Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τσάμπα παρκινγκ σε στρατιωτικά αεροδρόμια




Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός από το zougla.gr
Σε δωρεάν παρκινγκ εναερίων μέσων ιδιωτικών εταιρειών έχει μετατραπεί το στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Φωτογραφίες-ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η zougla.gr εμφανίζουν δυο ιδιόκτητα ελικόπτερα της εταιρείας SCORPION, την οποία εκπροσωπεί ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Δαφέρμος, να «στρογγυλοκάθονται» -παράνομα και χωρίς μίσθωμα- στη βορειοανατολική πλευρά του Αεροδρομίου. Συγκεκριμένα δίπλα στη βάση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ.




Πρόκειται για δυο ελικόπτερα βαρέως τύπου (ΜΙ-26 Τ) τα οποία μισθώθηκαν από τις 8 Ιουλίου μέχρι και 5 Οκτωβρίου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο «ύποπτες» τις διαδικασίες παραμονής τους σε στρατιωτικό έδαφος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση της μίσθωσης του ενός ελικοπτέρου που αποπειράθηκε να κάνει (στις 5 Οκτωβρίου) ο πρώην Αρχηγός της Π.Υ., κ. Στέλιος Στεφανίδης, στάθηκε αφορμή για να επέμβει ο Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Γρηγόρης Πεπόνης.
Φυσικά το ερώτημα το οποία εγείρονται είναι αρκετά:
-Ποιος από την Πολεμική Αεροπορία είναι αυτός που έδωσε την άδεια σε ιδιωτική εταιρεία να σταθμεύει, για να γλιτώνει το μίσθωμα, σε ιδιωτική εταιρεία;
-Είναι το γεγονός αυτό σε γνώση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη;
- Ποιος εν τέλει επιτρέπει να μετατρέπεται στρατιωτικό αεροδρόμιο σε «πάρκινγκ» ιδιωτικών εταιρειών;
Το ρεπορτάζ
Ας ξετυλίξουμε, όμως, το κουβάρι του ρεπορτάζ. Τα δυο ελικόπτερα της SCORPION με αριθμό νηολογίου RA-06276 και RA-06295 μισθώθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο έναντι του συνολικού τιμήματος των 4.016.000 ευρώ.
Δείτε τη σύμβαση



Το ένα εξ’ αυτών επιχειρούσε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το άλλο από το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων.
Όπως προείπαμε η σύμβασή τους έληξε στις 5 Οκτωβρίου, με τον πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής κ. Στεφανίδη να εισηγείται την 15νθημερη επέκταση της μίσθωσης του δεύτερου ελικοπτέρου (εκείνου των Χανίων) παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Η υπόθεση «μπλόκαρε» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή και διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές. Ήδη έχουν κληθεί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι και αξιωματικοί της Π.Υ. που αρνήθηκαν να συνυπογράψουν.
Η λογική λοιπόν λέει ότι αφού η μίσθωση των εν λόγω ελικοπτέρων από το Ελληνικό Δημόσιο ολοκληρώθηκε, η ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανήκουν θα έπρεπε να τα σταθμεύσει σε κάποιο χώρο που προφανώς θα μισθώνει. Δηλαδή σε ένα από τα πολιτικά αεροδρόμια της χώρας μας, αντί καταβολής τιμήματος, όπως άλλωστε συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια.



Τα ντοκουμέντα όμως καταμαρτυρούν άλλα. Μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης, τα δυο ελικόπτερα φιλοξενούνται στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας (114 Π.Μ,της Πολεμικής Αεροπορίας), παράτυπα και εντελώς δωρεάν.
Για την ακρίβεια έχουν τοποθετηθεί στο βορειοανατολικό τμήμα του αεροδρομίου ακριβώς δίπλα στα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ. Βεβαίως, προς το παρόν, αγνοείται με ποιου ή ποιών τις ευλογίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου