Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σ. Κασίνης: Δεν αποκλείει έρευνα των Τούρκων δυτικά της Πάφου

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/
kasinis 300x162 Σ. Κασίνης: Δεν αποκλείει έρευνα των Τούρκων δυτικά της Πάφου
Θέμα επείγουσας προτεραιότητας είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στο κυπριακό υπουργείο Εμπορίου- Βιομηχανίας Σόλωνα Κασίνη, η προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).


Ο κ. Κασίνης, ο οποίος είναι ο πλέον ειδικός στην κυπριακή κυβέρνηση για θέματα ενέργειας, δεν θεωρεί απίθανο η ‘Αγκυρα, μετά τις “συμφωνίες” της με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση -παρανόμως- υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, να επιχειρήσει έρευνα δυτικά της Πάφου, όπου υπάρχουν κυπριακά οικόπεδα.
“Θα είναι παράνομο κάτι τέτοιο, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο”, απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Κασίνης δήλωσε: “η σύσταση μου προς την κυβέρνηση, η οποία έγινε κατ΄επανάληψη, ακόμη και με εκθέσεις προς το Προεδρικό, είναι να προχωρήσουμε στον β΄γύρο το συντομότερο δυνατόν”.
Όπως είπε ο κ. Κασίνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα αρχίσουμε να “μυριζόμαστε” φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 “Αφροδίτη”, όπου ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις από την Noble Energy περί τον Δεκέμβριο, όταν η γεώτρηση θα φτάσει στα 2,5-3 χιλιόμετρα.
Η γεώτρηση, ανέφερε, θα φθάσει στα 5.800 μέτρα.
Μέχρι τα πρώτα 1.700 μέτρα είναι, πρόσθεσε, νερό.
Το ερχόμενο Σάββατο το απόγευμα, εκτιμά ότι η γεώτρηση θα έχει φθάσει στα 940 μέτρα.
Μετά, όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, στη γεώτρηση θα χρησιμοποιηθεί σωλήνας 20 ιντσών κοκ.
Με τη φάση αυτή, σημείωσε, θα παίρνουμε γεωλογικά δείγματα από το κοίτασμα και θα επιμετρούμε τις πιέσεις των πετρωμάτων.
Τα δείγματα θα στέλνονται για αναλύσεις στο Χιούστον του Τέξας (ΗΠΑ).
Στις δηλώσεις του, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας ανέφερε ότι σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων υπάρχουν και στα άλλα οικόπεδα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη (ΑΟΖ).
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι σε κάποια οικόπεδα υπάρχουν περισσότερα και καλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων από αυτά του οικοπέδου 12.
Το “Αφροδίτη”, είπε , “είναι ένα καλό τεμάχιο, αλλά έχουμε και άλλα τεμάχια στα οποία βάσει εκτιμήσεων υπάρχουν αρκετές ποσότητες”.
Σε ερώτηση, κατά πόσον υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή βορείως της Κύπρου , ο κ. Κασίνης διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου