Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέκυψε στις ανησυχίες για νέα ύφεση η Wall

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

  Dow10.733,83-391,01 -3,51%  
  Nasdaq2.455,67-82,52 -3,25%  
Η Wall Street σήμερα

Δέσμια των φόβων για νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών η Wall Street, συσσωρεύοντας, σε βάση διημέρου, τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008. Αφενός οι δυσοίωνες προβλέψεις και τα έκτακτα μέτρα της Fed για την αμερικανική οικονομία, αφετέρου η αυξανόμενη ένταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη που "σκιάζει" τον τραπεζικό κλάδο "έσπρωξαν" το αμερικανικό χρηματιστήριο στην ίδια κατηφόρα με τις διεθνείς αγορές μετοχών κι εμπορευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η τελευταία μισή ώρα των συναλλαγών της Πέμπτης χαρακτηρίστηκε από ένα μίνι ράλι, που οδήγησε τους βασικούς δείκτες και πάλι πάνω από τα χαμηλά του Αυγούστου. Στη διάρκεια του ράλι ο Dow Jones ανέκτησε απώλειες 140 μονάδων, αφού στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε να χάνει 528 μονάδες.

Η Fed ανακοίνωσε πως διαπιστώνει τα προσεχή έτη σημαντικό κίνδυνο καθοδικής απόκλισης του outlook της αμερικανικής οικονομίας, που πλεόν "φλερτάρει" με την ύφεση, ενώ σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές (βλέπε Soros) διανύει ήδη περίοδο double-dip.

Οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν πως η αδυναμία στην αγορά εργασίας παρατείνεται, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει μόνο σταδιακά, σύμφωνα με την Fed. Μην έχοντας τη δυνατότητα να μειώσει περαιτέρω τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το ύψος των κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας που κατέχει κατά 400 δισ. δολάρια έως τον Ιούνιο του 2012, σε μια προσπάθεια να καταστήσει φθηνότερο το δανεισμό και να δώσει ώθηση σε δαπάνες και επενδύσεις.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό θα μειώσει ισόποσα τις θέσεις της σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου (που ωριμάζουν εντός των επόμενων τριών ετών) και θα τα αντικαταστήσει με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας (που χρειάζονται 6 έως 30 έτη για να ωριμάσουν).

Το σκηνικό δε βελτιώνεται σε Ευρώπη και Κίνα όπου τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη επιδείνωσαν τους φόβους νέας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. "Η αρνητική ψυχολογία στην Ευρώπη τροφοδοτείται από την πτώση των τραπεζικών μετοχών, την ώρα που κυκλοφορούν οι φήμες αναζήτησης κεφαλαίων στη Μέση Ανατολή, σχολιάζει αναλυτής της Fort Pitt Capital. Στο επίκεντρο παρέμειναν οι ανησυχίες χρεοκοπίας της Ελλάδας υπό το πρίσμα της πιθανής μετάδοσης της κρίσης σε άλλες μεγαλύτερες οικονομίες.


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 391,01 μονάδες (-3,51%) κλείνοντας στις 10.733,80 μονάδες. Στις συναλλαγές της Τετάρτης ο δείκτης είχε χάσει άλλες 283 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 82,52 μονάδων (-3,25%) και έκλεισε στις 2.455,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 37,20 μονάδων (-3,19%) κλείνοντας στις 1.129,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η United Technologies (-8,76%), η Caterpillar (-6,88%) και η Du Pont (-6,64%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,0989 δολάρια ή σε ποσοστό 10,63% και έκλεισε στα 0,8311 δολάρια.

Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις η Hewlett Packard ανακοίνωσε επίσημα την απομάκρυνση του CEO, Leo Apotheker, ο οποίος παρέμεινε μόλις 11 μήνες στο τιμόνι της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας στον κόσμο, βάσει πωλήσεων. Τις αρμοδιότητες του αναλαμβάνει η Meg Whitman, πρώην CEO της Ebay.

Στον τομέα των deals, η United Technologies προχωρά στην εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας εξαρτημάτων αεροσκαφών Goodrich, έναντι 16,5 δισ. δολ. σε μετρητά, ή 127,5 δολ. ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε premium 47% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχή της Goodrich την προηγούμενη Πέμπτη. Παράλληλα, θα αναλάβει χρέη ύψους 1,9 δισ. δολ.

Τα θετικά μάκρο από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν κατάφεραν σήμερα να αντιστρέψουν το κλίμα. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση οριακά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 9.000 στις 423.000, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 8 χιλ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου