Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σκόπια: ‘Περιττοί’ οι νέοι δάσκαλοι…


Αύγουστος 28, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το βαλκανικό φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης, μια τάση που εντείνεται τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια θλιβερή εικόνα στα σχολεία, γράφουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Πολλές σχολικές αίθουσες, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, είναι κενές ή τα σχολικά κτίρια λειτουργούν με λίγους μαθητές και είναι πιθανόν να συγχωνευθούν με άλλα.

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στη χώρα μειώθηκε σχεδόν κατά 17 χιλιάδες τα τελευταία 7 χρόνια, και μόνο ο αριθμός των μαθητών της πρώτης τάξης κατά περίπου 3500.

Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπου διαπιστώνεται ότι 14 σχολεία στη χώρα έκλεισαν μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αυξήσει την ανεργία.

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν περίπου 3000 εκπαιδευτικοί που είναι «περιττοί» στο εκπαιδευτικό σύστημα και ο χώρος εργασίας τους κινδυνεύει να κλείσει. Ποσοστιαίως, είναι περίπου το 10% του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται σε σχολεία όλης της χώρας.

Αντί να απαιτούν συνεχώς υψηλότερους μισθούς για όσους έχουν αρκετές ώρες, έχουν τα συνδικάτα πρόταση να προστατεύσουν τα μέλη τους από το να χάσουν τη δουλειά τους με ελάχιστη δέσμευση και μερικές φορές ψεύτικες εργασιακές δραστηριότητες;

Το αν η νέα Κυβέρνηση θα δείξει ενδιαφέρον και θα βρει τρόπο να κρατήσει στην εκπαίδευση όσους επέλεξαν να ασχοληθούν με το πιο ευγενές επάγγελμα, απομένει να φανεί έμπρακτα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τον Ιούνιο του 2017 φοιτούσαν στη Βόρεια Μακεδονία 262.707 μαθητές και μόνο οι μαθητές της πρώτης τάξης ήταν 22.906.

Τον Ιούνιο του 2024, φοιτούν 245.874 μαθητές στη Μακεδονία και 19.482 είναι μαθητές πρώτης τάξης.

Για μια περίοδο 7 ετών σημειώθηκε μείωση στο σύνολο των μαθητών κατά 16.833, και στον αριθμό των μαθητών της πρώτης τάξης κατά 3.425, σύμφωνα με την τοπική vesti.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου