Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Διεθνής κατακραυγή για το αιματοκύλισμα στη Νιγηρία

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τις χθεσινές αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις σε καθολικές εκκλησίες στη Νιγηρία. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός κάνει λόγο για 40 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες .

Η πρώτη και πιο αιματηρή έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της πρωινής χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στην εκκλησία της Αγίας Τερέζας, στην πρωτεύουσα Μπούζα, όπου έχασαν την ζωή τους 29 άνθρωποι. Ακολούθησαν άλλες τρεις εκρήξεις σε ισάριθμες εκκλησίες στην πόλη Τζος και άλλες δύο πόλεις στα βόρεια της χώρας.


Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που έχει στόχο να επιβάλει την σαρία στην χώρα . «Είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης αυτής κατά της εκκλησίας της Μαντάλα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις επιθέσεις στα βόρεια της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης.


Αποτροπιασμένη η διεθνής κοινότητα , καταδίκασε σύσσωμη τις επιθέσεις.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις επιθέσεις τρομοκρατικές ενέργειες, και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Νιγηρία να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στην δικαιοσύνη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την «αλληλεγγύη στον αγώνα της Νιγηρίας κατά της τρομοκρατίας», ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε: «Ακόμα και την ημέρα των Χριστουγέννων, ο κόσμος δεν έχει καταφέρει να γλιτώσει από τη δειλία και τον φόβο της τρομοκρατίας».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για «άνανδρες επιθέσεις» που στόχευσαν «οικογένειες οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί εν ειρήνη και προσεύχονταν για να γιορτάσουν την ημέρα που συμβολίζει την αρμονία και την καλή θέληση προς τους άλλους».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα στείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στη Νιγηρία και «καταδίκασε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις».

Πράξεις «τυφλού μίσους», που επιδιώκουν να προκαλέσουν «ακόμη περισσότερο μίσος» χαρακτήρισε τις επιθέσεις το Βατικανό. Ο Πάπας, Βενέδικτος ΙΣΤ, εξέφρασε τη "βαθειά λύπη" του, μετά από τις "αδιανόητες", όπως τις χαρακτήρισε, θανατηφόρες επιθέσεις .  "Οδύνη-καταστροφή-θάνατος, να λοιπόν πού μάς οδηγεί η βία", επισήμανε συγχρόνως ο Πάπας.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου