Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Στα άκρα η κόντρα συνδικάτων-διοίκησης στη Qantas

Από το zougla
«Καθηλωμένα» παραμένουν τα αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας Qantas στην Αυστραλία, από το πρωί του Σαββάτου, ύστερα από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των συνδικάτων, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα μέλη των συνδικάτων έχουν προχωρήσει σε κυλιόμενες απεργίες από τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας ζημίες στην εταιρεία εκτιμώμενου ύψους 15 εκατ. δολαρίων κάθε εβδομάδα.



Οι σχέσεις της διοίκησης με τους εργαζομένους επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο έπειτα από την ανακοίνωση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας και ανάθεσης υπηρεσιών σε τρίτες εταιρείες. Τα συνδικάτα αντέδρασαν άμεσα, θεωρώντας ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή θέσεων εργασίας. Παρόλο που η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιχείρησε να μεσολαβήσει προκειμένου να δοθεί μια λύση, καμία από τις δύο πλευρές δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω. Αποτέλεσμα ήταν να ανακοινωθεί χθες η ματαίωση όλων των πτήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Παίρνω αυτήν την γενναία απόφαση, μια απίστευτη απόφαση, μια πολύ δύσκολη απόφαση, να “καθηλώσω” στο έδαφος τα αεροσκάφη. Ωστόσο, τα αεροπλάνα της εταιρείας θα μπορούν να "σηκωθούν" ξανά το βράδυ της Κυριακής, εφόσον διακοπούν οι εργατικές κινητοποιήσεις και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas, Alan Joyce.

Περνούν στην αντεπίθεση οι πιλότοι

Έτοιμοι να κινήσουν όλες τις νόμιμες ποινικές διαδικασίες είναι οι πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας ύστερα από την απόφασή της διοίκησης να ματαιώσει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις των 108 αεροσκαφών της σε 22 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Εκπρόσωπος του συνδικάτου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της διοίκησης είναι παράνομη.

«Τα σχέδια της Qantas να προχωρήσει στη δημιουργία νέων αεροπορικών εταιρειών στην Ασία, θέτει σε κίνδυνο τις αμοιβές και την ασφάλεια στον εργασιακό μας χώρο. Η μείωση του κόστους συνδέεται άμεσα με την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωσή τους.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Julia Gillard, εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και τον έντονο προβληματισμό της για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στην οικονομία της χώρας.

«Πιστεύω ότι ο λαός της Αυστραλίας επιθυμεί μια άμεση επίλυση του προβλήματος. Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα μια διέξοδος στην παρούσα κρίση», ανέφερε.

Πάνω από 13.000 επιβάτες επρόκειτο να πετάξουν με την Qantas από διεθνή αεροδρόμια προς Αυστραλία το προσεχές 24ωρο. Περίπου 1.300 εξ αυτών ενδέχεται να βρίσκονταν στους χώρους αναμονής των αεροδρομίων όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ημερήσιες ζημίες για την αεροπορική εταιρεία θα φθάσουν τα 21 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου