Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Σαντζάκ και νότος αποτελούν προβληματικά σημεία για τη Σερβία

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

photoΑλβανοί που ζουν στη Σερβία επιθυμούν περισσότερα διδακτικά βιβλία στη γλώσσα τους. [Reuters]
Έπειτα από βδομάδα η οποία αμαυρώθηκε από εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το Βελιγράδι είδε να επανεμφανίζονται άλλα δυο πιθανά προβληματικά σημεία. Πρώτον, κάποιες Βοσνιακές φατρίες στη δυτική Σερβική περιοχή Σαντζάκ ανακοίνωσαν ότι θα πιέσουν για αυτονομία.
Στη συνέχεια, Αλβανοί στη νότια Σερβία άρχισαν να διοργανώνουν διαδηλώσεις, απογοητευμένοι από τις συνθήκες στην τοπική εκπαίδευση.
Αναλυτές στο Βελιγράδι πιστεύουν πως οι εξελίξεις σε αυτά τα δυο τμήματα της Σερβίας σχετίζονται με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και επίσης με τη φιλοδοξία της Σερβίας να αποκτήσει υπόσταση υποψήφιας στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους.



"Τη δεδομένη στιγμή, η Σερβία δέχεται πολλές πιέσεις σχετικά με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς επίσης σχετικά με κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν στο ενδεχόμενο απόκτησης υπόστασης υποψήφιας της ΕΕ", δήλωσε ο Πρέντραγκ Σίμιτς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου. "Πιστεύω πως η πίεση είναι παρούσα τη δεδομένη στιγμή, όταν η Σερβία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο συγκεκριμένο είδος επικρίσεων από τις Βρυξέλλες".
Το ζήτημα της Σαντζάκ ξέσπασε την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου) με δήλωση του Μουφτή Μουαμέρ Ζούκορλιτς -- επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία. Κατηγόρησε το Βελιγράδι για διακρίσεις εναντίον Βοσνίων στη Σαντζάκ και ανακοίνωσε πως η περιοχή θα επιδιώξει αυτονομία.
Η Σαντζάκ, πρόσθεσε, θα λειτουργήσει περιφερειακά γραφεία σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον, Ιστανμπούλ και Σεράγεβο.
Ο Ζούκορλιτς έχει λάβει στήριξη από το Βόσνιο Μουσουλμάνο ηγέτη Ρέις Μουσταφά Τσέριτς, ο οποίος αποδοκίμασε εντονότατα το Βελιγράδι για "αυξημένες διακρίσεις" εναντίον των Βοσνίων της Σαντζάκ.
Το Βελιγράδι προσπαθεί να δημιουργήσει "περιβάλλον φόβου και λιντσαρίσματος" στη Σαντζάκ, ανέφερε ο Τσέριτς, προειδοποιώντας για "νέο σημείο κρίσης στην Ευρώπη". Συνέκρινε την ατμόσφαιρα με αυτή που προηγήθηκε του ξεσπάσματος σύγκρουσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά τη δεκαετία του 1990.
Τα σχόλιά του δέχθηκαν αποδοκιμασίες από εκπροσώπους του Βοσνιακού κόμματος στη Σερβική κυβέρνηση.
Ο Μέχο Ομέροβιτς, Βόσνιος βουλευτής στον κυβερνώντα συνασπισμό, ανέφερε πως οι δηλώσεις τους Τσέριτς ήταν "ενοχλητικές και επικίνδυνες" και "δεν θα έφερναν κάτι καλό" στους Βοσνίους στη Σαντζάκ.
"Αντί να συμφιλιώσει τους πιστούς του, υπάρχει ένας πρόσθετος παράγοντας για νέες διχόνοιες", ανέφερε ο Ομέροβιτς.
Σύμφωνα με τον Ντούσαν Γιάνιτς, πρόεδρο του Φόρουμ Εθνικών Σχέσεων, δεν είναι τυχαίο που η αντιπαράθεση εντείνεται τώρα.
"Με τη δήλωση αυτή, ο Τσέριτς αποσκοπεί στο να θέσει το ζήτημα της Σαντζάκ στην ατζέντα των ανοικτών θεμάτων της Σερβίας", ανέφερε ο Γιάνιτς. "Καθώς όταν η Σερβία αποτελέσει υποψήφιο μέλος και λάβει ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα είναι πολύ αργά".
Ο Σίμιτς, εν τω μεταξύ, συμφωνεί πως οι συγκρίσεις με την προ-Μιλόσεβιτς εποχή είναι άσχετες. Ωστόσο, αναφέρει, η Σαντζάκ πάσχει από οικονομικά δεινά και επακόλουθες κοινωνικές εντάσεις.
"Υπάρχει μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση στη Σαντζάκ η οποία δεν είναι πολύ χειρότερη από την κατάσταση σε άλλες περιοχές της Σερβίας, ωστόσο λόγω της πολυεθνικής σύστασης και της εγγύτητας της Βοσνίας, έχει λάβει πρόσθετα εθνικά χαρακτηριστικά", δήλωσε ο Σίμιτς στους SETimes.
Πριν την ανακοίνωση της Σαντζάκ, αρκετές χιλιάδες Αλβανοί από τη νότια Σερβία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μπουγιάνοβατς στις 13 Σεπτεμβρίου, δυσαρσεστημένοι από τις παραλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα που σχετίζεται με τη μειονότητα.
Ο Αλβανός εκπρόσωπος στο Σερβικό κοινοβούλιο ανέφερε πως η συγκέντρωση "δεν ήταν πολιτική" και στόχος της ήταν να δείξει πως οι Αλβανοί είχαν προβλήματα με την εκπαίδευση, "κυρίως λόγω της έλλειψης διδακτικών βιβλίων στα αλβανικά".
Μετά από αυτό το γεγονός, η Σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως είχαν πραγματικά υπάρξει παραλείψεις στο σύστημα, τονίζοντας πως θα επιχειρούσε να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για να λύσει το πρόβλημα.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου