Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Μπ. Άσαντ: «Φωτιά» στη Μέση Ανατολή από πιθανή επέμβαση της Δύσης

Από το kathimerini
Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι «οι δυτικές χώρες θα συνεχίσουν την πίεση, αλλά η Συρία είναι το σεισμικό ρήγμα, και αν παίζει κανείς με αυτό θα προκαλέσει σεισμό». Συνάμα, συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις με αύξηση των νεκρών.
Οι δυτικές δυνάμεις διακινδυνεύουν να προκαλέσουν έναν «σεισμό» που θα βάλει «φωτιά» στην Μέση Ανατολή εάν επέμβουν στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph.
Η κυβέρνηση Άσαντ έχει επικριθεί έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και Δυτικές κυβερνήσεις για τη βίαιη καταστολή με την οποία αποπειράται να συντρίψει την επτάμηνη εξέγερση εναντίον της.
Ο Άσαντ είπε στη συνέντευξή του ότι οι δυτικές χώρες «θα συνεχίσουν την πίεση, οπωσδήποτε», προσθέτοντας πως «η Συρία όμως είναι διαφορετική σε όλα από την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη. Η ιστορία είναι διαφορετική. Η πολιτική είναι διαφορετική. Η Συρία είναι το κέντρο σε αυτή την περιφέρεια. Είναι το σεισμικό ρήγμα, και αν παίζει κανείς με αυτό θα προκαλέσει σεισμό».
«Θέλετε να δείτε άλλο ένα Αφγανιστάν, ή δεκάδες Αφγανιστάν; Οποιοδήποτε πρόβλημα στη Συρία θα βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Εάν το σχέδιο είναι να διασπαστεί η Συρία, αυτό θα σημάνει ότι θα διασπαστεί όλη η περιφέρεια».

Ο Άσαντ είπε στην συνέντευξή του στην Telegraph ότι οι συριακές αρχές έκαναν «πολλά λάθη» στις αρχές της εξέγερσης, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
Υποστήριξε ότι αντέδρασε διαφορετικά στην Αραβική Άνοιξη από ό,τι άλλοι Άραβες ηγέτες. «Δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της άρνησης. Έξι ημέρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων άρχισα μεταρρυθμίσεις. Ο λαός εξέφρασε σκεπτικισμό, διερωτώμενος μήπως οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όπιο για το λαό, αλλά όταν αρχίσαμε να ανακοινώνουμε τις μεταρρυθμίσεις τα προβλήματα άρχισαν να μειώνονται. Τότε ο λαός άρχισε να υποστηρίζει την κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρόεδρος Άσαντ στην συνέντευξή του.
Καταστολή της βίας ζητά ο Μπαν Κι-μουν - Αυξάνονται οι νεκροί
Στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 10 πολίτες σε σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Χομς χθες, Σάββατο, δήλωσαν ακτιβιστές, ενώ μια οργάνωση ανέφερε ότι φερόμενοι ως αποστάτες των ένοπλων δυνάμεων σκότωσαν 20 στρατιωτικούς στην ίδια πόλη, η οποία μοιάζει να μετατρέπεται σε επίκεντρο μιας ένοπλης εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εν τω γεννάσθαι.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη συνοικία Μπάμπα Άμρο στη Χομς, ενώ στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ αποστάτες έστησαν ενέδρα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και σκότωσαν δέκα εξ αυτών.
Η χθεσινή αιματοχυσία σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ακτιβιστές και κάτοικοι είπαν πως δυνάμεις του Άσαντ σκότωσαν 40 ανθρώπους ανοίγοντας πυρ εναντίον διαδηλωτών που καλούσαν να υπάρξει διεθνής προστασία για τις κινητοποιήσεις, που διαρκούν επτά μήνες.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τη βία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, υποστήριξε πως ο Άσαντ πρέπει να απαντήσει στα αιτήματα για αλλαγή με σοβαρές μεταρρυθμίσεις, «όχι καταστολή και βία», ενώ κάλεσε να σταματήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις του στρατού, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 3.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων περίπου 200 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στις ταραχές. Από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Μάρτιο, οι συριακές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βία σε ένοπλους που λένε ότι έχουν σκοτώσει 1.100 στρατιώτες και αστυνομικούς.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την επαλήθευση των εκδοχών των γεγονότων που δίνουν ακτιβιστές και οι αρχές.
Ακτιβιστές και κάτοικοι είπαν ότι άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, σε επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις καταδίωξης λιποτακτών σε επαρχιακές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου