Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Συγκέντρωση τουρκικού στρατού στα σύνορα με Ιράκ

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/09/blog-post_4509.html#more


Σεπτέμβριος 22, 2011

Η Τουρκία συνεχίζει να συσσωρεύει στρατιώτες στα σύνορα με το Ιράκ, καθώς προγραμματίζει να εισβάλει εναντίον των βάσεων των Κούρδων ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Η βία μεταξύ των ανταρτών και των ένοπλων τουρκικών δυνάμεων έχει κλιμακωθεί  από την έντονη δραστηριότητα των πρώτων για μεγαλύτερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα.


Για την έκρηξη της περασμένης Τρίτης, στην τουρκική πρωτεύουσα κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετά άτομα, η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε το PKK, το οποίο επιδιώκει αυτονομία στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η αντίδραση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ήταν άμεση βομβαρδίζοντας τις βάσεις των ανταρτών στο όρος Καντίλ, στο γειτονικό βόρειο Ιράκ.

Το τελευταίο μήνα η περιοχή αυτή βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από τα τουρκικά μαχητικά.

Το PKK έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις θανάτου μέσα στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σύγκρουση αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξει χερσαία εισβολή των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των κουρδικών βάσεων στο βόρειο Ιράκ.

Ο πολιτικός επιστήμονας, Cengiz Aktar, του πανεπιστημίου Bahcesehir θα πεί:
«Αν ακολουθήσουμε τη κυβερνητική ρητορική οι διασυνοριακές επιχειρήσεις είναι αυτές που πρέπει να γίνουν. Το πρόβλημα, όμως,  είναι ότι η τουρκική  σύγκρουση δεν άρχισε στα βουνά της Καντίλ. Δεν άρχισε από το PKΚ. Είναι ένα πρόβλημα εκατοντάδων ετών και θα μπορούσε να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν, ήδη, συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Ιράκ. Η Άγκυρα, εδώ και χρόνια,  έχει προβεί σε δεκάδες διασυνοριακές επιχειρήσεις προσπαθώντας να χτυπήσει τις κουρδικές βάσεις του PKΚ εντός του Ιράκ, με ελάχιστα αποτελέσματα. Αλλά, αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει βάλει και τη διπλωματία στην επιχείρηση αυτή.

Ο Τούρκος βουλευτής Ertugral Kurkcu του φιλοκουρδικού κόμματος BDP προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει το μοιραίο λάθος, εάν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε διασυνοριακή επιχείρηση.

«Το βασικό αίτημα του πληθυσμού δεν ικανοποιείται. Τα όπλα δεν μπορούν να αντιταχθούν στις απαιτήσεις για την ταυτότητα τους. Η κλιμάκωση της βίας θα  αυξήσει τη βία σε κάθε γωνιά της χώρας», δήλωσε ο Kurkcu.

Ανώτεροι διπλωμάτες φλερτάρουν τους Κούρδους του Ιράκ για συνεργασία. Η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της με την ιρακινή ηγεσία των Κούρδων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Τεχεράνη την επόμενη εβδομάδα και να ασκήσει πιέσεις για ιρανική υποστήριξη.


Ωστόσο, ο Soli Ozel, πολιτικός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας ‘Haberturk’ δήλωσε ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα εισαγάγει φιλοκουρδικές μεταρρυθμίσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς το κουρδικό εργατικό κόμμα, μέσα από την αξιοποίηση αυτής της σύγκρουσης, η οποία μαίνεται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Αλλά, ο πολιτικός επιστήμονας, Aktar, προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη βία του PKK μπορεί αν είναι μόνο μία γεύση του τι θα μπορούσε να επακολουθήσει  σε μια σύγκρουση με την κυβέρνηση.

«Ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη δράση στις πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Αυτό θα δημιουργούσε μια μεγάλη δυναμική για την αποσταθεροποίηση της χώρας», είπε ο Aktar.


Οι παρατηρητές λέγουν ότι οποιαδήποτε εισβολή στο Ιράκ, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί  τις επόμενες εβδομάδες, πριν την έναρξη του χειμώνα. Το μέγεθος και η έκταση της πιθανής εισβολής θεωρείται, πλέον, κρίσιμα για τον καθορισμό της κατεύθυνσης  της σύγκρουσης που από το 1984 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άτομα.

--
Πηγή: Bignews Network

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου