Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη

Από το protothema
Ένα «όχι» έφερε την διαγραφή της κυρίας Λούκα Κατσέλη από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Η βουλευτής είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι η καταψήφιση του άρθρου 37 αποτελεί για την ίδια «θέμα αρχής» ενώ ακόμα και στην τελευταία της θεσμική τοποθέτηση από το βήμα της βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση την 2μηνη απόσυρσή του προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ τρόικας και κοινωνικών εταίρων.

Φαίνεται όμως ότι ούτε στην τελευταία συνάντηση που είχε στο παρα πέντε της ψηφοφορίας με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη βρέθηκε συμβιβαστική λύση με αποτέλεσμα η κ. Κατσέλη να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο το οποίο αναστέλλει τις κλαδικές συμβάσεις και ενισχύει τις επιχειρησιακές. Με τον τρόπο αυτό λίγα λεπτά μετά την τελεσίδικη απόφαση της βουλευτού ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου σύμφωνα με την οποία «η κυρία Λούκα Κατσέλη τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ».


«Για εμένα θέματα αρχών και συνέπειας είναι αδιαπραγμάτευτα» ανέφερε από την πλευρά της η κ. Κατσέλη, εξηγώντας
την τελική της απόφαση να καταψηφίσει το άρθρο 37.

«Από την δική μου μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις τη κυβέρνηση. Δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση των θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους», συμπλήρωσε.

Πλέον το κυβερνόν κόμμα μένει με 153 βουλευτές, από 160 που είχε αρχικά. Να σημειωθεί ότι στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν οι κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Λιάνης, Βαγγέλης Παπαχρήστος  και σήμερα η κυρία Κατσέλη ενώ τρείς ακόμα οι κ.κ. Γιώργος Φλωρίδης, Έκτορας Νασιώκας και Θωμάς Ρομπόπουλος παραιτήθηκαν από βουλευτές και αντικαταστάθηκαν.

Πάντως, τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν σε ψηφοφορία υπερψηφίστηκαν από τους 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πλην Κατσέλη), 145 καταψήφισαν ενώ 2 οι κυρίες Ελσα Παπαδημητρίου και Ελενα Ράπτη ήσαν απούσες.

Εν τω μεταξύ, σε μια δραματική ομιλία που φαίνεται να εκφράζει το σύνολο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νωρίτερα την Πέμπτη η κυρία Βάσω Παπανδρέου, καλώντας την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, γιατί «δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση».

Εξήγησε ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το άρθρο 37 «ως μια συμβολική κίνηση, που δείχνει ότι δεν έχει μόνο η τρόικα κόκκινες γραμμές αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο, οι Ελληνες βουλευτές», όμως άλλαξε γνωμη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι αν δεν ψηφιστεί ένα άρθρο, δεν θα πάρουμε την έκτη δόση» και εμφανώς συγκινημένη, συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να αναλάβω αυτήν την ευθύνη… Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα. Ψηφίζω και είναι η τελευταία φορά».

Επιπροσθέτως, η κυρία Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην «παθητική», όπως την χαρακτήρισε, πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και ζήτησε «μετά την Κυριακή να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση».

Τόνισε ότι «κοινωνικά και πολιτικά παραπαίουμε» και σημείωσε όλες τις δραματικές εκκλήσεις που έκανε από το 2009, όπως για το ό,τι «το μείγμα πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους», «να ελεγχθούν από ιδιωτική εταιρεία όλα τα πόθεν έσχες υπουργών» και ότι «απαιτείται κούρεμα του ελληνικού χρέους», οι οποίες, όμως, που ποτέ «δεν εισακούστηκαν».

Τέλος, είπε ότι «καλούμαστε να ψηφίσουμε νομοσχέδιο άγριας λιτότητας που στέλνει το λογαριασμό στους συνήθεις ύποπτους, που επιτείνει την ύφεση και αποδιαρθρώνει την αγορά εργασίας. Η ευρώπη της αλληλεγγύης καταρρέει. Η αποτυχία των στόχων του μνημονίου, πέραν των δικών μας αστοχιών, ήταν αναμενόμενη. Αυτό αποδεικνύεται και την Πορτογαλία και στην Ιρλανδία» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα θα γίνει το μαύρο πρόβατο. Η Ελλάδα θα γίνει μαύρο πρόβατο, γιατί το κούρεμα του χρέους κανείς δεν το θέλει στην Ευρώπη».


«Τους υπόλοιπους τους έχουν αναλάβει ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Βασίλης Έξαρχος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και η Ρεγγίνα Βάρτζελη.

«Καπέλο» σε αυτές τις διεργασίες θα είναι η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργικό το μεσημέρι: «Ψηφίζουμε όλοι μαζί για να σώσουμε την Ελλάδα» θα πει ο πρωθυπουργός.

Το σίγουρο είναι  ότι, πρώτον, ισχύει η θέση όποιος καταψηφίζει  διαγράφεται, δεύτερον, ισχύει η θέση πως ο πρωθυπουργός δε θα δεχθεί να κυβερνήσει υπό ομηρεία (οριακή πλειοψηφία) και, τρίτον, ισχύει η θέση «πρώτα λύση και μετά τα συζητάμε όλα και εκλογές»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου