Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Γκάιτνερ: Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα νέα Lehman

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Απορρίπτει κάθε συζήτηση για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά την ομιλία του σε συνέδριο της National Journal.



Η γερμανίδα καγκελάριος έχει δεσμευτεί ότι «η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα Lehman Brothers της Ευρώπης», τόνισε ο Γκάιτνερ, συμπληρώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Επίσης, ανέφερε ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ζητήματα «πολύ μεγαλύτερα από την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι στόχος της Ευρώπης είναι να δημιουργήσει τις δημοσιονομικές και οικονομικές προσθήκες στην αρχική νομισματική ένωση.
Πάντως, ο Γκάιτνερ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή», και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενισχύσει το οπλοστάσιό της, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η ευρωζώνη θα παρέμβει με μεγαλύτερη δύναμη για να συγκρατήσει την κρίση και να διασφαλίσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Στις αρχές του 2011, η μεγάλη αύξηση των τιμών πετρελαίου και ο σεισμός στην Ιαπωνία προκάλεσαν μικρή επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο ο Γκάιτνερ υποστήριξε ότι και τα δύο «σοκ» άρχισαν να ξεθωριάζουν.
Τα «σύννεφα» για την παγκόσμια οικονομία, επεσήμανε ο Γκάιτνερ, είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η βαθειά ανησυχία για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και τη δυνατότητα των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Δεν είναι μόνον οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις για την στήριξη μιας οικονομίας που αναρρώνει από την κρίση, αλλά και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής σταθερότητας», δήλωσε κατά ο Γκάιτνερ σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου