Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Θεωρίες … χάους από τον Economist «Για λύπηση» οι ελληνικές τράπεζες!

Σχόλιο ιστολογίο μας : ...το 1999 πέρα από τα κόλπα και τα μαγειρέματα του εβραίου ελαιουργού , μια ακόμα συμφωνία ήταν να μην εξισορροπηθούν ποτέ οι μισθοί των Ελλήνων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα , αλλά ανταυτού να δοθούν αφειδώς δάνεια από τις τράπεζες στον κόσμο ....υπήρχαν ακόμα και γαμοδάνεια ....όπως θέλετε καταλάβετε το ......
Τώρα ας τα λουστούν ......το κακό όμως είναι ότι ο κύριος αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος.......
Καμία λύπηση για τις Τράπεζες όταν έχουν καταντήσει ο εφιάλτης των Ελλήνων ......
Και ένα ακόμα πιο ωραίο ......ξέρετε ότι παρόλο την χασούρα τους τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία  μοίραζαν μπόνους .......δηλαδή καταστρέφεις και παίρνεις και μπόνους.......
Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=147479
Θεωρίες και σενάρια  χάους για την επόμενη ημέρα  στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο περιγράφει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Economist.


Με κύριο σημείο του προβληματισμού των αρθρογράφων  του περιοδικού το … περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν  εφεξής οι ελληνικές τράπεζες, είτε χρεοκοπήσει τελικώς η χώρα μας, είτε όχι!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μείζον πρόβλημα για τις ελληνικές  τράπεζες είναι το γεγονός πως  η συνολική κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν αφήνει περιθώρια  αισιοδοξίας. Όχι μόνο γιατί τα συνολικά μέτρα που έχουν ληφθεί και  που έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» την οικονομία και τις όποιες προοπτικές ανάπτυξής της, αλλά και γιατί – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ – στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως και γενικότερα στην Ευρώπη – έχει περάσει η θεωρία πως οι τράπεζες είναι «κακοποιοί» και αυτές που ευθύνονται για όλα τα δεινά που υπόκεινται σήμερα οι κοινωνίες και οι λαοί …

Ειδικότερα για  τις ελληνικές τράπεζες ο Economist γράφει πως, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατά την περίοδο της κρίσης από το 2007 ως το 2009, όπου οι τράπεζες δέχθηκαν «ενέσεις» ρευστότητας και κρατική αρωγή, οι ελληνικές τράπεζες έγιναν «ο πιο σίγουρος τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης» μέσω των αλλεπάλληλων αγορών κρατικών ομολόγων. Κι ακριβώς αυτή είναι πλέον η Αχίλλειος Πτέρνα τους, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το περιοδικό επικαλείται δηλώσεις ανώτατου τραπεζικού στελέχους που χαρακτήρισε τις αγορές κρατικών ομολόγων ως «καταναγκαστικές, με την κυβέρνηση να απειλεί με ανάληψη των καταθέσεων που διατηρούν οι κρατικές εταιρείες στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν κάνουν αυτό που πρέπει».

Εν κατακλείδι, ο  Economist θεωρεί πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας καθιστά τους ισολογισμούς των τραπεζών εξαιρετικά … «εύφλεκτους», ενώ και το κοινό προτιμά να ‘τιμωρήσει’ τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, ενώ φοβάται παράλληλα και την κατάρρευση των τραπεζών.

Υπό αυτές τις  συνθήκες οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα να … κρατηθούν ζωντανές, λέει ο  Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου