Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σε θετικό κλίμα το αίτημα ένταξης του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ

Σχόλιο ιστολογίου μας : Από το πως θα πάει αύριο το θέμα της Παλαιστίνης θα εξελιχθούν και αναλόγως όλα τα υπόλοιπα.......κρίσιμο γεγονός η μη απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από Λιβύη και η συσπείρωση των οργανώσεων της Μουσουλμανικής αδελφότητας ...για την ώρα όμως ...οι διαφορές μεγάλες μεταξύ των αλλά μια νίκη στον ΟΗΕ τους δίνει ελπίδες και για άλλα θέματα....
Ο Λίβανος όπως είδαμε με τουρκικό δάκτυλο δημιούργησε θέμα για τις γεωτρήσεις που αμέσως διαχωρίζει την κυβέρνηση του Λιβάνου εμμέσως πλην σαφώς από την Χεζμπολάχ που ακόμα με αρκετό σκεπτικισμό ακολουθεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα που όπως ξέρουμε έχει προειδοποιήσει τον Ερντογκάν.....
Ο Αχμαντινετζάντ σε θέση ισχύος ....
Από το ιστολόγιο http://www.anixneuseis.gr/?p=12668


Θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους



Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή το αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία για να ισχύσει θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφους στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μέχρι στιγμής πέντε κράτη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης: η Βραζιλία, η Κίνα, ο Λίβανος, η Ρωσία και η Νότια Αφρική. Όμως οι ΗΠΑ, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο έχουν δηλώσει πως θα το ασκήσουν, αν είναι αναγκαίο για να σταματήσουν την παλαιστινιακή πρωτοβουλία.
Η Κολομβία έχει δηλώσει πως θα απόσχει της ψηφοφορίας.
Οκτώ άλλες χώρες-μέλη δεν έχουν διευκρινίσει τις προθέσεις τους: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γερμανία, Ινδία, Νιγηρία και Πορτογαλία.
Η χρονική περίοδος που θα μεσολαβήσει από την κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος ως την εξέτασή του από το ΣΑ αφήνει περιθώρια για διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση το καθεστώς παρατηρητή.
Αυτή τη λύση πρότεινε χθες Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας ταυτόχρονα από τους Παλαιστίνιους να κάνουν “συμβιβασμούς” ώστε να υπάρξει μέσα σε ένα χρόνο από τώρα μια “μόνιμη” ειρηνευτική συμφωνία.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου