Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μέτρα – φωτιά προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για ελεύθερους επαγγελματίες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Στα 6,4 δις. ευρώ η φετινή προσαρμογή

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Μέτρα - σοκ τα οποία ενισχύουν την φορολογική εξόντωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων προβλέπει το φετινό έκτακτο πακέτο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος.
Πρόκειται  για ένα λογαριασμό, ο οποίος μόνο από τους φόρους και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε μισθούς και επιδόματα φθάνει τα 6 δις. ευρώ.
Περίπου 1 δις. ευρώ υπολογίζει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και την εισφορά υπέρ ανέργων που θα καθιερώσει.
Άλλα  800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα μείνουν στα ταμεία από την μείωση των συμβασιούχων, την συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, τον περιορισμό των προσλήψεων (εφαρμογή του κανόνα 1:10 το 2011 και 1:5 έως το 2015) και την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης.
Κεντρικό στοιχείο του φετινού έκτακτου πακέτου είναι οι φόροι με την κυβέρνηση να υπολογίζει σε εισπράξεις 3,65 δις. ευρώ από έκτατες φορολογίες και εισφορές που επιβάλλει σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο  λογαριασμός αυτός είναι επιπρόσθετος του «πακέτου των  8,2 δις. ευρώ που έχει ληφθεί από την αρχή του έτους.
Το ποσό αυτού του λογαριασμού είναι τελικά  είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το αρχικό «τσεκ»  μετά τη «μαύρη τρύπα» - ρεκόρ που βρήκε η τρόικα στα κρατικά ταμεία.
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2011  αυτή  ξεπερνά τα 3,2 δις. ευρώ. Τούτο προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους ξένους  οι οποίοι στις διαπραγματεύσεις που είχαν με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο άσκησαν πιέσεις για σκληρότερα μέτρα.
Έτσι εκτός της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4% και  5% θα είναι για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, στο φετινό έκτακτο πακέτο  προστέθηκε και η μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 8.000 ευρώ.
Το ποσό μέχρι τα 12.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο πλέον θα φορολογείται με συντελεστή 10%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ  και μέχρι τα 12.000 ευρώ θα πληρώνουν πρόσθετο φόρο 400 ευρώ.
Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται νέοι μέχρι 30 ετών, άτομα άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία. Συνολικά δηλαδή εξαιρούνται περίπου 600.000 φορολογούμενοι.
Το μέτρο θα τεθεί από φέτος σε εφαρμογή και θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των μισθωτών αφού θα αυξηθεί η μηνιαία παρακράτηση από την Εφορία.
Από την εφαρμογή του το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε έσοδα 1,2 δις. ευρώ που μαζί με την έκτακτη εισφορά θα φθάσουν τα 3 δις. ευρώ. Ο κεφαλικός φόρος θα είναι σε ισχύ έως το 2015.
Συμμετοχή σε αυτό το πακέτο θα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους επιβάλλεται μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος, το οποίο μεσοσταθμικά προσδιορίζεται στα 300 ευρώ ετησίως, αφού θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά).
Στον «εφιάλτη» των νέων μέτρων προστίθεται  η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο καθώς και η πλήρης  εξίσωση  του ΕΦΚ  του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις.
Ακόμη, μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ ενώ δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα, δηλαδή δεν θα επιβληθεί το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.
Σε ισχύ παράλληλα  βρίσκονται τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως: η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν το εισιτήριο για την πέμπτη δόση των 12 δις. ευρώ  που θα εκταμιεύσουν  οι δανειστές της Ελλάδας στις αρχές Ιουλίου.
Ο εφαρμοστικός νόμος που θα περιέχει τα μέτρα 28,3 δις. ευρώ εκ των οποίων 6,4 δις. ευρώ «πληρώνονται» άμεσα κατατίθεται στη Βουλή την Δευτέρα και ψηφίζεται το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, τρείς ημέρες πριν το έκτακτο Eurogroup, που θ’ ανάψει το «πράσινο φως»  για τη ροή της πέμπτης δόσης.
Η κυβέρνηση ζητάει νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό που έχει κατακλύσει τις πλατείες αντιδρώντας στα νέα σκληρά μέτρα.
Ο μονόδρομος του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου στοχεύει στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και κυρίως στην αποφυγή της χρεοκοπίας.
Το μείζον πρόβλημα του δημόσιου χρέους θα αντιμετωπιστεί μέσω των τριών πυλώνων, όπως τους αποκάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος : τα 50 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, τη διαδικασία της Βιέννης και  το νέο δάνειο από την τρόικα.
Η Τρόικα πάντως έχει ήδη ανησυχήσει με την εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων  αφού καμία ΔΕΚΟ πλην του ΟΤΕ που αποτελούσε μία εύκολη αποκρατικοποίηση δεν  έχει μπει σε διαδικασία πώλησης.
Αδιευκρίνιστο προς το παρόν παραμένει αν η εθελοντική διακράτηση ομολόγων θα αφορά στο σύνολο των λήξεων για 5 ή 7 χρόνια (τόσο συζητείται να ισχύσει η διακράτηση).  Η διαδικασία της Βιέννης αφορά στην εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων για τη διακράτηση ομολόγων που λήγουν, ώστε να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.
Αναλυτικότερα τα μέτρα έχουν ως εξής:
1. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ και έχουμε οριζόντια επιβάρυνση 200 -400 ευρώ, για χαμηλά και υψηλά εισοδήματα. Στο ενδιάμεσο εισόδημα, μεταξύ 8.000 ευρώ και 12.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%. Ο φόρος είναι άδικος, καθώς είτε κάποιος έχει εισόδημα 12.000 ευρώ είτε 100.000 ευρώ θα πληρώσεις επιπλέον φόρο εισοδήματος 400 ευρώ. Από τη μείωση του αφορολογήτου εξαιρούνται, δηλαδή θα παραμείνουν στα 12.000 ευρώ, περίπου 600.000 νέοι μέχρι 30 ετών, συνταξιούχοι άνω 65 με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία.
2.  «Κλείδωσε»  η ετήσια, διάρκειας 5 ετών, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά αλληλεγγύης, ο γνωστός «κεφαλικός φόρος» που κυμαίνεται από 1% έως 4% και επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος. Η εισφορά ορίστηκε σε 5% για τα εισοδήματα των Βουλευτών, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετακλητών στελεχών (γενικός ή ειδικός γραμματέας, διοικητής οργανισμού).  Ειδικότερα, επιβάλλεται:
Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ
Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ
Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
Εισφορά 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ
Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος, δεν αφαιρείται δηλαδή το αφορολόγητο όριο .Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 500 ευρώ (25.000 Χ 2% = 500 ευρώ).
Επίσης, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή, εφόσον το καθαρό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση της εισφοράς είναι χαμηλότερο από το όριο της κλίμακας.
Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.
Σημειώνεται ότι πολλοί ορθώς έσπευσαν να τονίσουν το παράλογο της ρύθμισης αυτής που προκαλεί τεράστια αδικίες, αφού όπως αποδεικνύεται με το παραπάνω παράδειγμα μια διαφορά εισοδήματος των 2 ευρώ, θα συνεπαγόταν περίπου 200 ευρώ μεγαλύτερη εισφορά.
3.Εξισώνεται σταδιακά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για το σύνολο των νοικοκυριών. Φέτος ο φόρος αυξάνει στα 60 ευρώ από 21 ευρώ με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανέλθει στα 412 ευρώ το 2013. Η εξίσωση γίνεται άπαξ, στα 412 ευρώ, από φέτος για τις επιχειρήσεις. Αναζητείται ο μηχανισμός επιστροφής μέρους του ΕΦΚ σε ασθενείς οικονομικά ομάδες και κατοίκους ορεινών περιοχών.  Το μέτρο επιβαρύνει τα νοικοκυριά και δη τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Αλλά η μεγάλη αύξηση για τις επιχειρήσεις κατά περίπου 20 φορές του φόρου (αύξηση 1.862% του φόρου ή 64,44% της λιανικής τιμής) θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλες τις τιμές των προϊόντων, καθώς καμία επιχείρηση δεν θα είναι διατεθειμένη να απορροφήσει τόσο υψηλό φορολογικό κόστος. Οπότε θα έχουμε και νέα έμμεση επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.
4. Επιβάλλεται μόνιμο τέλος επιτηδεύματος κατά μέσο όρο 300 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, από το 5ο έτος άσκησης δραστηριότητας του επαγγέλματος τους. Εξαιρούνται οι μισθωτοί (όπως συμβασιούχοι) που δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα εξαιρεθούν ή αν θα επιβληθεί από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω για σους έχουν διπλή ιδιότητα: του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία. Επιβάλλεται επιπλέον της εισοδηματικής εισφοράς. Δηλαδή, κάποιος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει και εισφορά και τέλος επιτηδεύματος πέραν του ότι επιβαρύνεται και από το φόρο εισοδήματος βάσει κλίμακας. Στόχος είναι να πιάσουν περίπου 550.000 επιτηδευματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα μέχρι 8.000 ευρώ.
5.Μειώνεται στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ το ατομικό αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ απορρίφθηκε η επιβολή ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και συμφωνήθηκε να μην υπάρξει κανένα άλλο μέτρο για τα ακίνητα, λόγω της επιβαρυμένης οικοδομής, για την οποία αναζητούνται μέτρα ανάσα που προκαλέσουν την τόνωση της οικονομίας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου