Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Γενί Σαφάκ: Η νέα ρότα της Τουρκίας μετά τη Σομαλία είναι η Λιβύη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας επικεντρώνεται στη λεγόμενη «ημισέληνο πετρελαίου», μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων

Η διείσδυση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική συνεχίζεται ακάθεκτη, με το επόμενο βήμα να εστιάζεται στη Λιβύη. Οι ενεργειακές κινήσεις που έχει δρομολογήσει η Άγκυρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, θα επεκταθούν, μετά τη Σομαλία, στη Βόρεια Αφρική με στόχο την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η Ημισέληνος του Πετρελαίου

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και καιρό, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη σχετική αδειοδότηση για έρευνες στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Λιβύης. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας επικεντρώνεται στη λεγόμενη «ημισέληνο πετρελαίου», μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Το θέμα τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους και στη συνέχεια κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στις ΗΠΑ.

Περιοχές που περιμένουν να εξερευνηθούν

Η Λιβύη, μέσω της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), επιθυμεί να αναπτύξει κοινά ενεργειακά έργα με την Τουρκία, ιδίως στον τομέα της εξόρυξης, παραγωγής και διανομής των υδρογονανθράκων. Σημειώνεται πως το 40% των κοιτασμάτων της Λιβύης, τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα, παραμένει ανεξερεύνητο, γεγονός που καθιστά την απεύθυνση της Τρίπολης στην Άγκυρα απαραίτητη.

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης NOC, υπάρχουν 29 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και 12 κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ξηρά και θάλασσα. Τα χωρικά ύδατα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λιβύης καλύπτουν μια ευρεία περιοχή από τα σύνορα με την Αίγυπτο έως την Τυνησία. Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, όπως η Σίρτη, Murzuq, Bouri και Sabratha, υπάρχουν περιοχές που περιμένουν ακόμη να εξερευνηθούν.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου