Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Ζακ Ρογκ: «Μέρος του χρέους οφείλεται και στους Ολυμπιακούς του 2004»

Δημοσίως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ότι μέρος του υπέρογκου χρέους οφείλεται και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδώ δεν ήταν βραχυπρόθεσμη επένδυση, μόνο για τις δύο εβδομάδες των Αγώνων, αλλά ήταν και για τις επόμενες γενιές. Όλα όσα οικοδομήθηκαν αποτελούν μια επένδυση για το μέλλον. Ωστόσο, αν δει κανείς το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας θα δει ότι ένα ποσοστό 2% με 3% οφείλεται στο κόστος των Αγώνων. Θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες κατέστησαν, μετά, απαραίτητες τις διπλές βάρδιες που κόστισαν περισσότερο» δήλωσε ο Ρογκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Πριν λίγες ημέρες, ο Ζαν Ρογκ βρέθηκε στη χώρα μας για να παραλάβει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενόψει της χειμερινής διοργάνωσης στο Ίνσμπρουκ. Επίσης, ο Ρογκ άσκησε κριτική στην έλλειψη σχεδίου για τη χρήση των εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες. Με εξαίρεση ορισμένους επιτυχημένους χειρισμούς, όπως η μετατροπή του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης σε εμπορικό κέντρο και η χρήση του Μπάντμιντον ως θέατρο, δεν υπήρξε σωστή αξιοποίηση των ακινήτων.
                                

                                             Συνέντευξη στους Σπ. Σπανεα, Γ. Γεωργακοπουλο
                                                                 Από το  kathimerini


Τη φλόγα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του Ινσμπρουκ ήρθε, πριν από λίγες ημέρες, να παραλάβει από την Αθήνα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, αλλά με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» άναψε και... άλλες φωτιές. Χρέωσε στην ολυμπιακή προετοιμασία του 2004 μερίδιο της ευθύνης για την οικονομική κρίση της Ελλάδος, έριξε το «μπαλάκι» για τον αποκλεισμό της Κατερίνας Θάνου από το Πεκίνο στην, τότε, ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και θεωρεί ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει «προδώσει τα ολυμπιακά ιδεώδη» και, γι' αυτό τον λόγο, η ΔΟΕ δεν της δίνει το χρυσό μετάλλιο του 2000, που επέστρεψε η Μάριον Τζόουνς.
Η συνάντηση με τον Βέλγο «αθάνατο» έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το οποίο φρουρείτο από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ πολυτελή αυτοκίνητα ήταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του παλαιού αθλητή της ιστιοπλοΐας και της συνοδείας του. Ηρθε στο ραντεβού με 20΄ καθυστέρηση αλλά δεν παρέλειψε να αφιερώσει μία ολόκληρη ώρα προκειμένου να μιλήσει για όλη τη διαδρομή των εμπειριών του στο Ολυμπιακό Κίνημα. Πρώτη στάση οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κρίση. Ο 69χρονος Ρογκ θεωρεί ότι φταίει και η διοργάνωση για το χρέος. «Θα μπορούσε κανείς δικαίως να το υποστηρίξει αυτό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδώ δεν ήταν βραχυπρόθεσμη επένδυση, μόνο για τις δύο εβδομάδες των Αγώνων, αλλά ήταν και για τις επόμενες γενιές. Ολα όσα οικοδομήθηκαν αποτελούν μια επένδυση για το μέλλον. Για παράδειγμα το αεροδρόμιο της Αθήνας: παλιά ήταν μπελάς να φτάσεις από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα υπάρχει ένα νέο από όπου μέσα σε 25 λεπτά βρίσκεσαι στο κέντρο. Το ίδιο με τα τρένα, το μετρό κ.λπ. Ωστόσο, αν δει κανείς το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας θα δει ότι ένα ποσοστό 2% με 3% οφείλεται στο κόστος των Αγώνων. Θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες κατέστησαν, μετά, απαραίτητες τις διπλές βάρδιες που κόστισαν περισσότερο. Θα μπορούσαν να είχαν οργανωθεί καλύτερα, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων. Υπήρχαν και επιτυχημένοι χειρισμοί, όπως στη μετατροπή του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεοράσεως σε εμπορικό κέντρο και στη χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου του Μπάντμιντον ως θέατρο, ενώ μεγάλη επιτυχία ήταν και η ανέγερση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού».
- Πώς μπορεί μια ολυμπιακή πόλη να αποφύγει τις υπερβολές στα έξοδα χωρίς να απειλήσει την προοπτική επιτυχούς διοργάνωσης;
- Προσέξτε: Υπάρχουν πάντα δύο διαφορετικοί προϋπολογισμοί. Από τη μία είναι ο λειτουργικός προϋπολογισμός, ο οποίος αφορά την προετοιμασία για ένα - δύο μήνες πριν από τους Αγώνες και για την περίοδο των Αγώνων. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι από τη διοργάνωση του 1984, ισοσκελισμένος. Για τους Αγώνες στην Αθήνα, ως ΔΟΕ, χορηγήσαμε 1 δισ. δολάρια στην Ελλάδα. Από την άλλη είναι ο προϋπολογισμός των υποδομών, που εξαρτάται απόλυτα από την κατάσταση της διοργανώτριας χώρας. Ο έλεγχος αυτού του προϋπολογισμού είναι μέσω συνεννόησης με την κυβέρνηση της χώρας. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει η ΔΟΕ, δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
- Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον αθλητισμό. Η ΔΟΕ μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο;
- Βοηθούμε όσο περισσότερο μπορούμε. Δημιουργούμε ανάπτυξη και απασχόληση μέσω του αθλητισμού και των διοργανώσεών μας, ενώ φροντίζουμε και για τη χορηγία αθλητών σε χώρες με σοβαρά προβλήματα. Φροντίζουμε το 94% των εσόδων μας να επιστρέφει στον αθλητισμό μέσω των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των διεθνών ομοσπονδιών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα έσοδά μας έχουν αυξηθεί κατά 40%, άρα και τα αντίστοιχα χρήματα που επιστρέφουν στον αθλητισμό. Μόνο το 6% παραμένει στη ΔΟΕ για τα λειτουργικά έξοδα. Χορηγούμε και μια σειρά Ελλήνων αθλητών, διότι είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα της ελληνικής κρίσης, με τρόπο που δεν το κάνουμε για άλλες χώρες.
- Ποια είναι η κυριότερη ανησυχία σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου;
- Δεν έχω κάποια ανησυχία. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού και οι δοκιμαστικές διοργανώσεις έχουν πάει πολύ καλά. Θα έχουμε πολύ καλούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, είμαι βέβαιος.

ΠΗΓΗ newscode ΚΑΙ kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου