Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κοινή γραμμή πίεσης στον Ασαντ αποφάσισαν Ομπάμα - Ερντογάν

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=311838

    Συντονισμένες πιέσεις ασκούν στο καθεστώς Ασαντ Ουάσινγκτον και Αγκυρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να ζητεί επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ν' ανακοινώνει τη διακοπή κάθε επαφής με τη Δαμασκό.


«Εχω σταματήσει τις επαφές με τη συριακή κυβέρνηση. Δεν επιθυμούσαμε να φτάσουμε ώς εδώ, αλλά η συριακή κυβέρνηση μας ανάγκασε να πάρουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Ερντογάν έπειτα από συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Είπε ακόμη ότι η Αγκυρα εξετάζει σοβαρά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Συρίας και πως θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, που έχουν ήδη λάβει τέτοια μέτρα, για να καθορίσει το περιεχόμενό τους. Στη μεταξύ τους συνάντηση Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι πιέσεις προς το καθεστώς Ασαντ, που συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις στη Δαμασκό, τονίζοντας ότι έπειτα από έξι μήνες βίας «δεν υπάρχει δικαιολογία για την αδράνεια». Παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει στη διάρκεια της συνόδου για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε επίσης στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί: «Ελπίζω το Συμβούλιο Ασφαλείας ν' αναλάβει την ευθύνη για την προστασία του συριακού λαού από την καταστολή του καταδικασθέντος καθεστώτος της Δαμασκού».
Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. αποφάσισε ήδη χθες την επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Συρίας. Οι νέες κυρώσεις, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο, απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν νέες επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Συρίας, ενώ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διακοπή της παράδοσης των συριακών χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που κόβονται σε χώρες της Ε.Ε.
Στο εσωτερικό της Συρίας το αίμα συνεχίζει την ίδια ώρα να ρέει άφθονο. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν χθες άλλους 4 πολίτες, ενώ ο απολογισμός της Τρίτης έφτασε τους εφτά νεκρούς. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε επίσης ότι από την έναρξη της καταστολής των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου