Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τραγωδία! Νεκρός διαδηλωτής από τα επεισόδια

Από το protothema
Χωρίς σφυγμούς και αναπνοή διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό ο 53χρονος συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και οικοδόμος στο επάγγελμα, Δημήτρης Κοτσαρίδης, σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου.

Ο θάνατος του 53χρονου δεν επήλθε ως αποτέλεσμα χτυπημάτων ή κακώσεων, αλλά ότι ο διαδηλωτής αισθάνθηκε δυσφορία από τη ρίψη χημικών στο Σύνταγμα και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ζάππειο. Εκεί έφτασε στις 16:23 μηχανή του ΕΚΑΒ - η οποία σημειωτέον είχε δεχτεί κλήση απο την αστυνομία για το περιστατικό - αλλά λόγω της βαρύτητας του περιστατικού κλήθηκε στη συνέχεια ασθενοφόρο. Το όχημα παρέλαβε τον 53χρονο σε κρίσιμη κατάσταση στις 16:40 και τον μετέφερε άμεσα στον «Ευαγγελισμό».

Παρά τις προσπάθειές τους, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Άλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας είχε δεχτεί πέτρα στο κεφάλι. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο 53χρονος ήταν αναπληρωτής γραμματέας συνδικάτου οικοδόμων του ΠΑΜΕ στον Βύρωνα, ενώ ανήκε και στην ομάδα περιφρούρησης του Μετώπου, που παρατάχθηκε το πρωί έξω από τη Βουλή.


Μέλη του ΠΑΜΕ αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κοτσαρίδης εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα χημικών και θα ζητήσουν για το λόγο αυτό την έκθεση του ιατροδικαστή για τα αίτια του θανάτου του.

Αργά το απόγευμα πάντως, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του 53χρονου διαδηλωτή. Αυτή την ώρα μάλιστα μεταβαίνει εισαγγελέας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Νωρίτερα την Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος εκτυλίχθηκαν πρωτοφανούς σκληρότητας σκηνές, με ομάδα αναρχικών να επιτίθεται στα μέλη του ΠΑΜΕ με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, οι οποίες έπεσαν μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος!

Πληροφορίες από το σημείο των επεισοδίων έκαναν λόγο για δεκάδες τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο εν λόγω νοσοκομείο, Ηλία Σιώρα, οι τραυματίες είναι 30-40, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν εγκαύματα, ενώ ένας εξ αυτών υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία.

Το χρονικό των επεισοδίων

Περί τις 6 το απόγευμα, νέα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ σημειώνονταν στη Φιλελλήνων. Επίσης, πληροφορίες ανέφεραν ότι εκκενώθηκε το κτίριο της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, καθώς ομάδα κουκουλοφόρων κατευθυνόταν στο σημείο.

Περί τις 5 το απόγευμα, στο Σύνταγμα ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος επεισοδίων, καθώς η ομάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ αποχώρησε από τη Βουλή. Κατεβαίνοντας σε σχηματισμό ανθρώπινης «αλυσίδας» την Πανεπιστημίου, τα μέλη του ΠΑΜΕ δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα από κουκουλοφόρους, ενώ η αστυνομία παρενέβη με χρήση χημικών.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (Ερμού, Μητροπόλεως, Σταδίου, Φιλελλήνων), όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν τους νεαρούς κουκουλοφόρους, που είχαν περιοριστεί εκεί μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα από τα χημικά ήταν αποπνικτική. Από την στιγμή που αποχώρησε η περιφρούρηση και οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν μπροστά από το χώρο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εστίες έντασης με πρωταγωνιστές κουκουλοφόρους και δυνάμεις των ΜΑΤ εντοπίζονταν στην περιοχή του υπουργείου Οικονομικών και στους δρόμους πίσω από το υπουργείο, αλλά και στην περιοχή της οδού Φιλελλήνων και στα γύρω στενά προς Πλάκα.

Στη συμβολή Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία ομάδα νεαρών φόρτωσε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ με ένα «νταμάρι» πέτρες από μάρμαρα που «ξήλωσαν» προηγουμένως από τη Φιλλελήνων 1, φόρεσαν τις κουκούλες και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία.

Προηγουμένως, περί τις 3 το μεσημέρι, ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε ξαφνικά από την Καραγιώργη Σερβίας και ανέβηκε προς την πλευρά που βρίσκονται τα μεγάλα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, με σκοπό να επιτεθεί στην περιφρούρηση του ΠΑΜΕ. Οι νεαροί ανακατεύτηκαν με απεργούς και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» και άρχισαν να πετούν πέτρες, καδρόνια και βόμβες μολότοφ στα μέλη του ΠΑΜΕ, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση.

Για περίπου 40 λεπτά η πλατεία Συντάγματος -στην πάνω πλευρά, που βρίσκεται το Κοινοβούλιο, όσο και η οδός των ξενοδοχείων μέχρι τη Σταδίου- είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με την Αστυνομία να απουσιάζει παντελώς. Μοναδική εξαίρεση, μία διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία αρχικά -μόλις ξεκίνησε η σύρραξη- έκανε περιορισμένη χρήση χημικών και μετά αποσύρθηκε.

Λίγο μετά τις 3:30 από την οδό Ερμού (στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος) εμφανίστηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. Στην πάνω πλευρά της πλατείας αποκαταστάθηκε η τάξη, με τα μέλη του ΠΑΜΕ να επανέρχονται στην αρχική τους θέση.

Λίγο πριν τις 4, ένα ασθενοφόρο κατάφερε να μπει στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να παραλάβει τραυματία ή τραυματίες.

Αντώνης Σαμαράς: «Το μεγαλύτερο όπλο είναι η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία»

«
Η ωμή βία των κουκουλοφόρων κόστισε την ζωή ενός συνανθρώπου μας σε μια ώρα που η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Το μεγαλύτερο όπλο είναι η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Μιχάλης Τιμοσίδης: «Με νηφαλιότητα να παραμείνουμε ψύχραιμοι»

«Εκ μέρους της κυβέρνησης εκφράζω θερμά συλλυπητήρια για θάνατο 53χρονου ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΓΝ Ευαγγελισμός από το Ζάππειο χωρίς σφυγμούς. Από την εξέταση δεν έφερε κανένα τραύμα. Η ανάνηψη επί 50 λεπτά δεν έφερε αποτελέσματα. Με νηφαλιότητα να παραμείνουμε ψύχραιμοι γιατί αυτό επιβάλλουν οι στιγμές», ανέφερε ο κ. Τιμοσίδης.

Για «προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση» μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα

«Προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς» κατήγγειλε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή για τα εκτεταμένα επεισόδια και τις μάχες σώμα με σώμα στην πλατεία Συντάγματος, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι προς τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις, οι οποίες ξεκαθάρισε ότι «θα αποτύχουν, γιατί ο κόσμος της λαϊκής πάλης είναι μαθημένος και δεν πρόκειται να κάνει πίσω… εμείς είμαστε ιδεολόγοι, ενώ αυτοί υπηρετούν κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς».

Επιπροσθέτως, η κυρία Παπαρήγα άφησε σαφέστατες αιχμές για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι «ρέπει προς τον κουκουλοφορισμό, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχουν και εκλογική μάχη».

Αναλυτικά, είπε: «Την ώρα που άνοιγαν κεφάλια, ο ραδιοσταθμός ΚΟΚΚΙΝΟ (σ.σ. ιδιοκτησίας ΣΥΡΙΖΑ) έλεγε ότι "δεν είναι ιδιοκτησία του ΠΑΜΕ η πλατεία Συντάγματος", αντί να καταδικάσει τους κουκουλοφόρους. Αυτός ο χώρος παρασύρεται σε μια κουκουλοφοροποίηση».

Αιχμές άφησε και για τους σχολιασμούς του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι, αναφέροντας ότι «αυτοί μιλούσαν για ιδεολογικό εμφύλιο πόλεμο. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Βάζουν τους επιτιθέμενους μαζί με τους αμυνόμενους…».

Επίσης, η κυρία Παπαρήγα εκτίμησε ότι στην υποκίνηση των κουκουλοφόρων «παίζει ρόλο η κοινοβουλευτική ακροδεξιά, που αντλεί δυνάμεις και από την ΕΛ.ΑΣ. και η ακροαριστερά» και συμπλήρωσε ότι «η κουκούλα για ορισμένους σημαίνει επανάσταση».

Τέλος, σημείωσε ότι «κυβέρνηση και κόμματα φοβούνται τη λαϊκή πάλη και θα επιχειρήσουν να την καταστείλουν. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου