Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Άμεση δράση για ενεργειακή στρατηγική

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=58950
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Τη θέση ότι ήρθε η ώρα και για την Κύπρο να αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξέφρασε σήμερα η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Ελεονώρα Γαβριηλίδη.
Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση με θέμα: «Η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου μετά την 11η Ιουλίου», η κ. Γαβριηλίδη ανέφερε ότι «το ενεργειακό μέλλον του τόπου μας ήταν και είναι θέμα υψίστης σημασίας. Τώρα, μετά και από τη φονική έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, το θέμα προβάλλει πιο επιτακτικά και απαιτεί άμεση δράση».
Σημείωσε ότι «η συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να αφεθεί για αργότερα. Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ενεργειακών προτεραιοτήτων της χώρας μας με στόχο τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, πιο βιώσιμης, πιο ασφαλούς και πιο ανταγωνιστικής».

 
«Το θέμα της ενέργειας στις σημερινές μεταβαλλόμενες παγκόσμιες συνθήκες συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία καλείται να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων και της ανάπτυξης νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», πρόσθεσε.
«Οι ενεργειακοί αυτοί στόχοι της ΕΕ», συνέχισε, «περιλαμβάνονται στη Στρατηγική ‘Ευρώπη 2020’ για μια έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη».
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «η βιωσιμότητα και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν το μεγάλο κύμα των τεχνολογικών και επιστημονικών αναζητήσεων του 21ου αιώνα. Είναι ξεκάθαρο ότι για να υπάρξει μέλλον πρέπει εμείς να εργαστούμε γι’ αυτό σήμερα. Είναι προφανές πως νέες τεχνολογίες θα πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία της παγκόσμιας προσπάθειας για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, του πλανήτη».
«Χρειάζεται, επομένως», είπε, « να δαπανηθούν σημαντικά κονδύλια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της έρευνας των νέων τεχνολογιών, της ευρεσιτεχνίας, από την ΕΕ συνολικά και όλες τις Κυβερνήσεις στα κράτη μέλη ξεχωριστά».
Η κ. Γαβριηλίδη σημείωσε ότι «φαίνεται ότι ήρθε η ώρα και για τη χώρα μας να αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι πιο ορθολογικό και όχι απλώς πιο οικολογικό να επενδύσουμε στον άνεμο και τον ήλιο μας που μας παρέχονται απλόχερα και δωρεάν. Εάν η χώρα μας καταφέρει να παραγάγει ενέργεια σε σημαντικό βαθμό, τότε η κατάσταση θα αλλάξει δραστικά».
«Αισιόδοξη προοπτική στο θέμα αυτό», όπως είπε, «παρέχουν τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που φαίνεται ότι υπάρχουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού αποτελούν σημαντική εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου αλλά και της ΕΕ ευρύτερα».
«Ο καθένας από εμάς οφείλει να συμβάλει με κάθε μέσο στον παγκόσμιο αγώνα για ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων και εξοικονόμηση ενέργειας. Εχουμε καθήκον να σταματήσουμε την καταστροφή του πλανήτη που δεν μας ανήκει και που θα παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, ένα όραμα που θα μας συναρπάσει και θα μας κάνει να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητες μας, να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς και να αναλάβουμε, επιτέλους, τις ευθύνες μας».

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου