες τους. .

«Δεν προκάλεσε υποψίες στη Δύση»

Ενώ οι Financial Times σημείωσαν ότι η άνοδος της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ στην Αφρική δεν προσέλκυσε την καχυποψία των δυτικών χωρών, όπως στην Κίνα και τη Ρωσία, ο πρώην υπάλληλος της CIA, Hudson, είπε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι αντίπαλος και να είσαι εχθρός. Οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν σε διπλωματικό και εμπορικό ανταγωνισμό με την Τουρκία, αλλά τελικά η Τουρκία είναι σύμμαχος», είπε.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου