Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει F-35 ούτε καν F-16


Του Κώστα Στούπα

1) Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει F-35 ούτε καν F-16

O πρόεδρος της Αιγύπτου πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και τούτο προκαλεί εύλογες ανησυχίες στην ελληνική πλευρά, καθώς η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.

Πριν λίγες μέρες η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 119 πρόσωπα ύποπτα για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Οι ύποπτοι αυτοί συνελήφθησαν σε 23 από τις 81 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων αυτές της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, ανέφερε ο υπουργός σε μήνυμά του στο X.

Από την 1η Ιουνίου 2023, περισσότεροι από 3.600 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Δυο τρεις ημέρες νωρίτερα από αυτή την είδηση, η εφημερίδα Cumhuriyet αποκάλυπτε  την επιθυμία της Τουρκίας να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Στο ίδιο ρεπορτάζ περιγράφονταν προθέσεις της γείτονος να "παγώσει" του S-400, ώστε να πειστεί η Ουάσινγκτον να την προμηθεύσει με τα τελευταίας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη.

Πριν δυο-τρεις μήνες η Τουρκία διέρρεε πως βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση των Eurofighter.

Προχθές το Bloomberg μετέδωσε πως η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στην Ομάδα Brics, η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής της τον Οκτώβριο στο Καζάν της προεδρεύουσας για φέτος Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ όταν ρωτήθηκε σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, για την πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στους Brics που ηγούνται η Κίνα και η Ρωσία.

Σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου εκ μέρους  του ΣΚΑΪ, ο κ. Μίλερ απάντησε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει, είπε ωστόσο "ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών με την οποία εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε σε μια σειρά ζητημάτων".

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θυμίζει ανατολίτικο παζάρι. O πρόεδρος Ερντογάν  μοιράζει υποσχέσεις, απειλές και όπου μπορεί εκβιάζει προκειμένου να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα από συμμάχους και αντιπάλους σε εναλλασσόμενους ρόλους.

Ορθώς ανησυχούμε μήπως η Τουρκία τα βρει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε συνέπειες στις ημέτερες επιδιώξεις.

Αν η Τουρκία τα βρει με την Αίγυπτο και οριοθετήσουν ΑΟΖ στα πρότυπα του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου, η Ελλάδα θα βρεθεί προ τετελεσμένων.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου όμως θυμίζει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα. Οι σύμμαχοι για τους δικούς τους λόγους πίεσαν τις δυο πλευρές να τα βρουν και αν δεν μπορούν να παριστάνουν πως τα βρίσκουν προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα της δυτικής συμμαχίας.

Οι δυο πλευρές (Ελλάδα-Τουρκία) παριστάνουν πως συνδιαλέγονται αλλά οι ουσιαστικές διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες. Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν εκ διαμέτρου ανταγωνιστικές στρατηγικές, καθώς κάθε μια από τις δύο θέλει να ηγηθεί μιας μεγάλης μερίδας του μουσουλμανικού κόσμου.

Η Τουρκία προτιμά στη θέση του Σίσσι τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" και αυτό η κυβερνώσα πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Αιγύπτου το γνωρίζει.

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 και της απόκτησης F-35 από την Τουρκία κανονικά πρέπει να ανησυχεί τις ΗΠΑ περισσότερο απ’ ό,τι ανησυχεί την Ελλάδα. Η Τουρκία, παρά τα λεφτά που ξοδεύει στις ΗΠΑ για να αποκτήσει επιρροή, δύσκολα θα τα καταφέρει καθώς έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως δεν αποτελεί έναν ασφαλή σύμμαχο.

Θα ήταν τραγικό λάθος προηγμένης τεχνολογίας δυτικά οπλικά συστήματα να βρεθούν στην κατοχή της Τουρκίας. Τούτο στη Δύση το γνωρίζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που δύσκολα θα βρεθούν.

Οι Αμερικάνοι θα συζητούν δήθεν πρόθυμα με τους Τούρκους, αλλά οι διαπραγματεύσεις δύσκολα θα τελεσφορούν. Η διαμάχη της Τουρκίας με το Ισραήλ αποτελεί άλλη μια παράμετρο που ενισχύει αυτό το σενάριο.

Η Τουρκία δεν μπορεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού τόξου που ονειρεύεται αν δεν συμπεριφέρεται επιθετικά και εχθρικά απέναντι στη Δύση και στις αξίες της.

Η συμφωνία για τα F-16 μετά την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να οριστικοποιήθηκε, αλλά μοιάζει δύσκολο να ολοκληρωθεί.

Πριν λίγες ημέρες δύο Αμερικάνοι στρατιώτες που είχαν βγει από αμερικάνικο πολεμικό που βρισκόταν στη Σμύρνη δέχτηκαν επίθεση από πλήθος ακραίων Τούρκων που φώναζαν συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ.

Σε μια παλιότερη έρευνα του  PEW το 80% του πληθυσμού της Τουρκίας τρέφει εχθρικά αισθήματα προς τις ΗΠΑ, ενώ φιλικά τρέφει μόνο το 20%. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50 και 48%.

Ακόμη και να επιθυμεί ο Ερντογάν να επαναφέρει την Τουρκία στη Δύση, η τουρκική κοινωνία θα ανακαλύψει κάποιον άλλον να υλοποιήσει τα αυτοκαταστροφικά της όνειρα.

2) Σοβιετία – Γιουνανιστάν 5-0

Το πρόγραμμα "Ερευνώ-Καινοτομώ 2024" φροντίζει να πείσει και τους τελευταίους πιστούς της κυβέρνησης ότι η μεταρρύθμιση δεν θα μας βρει στο μάταιο τούτο κόσμο.

Η προκήρυξη του καθυστέρησε 2-3 χρόνια. Αναβλήθηκε 3-4 φορές. Ίσως ετοίμαζαν την πλατφόρμα υποβολής (θα πω παρακάτω για το μεγαλείο της).

Η πρόταση υποβάλλεται στα ελληνικά. Κακό, γιατί μετά από πολυετή απουσία προκηρύξεων, υποβάλλουν όλοι σχεδόν οι Έλληνες ερευνητές. Θα είναι αδύνατο να βρεθούν κριτές να κρίνουν τις προτάσεις. Πρωτότυπο επίσης, καθώς ακόμη και σε μεγάλα κράτη με διαδεδομένη γλώσσα και πλήθος ερευνητών (Γερμανία, Γαλλία) τέτοιες προτάσεις υποβάλλονται στα αγγλικά ώστε οι κριτές να είναι από όλο τον κόσμο για να επιτευχθεί αξιόπιστη κρίση. Η επιλογή ελληνικών μόνο καχυποψία επιφέρει.

Η επιλογή των θεματικών προτεραιοτήτων της προκήρυξης ενισχύει την καχυποψία. Είναι πολύ ειδικές (φωτογραφικές θα έλεγαν κάποιοι), αποτελούν  το ερευνητικό αντικείμενο κάποιων γνωστών ερευνητών αλλά ΟΧΙ μια γενική επιστημονική γραμμή που μπορεί να καλύψει άλλους ερευνητές. Τέτοια ειδικότητα δε χρησιμοποιεί ούτε καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει budget 100 δισ. 

Η πλατφόρμα υποβολής είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

Νέα παγκόσμια πρωτοτυπία: Συνδέεσαι μέσω Taxisnet. Επομένως δεν μπορείς να δώσεις πρόσβαση σε άλλους να συμπληρώσουν στοιχεία, να διαβάσουν ή να διορθώσουν το κείμενο. Μεγάλη οπισθοδρόμηση σε σχέση με προηγούμενες προκηρύξεις και πλατφόρμες όπου η σύνδεση γινόταν με κωδικούς.

Για την παρούσα υποβολή πρέπει να υποβληθούν δεκάδες αχρείαστα στοιχεία (ΑΦΜ ερευνητών, στοιχεία του δήμου της έδρας μιας επιχείρησης, ΦΕΚ ίδρυσης φορέα κ.α.).

Ζητά προϋπολογισμό για κάθε παραδοτέο και άλλα μοναδικά! 

Ενώ το πρόγραμμα ονομάζεται ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ η κατοχύρωση πατέντας ΔΕΝ είναι επιλέξιμη δαπάνη! Ο ΦΠΑ επίσης δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Η πλατφόρμα κάνει 5 λεπτά κάθε φορά που πατάς save και συχνά κολλάει.

Έχω υποβάλλει 100+ προτάσεις σε διάφορους φορείς σε όλο τον κόσμο και έχω φέρει ερευνητικά έργα προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Έχω κρίνει προτάσεις από 25 χώρες (πότε όμως από την Ελλάδα) και έχω δει τη λειτουργία των συστημάτων διαχείρισης επιδοτήσεων για έρευνα-καινοτομία/

Τέτοιο παραλογισμό δεν έχω ξαναδεί.

Ένας αφελής ανώνυμος πανεπιστημιακός.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου