Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

«67 ημέρες μας βομβαρδίζουν οι Τούρκοι, που να πάμε;», λένε οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ


Αύγουστος 28, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Στις 20 Ιουνίου 2024, η Τουρκία επέκτεινε το εύρος της επιχείρησης που ονομάζεται «Γαμψό νύχι»/ «Pençe-Kilit» κατά των Κούρδων αυτονομιστών του PKK στην περιοχή της ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Μετά την επιχείρηση, οι πολίτες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω συγκρούσεων σε πολλά χωριά στο Ντουχόκ Duhok και στην επαρχία Ζάχο.

Οι κάτοικοι του χωριού Τσιμπιλκέ στην πόλη Κάνι Μάσι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το χωριό τους μετά τις συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε  στο αναφερόμενο χωριό, λόγω των συγκρούσεων, ανάγκασε τους κατοίκους να μεταναστεύσουν.

Οι κουρδικές οικογένειες διασκορπίστηκαν στο κέντρο της πόλης του Ντούχοκ, και μερικές είναι διάσπαρτες σε γύρω οικισμούς.

Εξαιτίας των βομβαρδισμών στο χωριό κάηκαν όλοι οι κήποι και τα αμπέλια, μαζί με 3 σπίτια. Το χωριό, που μετατράπηκε σε στρατιωτική ζώνη, άδειασε και δεν έμεινε κανένας σε αυτό.

Η οικογένεια του Ταχίρ Εμίν χωρίστηκε στα δύο μετά από βίαιες συγκρούσεις και μετανάστευσε. Οι μισοί της εννεαμελούς οικογένειας πήγαν στην πόλη Ντουχόκ και οι άλλοι διασκορπίστηκαν στους γύρω οικισμούς.

Ο Ταχίρ Εμίν, κάτοικος του χωριού Τσιμπιλκέ, είπε στον δημοσιογράφο του Rûdaw, σχετικά με την κατάσταση:

 «Τώρα έχουμε πάει στο χωριό Mêrga Qesrê. Όλα μας τα αμπέλια και οι κήποι κάηκαν, δεν έμεινε τίποτα. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη εδώ γιατί είναι όλα καμένα. «Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να τα ξανακάνει όλα», είπε.

«Τι να κάνει ο κόσμος;»

Από την άλλη, οι εικόνες δείχνουν και ίχνη σφοδρής σύγκρουσης γύρω από το χωριό.

Ο δήμαρχος του Τσιμπιλκέ, Νιζάρ Εμπάς είπε επίσης:

«Κάηκε ολόκληρη η γη των 50-60 στρεμμάτων. Τι θα κάνει ο κόσμος;

Κάνεις οικονομία για χρόνια και χτίζεις ένα σπίτι για τον εαυτό σου, αλλά καίγεται. Δεν μπορείς ποτέ να ξαναχτίσεις».

«Όλη μας η ζωή ήταν στο χωριό»

Συγκρούσεις σημειώνονται ακατάπαυστα στην περιοχή του βόρειου Ιράκ από τις 20 Ιουνίου, χωρίς καμία βοήθεια στους κατοίκους.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου