Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ύφεση μεγαλώνει και η κρίση χρέους μετεξελίσσεται σε τραπεζική εντός και εκτός Ελλάδας - Πωλήσεις από Citi, Deutsche, Cheuvreux...το ΧΑ προς τις 770 μονάδες – Σε ιστορικά υψηλά τα CDS 6 χωρών - Βυθίζεται το ευρώ στα 1,34 δολ

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd9) Οι φόβοι ότι η κρίση χρέους θα μετεξελιχθεί σε τραπεζική αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα. Οι αγορές εντός και εκτός Ελλάδος βυθίζονται. Το ΧΑ κατακρημνίστηκε στις 830 μονάδες με πτώση -3,03% με ισχνό όγκο 25 εκατ και τζίρο 48 εκατ ευρώ.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη δέχονται ασφυκτικές πιέσεις στην ρευστότητα τους ενώ αυξάνονται οι φωνές που αναφέρουν ότι θα χρειαστούν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Το σκηνικό προετοιμάζεται. Η κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε ως διαβρωτικός ιός και σε άλλες χώρες θα χτυπήσει και τις τράπεζες ελληνικές και ευρωπαϊκές.
Όσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο τραπεζικός κλάδος εντός και εκτός Ελλάδος θα ξεπεράσει αυτή την μεγάλη δοκιμασία κάνουν λάθος.
Οι τράπεζες θα υποστούν τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης των κρατών και αυτό θα μεταφραστεί σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και σε προβλήματα ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μπορεί να προσπαθούν να το αποφύγουν, θα είναι επιτυχία αν το αποφύγουν αλλά φαίνεται ότι το σύστημα αρχίζει και προετοιμάζεται για τα χειρότερα.
Όσοι τρέφουν φρούδες ελπίδες ότι οι τράπεζες θα αντέξουν σε καταρρέουσες οικονομίες απλά θα διαψευσθούν.
Μπορεί να μην υπάρξουν χρεοκοπίες τραπεζών αλλά σίγουρα θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος.
Οι αγορές και οι επενδυτές το έχουν κατανοήσει και σταδιακά αρχίζουν να προεξοφλούν τα μελλούμενα.
Στην ελληνική αγορά η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί.
Χθες τονίζαμε ότι η αντίδραση δεν είναι νόημα που σημειώθηκε καθώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι ρευστή με τάσεις επιδείνωσης και όχι βελτίωσης.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οδηγούν πολύ πιο βαθιά στην ύφεση την Ελλάδα άρα νομοτελειακά έρχονται χειρότερες μέρες.
Το ΧΑ ακολουθεί μια ολισθηρή πορεία. Σήμερα το ΧΑ έκλεισε στο -3,03% στις 830 μονάδες.
Μια νέα παράμετρος που έρχεται να προστεθεί είναι ότι υπάρχουν διαρροές και όχι ακόμη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι σε ορισμένους θεματοφύλακες ελληνικών μετοχών ασκούνται πιέσεις από μετόχους να ρευστοποιήσουν άρον άρον.
Στην πορεία θα διαπιστωθεί αν αυτή η πληροφορία έχει βάση ή αποτελεί απλά μια παρασκηνιακή διεργασία που δεν θα εκδηλωθεί…
Οι τράπεζες δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις σήμερα και έκλεισαν με μεγάλες απώλειες.
Η Εθνική στα 2,98 ευρώ -2,30% και αποτίμηση 2,84 δις ευρώ.
Η Alpha στα 1,50 ευρώ -5,66% και αποτίμηση 801 εκατ. ευρώ.
H Eurobank στα 1,07 ευρώ -3,60% στα 591 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.
Η Πειραιώς στα 0,55 ευρώ -5,17% στα 628 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.
Η Κύπρου στα 1,27 ευρώ -5,22% στα 1,14 δις ευρώ η αποτίμηση.
Η Marfin στα 0,36 ευρώ με πτώση 2,70% και αποτίμηση 579 εκατ. ευρώ.
H Proton στα 0,25 -3,85%  και κεφαλαιοποίηση 15,6 εκατ. ευρώ.
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη η ΔΕΗ στο +0,17%, τα ΕΛΠΕ -4,83%, ο ΟΤΕ -4,48%, ο Μυτιληναίος -5,07% η MIG -3,33% η Βιοχάλκο -4,02%.
Από τους ξένους διαπιστώνεται ότι οι συναλλαγές είναι οριακές κατ΄ ουσία δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Στην Εθνική 50 χιλ η Deutsche bank
Στην Alpha 50 χιλ μετοχές η Citigroup
Στην Eurobank 100 χιλ η Deutsche bank και 300 χιλ η Cheuvreux
Στην Πειραιώς 90 χιλ η Deutsche bank
Στην Κύπρου συνεχίζει η Citigroup με 500 χιλ μετοχές να έχει διακινήσει.

Σημαντικές πιέσεις στα ομόλογα – Ρεκόρ στα CDS

Η αβεβαιότητα για την Ευρώπη, ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ελλάδος και βεβαίως οι διάχυτες ανησυχίες ότι μπορεί να πληγούν σοβαρά οι τράπεζες αυξάνεται το επενδυτικό stress το οποίο παρουσιάζεται ως σύμπτωμα στις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Στα ομόλογα που αντικατοπτρίζουν την πορεία των οικονομιών τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων σε ιστορικά υψηλά.
Η Ελλάδα στο 65% σε ιστορικό υψηλό.
Η Πορτογαλία 1280 μονάδες βάσης, η Ιρλανδία 850 μονάδες βάσης, η Ισπανία 465 μονάδες βάσης νέο ιστορικό υψηλό η Ιταλία 560 μονάδες βάσης νέο ιστορικό υψηλό.
Το Βέλγιο 310 μονάδες βάσης νέο ιστορικό υψηλό όπως και στην Γαλλία 208 μ.β. και Γερμανία 114 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Τα spreads δεν υφίστανται εδώ και 2 μέρες καμία τιμή σε ΗΔΑΤ ή ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Με βάση την ενδεικτική τιμή 1920 μονάδες βάσης αλλά ίσως να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Το ευρώ επηρεάζεται και βυθίζεται. Στα 1,342 δολάρια, με υψηλό 1,36 δολάρια και χαμηλό 1,3380 δολάρια. 

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου