Ασφαλώς, τα μείζονα ερωτήματα παραμένουν, το αν αυτή η άτυπη τριμερής μπορεί να οδηγήσει κάπου, εν μέσω πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και φυσικά αν υπάρχει έστω η… ελάχιστη ελπίδα, ύστερα από σχεδόν 7 χρόνια απραξίας και συνεχών προκλήσεων από την απέναντι πλευρά, να αρθεί το αδιέξοδο (για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά το κατοχικό καθεστώς) ώστε να ανοίξει… διάδρομος για επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Θέσεις
Το Κυπριακό είναι πλέον σαφές ότι δεν επηρεάζεται από τα επιμέρους θέματα των Ελληνοτουρκικών και… τούμπαλιν (δηλαδή δεν επηρεάζει τα Ελληνοτουρκικά), όπως διεφάνη στις ομιλίες των Μητσοτάκη και Ερντογάν στην πρόσφατη 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Πάγια θέση Αθήνας και Λευκωσίας είναι η επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών (για ομοσπονδιακή λύση), κάτι που απορρίπτει ο Ερσίν Τατάρ επιμένοντας στη λύση των δυο ξεχωριστών κρατών.
Μέσα από αυτή την αρνητική κατάσταση ο Γκουτέρες προσπαθεί να διερευνήσει τις δυνατότητες να σπάσει το πολύχρονο αδιέξοδο, αν και όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια (προκλήσεις σε Αμμόχωστο και Βαρόσια, εισαγωγή και υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»), εμφανέστατα οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί. Κάτι που άλλωστε παραδέχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τριμερή της Νέας Υόρκης και επεσήμανε ότι «αν στη συνέχεια υπάρχει ανάγκη και για κάποιο άλλο σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, προφανώς και θα είμαστε παρόντες».
Εκτιμήσεις
Αναλυτές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι ο σκληροπυρηνικός Τατάρ θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις παράλογες αξιώσεις του, διαμηνύοντας ήδη ότι το άτυπο δείπνο των 3 δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον, αποκλείοντας ετσιθελικά την όποια επιστροφή σε ομοσπονδιακή λύση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση της Τρίτης, είπε ότι είναι σημαντική από την πλευρά του, καθώς και ότι «ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πήρε ακόμα μία πρωτοβουλία και δεν εγκατέλειψε το Κυπριακό, παρά το αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων και τις αρνητικές προοπτικές».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Κόμπου παραδέχθηκε ότι η κινητικότητα δεν σημαίνει και επανέναρξη των συνομιλιών (οι οποίες διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας) για επίλυση του ζητήματος.
Απαισιόδοξοι δηλώνουν και γνωστοί Ελληνες και Ελληνοκύπριοι διπλωμάτες σε Αθήνα και Λευκωσία, τονίζοντας ότι για να αρθεί το αδιέξοδο θα πρέπει η Αγκυρα και τα Κατεχόμενα να κάνουν βήματα πίσω από την απαράδεκτη λύση των δύο κρατών και την κυριαρχική ισότητα που τα τελευταία χρόνια διαρκώς τονίζουν ο Ερντογάν και το ισχύον πολιτικό σύστημα στην Αγκυρα, που απροκάλυπτα ωθούν την παγίωση του στάτους κβο στη νήσο και την εισαγωγή νεφελωδών «νέων πραγματικοτήτων» (προφανώς υπονοώντας τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή).
Ενημέρωση
Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου προσήλθε στο Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση προ τριημέρου, εν όψει της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη (υπό την προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη). Η Λευκωσία αναμένει να ακούσει τις σκέψεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και ευελπιστεί η συνάντηση να αποτελέσει εφαλτήριο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η τουρκική ηγεσία, όπως και οι εγκάθετοι στα Κατεχόμενα, έχουν άλλες επιλογές στο μυαλό τους, όπως η θέση του Τατάρ, η οποία λέει ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου εντάσσεται στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μάλιστα, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την τότε επίσκεψη Ερντογάν και τα προκλητικά πανηγύρια, προαναγγέλλει και νέα έργα καλλωπισμού, τουριστικής φύσης κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου