Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου: Το νέο δάνειο για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει και τα 100 δισ. ευρώ - Ή η κοινωνία συναινεί στα μέτρα ή παίρνουμε χειρότερα

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Το νέο δάνειο για την Ελλάδα θα είναι ανάλογου ύψους με το προηγούμενο των 110 δισ. ευρώ, ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. "Έχουμε τη λαϊκή εντολή να σώσουμε την Ελλάδα. Η χώρα στάθηκε όρθια, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν", το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας προχωρά.
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προϋπόθεση για το νέο δάνειο είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Εφαρμοστικού νόμου.  "Το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί γιατί αυτό απαιτούν οι συνθήκες", τόνισε χαρακτηριστικά. Το νέο δάνειο δεν αλλάζει τους στόχους μας για τη μείωση του ελλείμματος, υποστήριξε ταυτόχρονα.
Αναφερόμενος στην εκταμίευση της επόμενης - κρίσιμης - δόσης του υπάρχοντος δανείου ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι "την εξασφαλίσαμε για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων". "Εάν χρεοκοπήσουμε την επόμενη μέρα θα έχουμε μείωση συντάξεων κατά 70% ή δεν θα έχουμε ΕΣΥ", πρόσθεσε.
Αν κάποιος δεν σήκωνε το βάρος των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, συμπλήρωσε.
"Έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας... Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο, αλλά είναι καλύτερος από εκείνον της πτώχευσης", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "όλα θα κριθούν από την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές. Εάν εφαρμοστούν άμεσα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά αντίθετα θα υπάρξει ελάφρυνση των ήδη υπάρχοντων". Προειδοποίησε ωστόσο ότι "εάν η κοινωνία δεν συναινέσει, τότε θα υπάρξουν κι άλλα, χειρότερα μέτρα..."
Μία από τις μεγάλες αδυναμίες της Ελλάδας είναι το φορολογικό σύστημα, συνέχισε, απευθύνοντας νέα έκκληση στα κόμματα "να δουλέψουν όλοι μαζί για τη βελτίωση".
Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. "Οι Ευρωπαίοι θέλουν η Ελλάδα να πάει καλά. Δίνουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για μας..".
"Κάθε κόμμα κρίνεται "
Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, για τον ήλιο και τον αέρα της Ελλάδας μας δίνει τη δυνατότητα να "πουλήσουμε" ενέργεια στους Ευρωπαίους".
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχολίασε "Χρειάζονται αλλαγές. Και γι' αυτές θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός μέσω δημοψηφισμάτων. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου